#24 Genoeg te doen in de voorjaarstuin!

Voorjaar in de tuin van Petra met prominent in beeld de tuinfavoriet van deze aflevering

Luisteraarsvraag

De luisteraarsvraag is van Niek uit Noord Limburg: “Mijn vrouw en ik willen onze tuin ook gebruiken om onze zoons (van nu 3,5 en 1,5 jaar oud) iets te leren over het belang, de schoonheid en de lol van biodiversiteit. We hebben onlangs bijvoorbeeld een bijen- en insectenhotel geplaatst. Hoe kunnen we de vierkante meters daaromheen zo inrichten en aanleggen, dat flora en fauna optimaal worden gestimuleerd? (Onze Noord-Limburgse tuin grenst aan een beekje met een bosje, dus er is al wel wat natuur in de buurt.)”

Dit is natuurlijk een mooie vraag waar we heel veel ideeën over hebben! Ook al is er een bosje in de buurt, elke tuin zou een plekje moeten hebben voor een (bloeiende) boom wat ons betreft. Dit is een enorme stimulans voor de biodiversiteit. Naast vogels trekt een boom heel veel insecten aan en micro-organismen zowel in de boom als de bodem.

Natuurlijk horen er ook bloeiende planten in, een mooie mix van (inheemse) vaste planten en een- of tweejarigen. Die laatsten zou je kunnen zaaien met de kinderen. Deze planten trekken ook vogels aan en insecten voor het insectenhotel.

Voor een deel van de planten kun je eetbare planten selecteren of fruitbomen/struiken neerzetten zoals frambozen, rode bessen, zwarte bessen en kruisbessen (let wel op, deze laatste hebben nare stekels en zijn dus met kinderen minder geschikt). Bramen gaan snel woekeren en worden heel groot dus die zouden wij niet snel neerzetten.

Tot slot, als je er nog plek voor hebt, maak een kleine waterpartij in de vorm van een vijver, vijver in een kuip of bak of een wadi. Ook dit is een feest voor de biodiversiteit!

Voorjaarsklussen

Vaste planten afknippen
Heb je de vaste planten nog niet afgeknipt, dan is dit het moment. Nu kun je de dode takken van het vorige seizoen laag afknippen. En knip het daarna in stukjes om uit te strooien in de border. Dit is een goede mulchlaag en voegt organische stof toe aan de bodem. Vind je dat te rommelig ogen, strooi er dan nog wat compost overheen. Dat is een mooi zwart laagje van een centimeter waardoor het frisse groen nu mooi uitkomt.

Snoeiwerk
In principe kun je alle laatbloeiende heesters nu gaan snoeien. Bijvoorbeeld Hortensia’s die nog uitgebloeide bloemen op de takken hebben, snoei je terug tot waar 2 knoppen links en rechts naast elkaar op de tak zitten. Een deel (een derde of minder) van de plant snoei je lager terug zodat de hortensia kan verjongen. Het volgende jaar snoei je dan een gelijk deel weg van de oudere takken zodat ieder jaar een deel van de struik verjongt.

Rozen kun je nu ook snoeien. Wees niet bang ze te kort te snoeien. Ik heb zelf altijd spijt als ik weer te voorzichtig ben geweest. We spraken over Rosa the Fairy, een mooie trosroos, deze kun je redelijk kort afknippen en komt het niet zo nauw waar je precies knipt. Andere rozen knip je boven een mooie bladknop af. Let op, gebruik een scherpe, schone snoeischaar en knip schuin af zodat regenwater van de snede afloopt naar de andere kant van de tak en dus niet in de knop loopt!

wees niet bang om je rozen fors terug te snoeien

Wat snoei je nu niet: vroegbloeiende heesters zoals de blauwe regen of bloesems snoei je nu natuurlijk niet, dan heb je straks geen bloemen.

Alle heesters waar de sapstroom nu fors op gang komt, kun je nu niet snoeien.

Dit is makkelijk te testen door een takje af te knippen als de zon op de plant staat. Loopt het sap uit de tak, niet snoeien. Om die reden snoei je de Druif dus ook niet nu maar pas als deze in blad is.

Bij de bomen heb je het ezelsbruggetje van de ABC bomen: Acer (esdoorn), Betulus (berk) en Carpinus (haagbeuk) snoei je niet als de R in de maand zit. Die snoei je in de periode mei tot en met augustus. Deze gaan ook bloeden en als je die nu snoeit zullen deze bomen sterk verzwakken.

een vast voorjaarsklusje is het verticuteren van het gazon

Gazon
Het gazon kun je nu verticuteren om het gras te verjongen en mos te verwijderen. Dit stimuleert de grasmat enorm. Het gras verticuteer je in 2 richtingen haaks op elkaar. De tip van Joost is om de banen haaks op het huis als laatst te doen zodat het er strak uitziet. Na het verticuteren haal je met een hark het losse gras en mos weg.

Na het harken kun je kalk strooien, gazon bemesting strooien en eventueel inzaaien. Tot slot kun je, als je gazon er erg aan toe is, de losgetrokken aarde weer wat aanduwen met je schoenen of aanrollen. Dit voorkomt dat het gazon erg uitdroogt.

Voorjaarsbemesting
Waarom is bemesting belangrijk? In een intensief benut stuk grond zoals een tuin waar je veel van planten verwacht, kun je de natuurlijke ontwikkeling van de planten in het voorjaar ondersteunen met wat extra bemesting.

Mest bestaat uit de hoofdcomponenten N-P-K. Deze letters staan voor N: Stikstof P: Fosfor en K: Kali.

Het is zeker niet de bedoeling om kunstmest te gebruiken in de tuin. Dit is te zout, het bodemleven gaat ervan kapot. En daarnaast komen de voedingsstoffen zo snel beschikbaar dat de planten te snel groeien en juist verzwakken. Kunstmest wordt in een fabriek geproduceerd en herken je aan de zoute smaak als je een korrel fijnknijpt en even proeft. Daarnaast bedraagt het Stikstof (de S) meestal meer dan 10%. Let dus bij aanschaf goed op dat het natuurlijke mest is met organische componenten.

Als je compost gebruikt is bijmesten ook nog steeds relevant, maar kun je minder gebruiken (5kg per 100m2 of zonder compost gebruik 8kg per 100m2).

Onze podcastpartner Innogreen verkoopt via de website www.tuinkenner.nl natuurlijke universele bordermest, gazonmest en rozenmest. De mest strooi je door de border rond de planten en voordat het gaat regenen.

Niet vergeten!
Vergeet ook niet om het sedum op je groene dak te bemesten. Hier komt verder uit zichzelf geen organische stof op terecht en is bijmesten een must om het sedum een mooie dichte, groene mat te laten vormen.