#31 Plaagdieren (tuinontwerper Suze Peters)

Slakken, een terugkerende frustratie van veel tuinierders!

We beginnen de aflevering met een luisteraarsvraag, deze komt van Janneke, een trouwe luisteraar van tuinierkwartier. Ze heeft een nieuwbouwwoning gekocht en vraagt: “wat doe je met de grond?” Afgraven, en zo ja wat doe je ervoor terug?

Wanneer je een nieuwe tuin start, zoals met een nieuwbouwwoning, is dit een unieke kans om de grond van je tuin goed op orde te krijgen. Laat deze kans dus sowieso niet onbenut.

Het afgraven van de bovenlaag van de grond is zinvol wanneer deze is vastgereden of van slechte kwaliteit aarde is. Dit is te herkennen aan het gebrek van bodemleven. Deze bovenlaag graaf je af om te vervangen door goede kwaliteit tuinaarde en bladgrond met veel organische stof en bodemleven. Waar je een terras of oprit aanlegt hoef je de grond natuurlijk niet af te graven, hier komt het juist van pas als het al vastgereden is.

Dan is het natuurlijk wel van belang dat je weet waar de grond vandaan komt en dat je verzekerd bent van goede kwaliteit! Hiervoor zal je op zoek moeten gaan naar lokale partijen en moeten doorvragen bij de leverancier.

Grond van een grondbank is niet altijd aan te raden omdat je dan niet weet wat voor kwaliteit het is. Het risico is dat er hardnekkige onkruiden inzitten en dat het ergens anders is afgegraven en ook geen organisch materiaal bevat. Ditzelfde geldt voor “gratis” grond wat je bij sommige gemeenten op kan halen, hiervan weet je ook niet wat de kwaliteit is en kunnen er bijvoorbeeld ook stukjes plastic in zitten.

Hoeveel graaf je af? De richtlijn is: voor bomen 60-80cm, voor vaste planten 30-40cm als daaronder zwarte grond zit. Zit daaronder zand, dan iets dieper.

Nieuwbouwtuin met zandgrond, hier is afgraven een goed idee.

Plaagdieren in de tuin

Suze Peters: tuinontwerper en auteur van diverse boeken waaronder het Plaagdierboek en Onkruidboek en oprichter van de Tuinschool Online.

Kijk eens op deze site https://tuinschool.online/ voor de cursussen en inspiratie.

We praten over een prikkelende stelling: “elk plaagdier vergroot de biodiversiteit”.

Slakken, muizen, luizen krijgen in onze tuinen volop kans om zich voort te planten door de manier waarop we onze tuinen inrichten. Vaak is een teveel aan een plaagdier een signaal dat er iets in je tuin uit balans is. De oplossing hiervoor is vaak te vinden in de voedselketen. Veel plaagdieren zitten onderin de voedselketen en is er dus misschien een tekort aan natuurlijke vijanden en dieren die luizen eten.

Vitale planten op de goede plek in je tuin in een goede bodem zijn natuurlijk de basis voor je tuin. De opbouw van je tuin met lage planten, heesters en bomen zorgt er daarnaast voor dat er voor veel verschillende dieren in je tuin komen die ook bijvoorbeeld eitjes van slakken opeten en voorkomen dat er een plaag komt.

Preventie van plaagdieren

Slakken is natuurlijk een bekende vijand van ons als tuinierders. Als je er echt teveel hebt dan kun je ze oprapen en weggooien. Doe dit vooral vroeg in het voorjaar voordat ze eitjes hebben gelegd, dat scheelt later in het jaar.

Heb je echt veel last van slakken kun je ze eventueel met aaltjes proberen te bestrijden.

Luizen kun je rustig laten zitten, die doen niet zo veel. De bladeren krullen om wat misschien minder mooi is maar probeer het te accepteren! Zorg dat je elders in de tuin voldoende bloemen hebt, bij voorkeur composieten (bv paardenbloem, Rudbeckia of margriet) of schermbloemigen. Deze worden door roofvliegen, die luizen eten, gebruikt als landingsplaats. Hiermee wordt je tuin aantrekkelijker voor deze diertjes.

Oorwurmen en lieveheersbeestjes eten ook luizen. Lieveheersbeestjes zien er in het begin van hun leven nog onherkenbaar uit, tijdens de zogenaamde nimf stadia. Kijk eens naar de afbeelding hieronder. Laat deze nimfen zitten op je planten want het worden straks hele nuttige lieveheersbeestjes!

de verschillende stadia van een lieveheersbeestje.

Pissebedden kunnen in grote getale in je tuin voorkomen. Zij eten veel plantenresten en doen weinig kwaad. Spinnen heb je ook hard nodig voor een gezonde balans.

Door meer wilde planten in je tuin te laten staan (naast een goede opbouw van de tuin) trek je ook meer dieren uit de voedselketen aan waardoor je het ecosysteem en de balans in je tuin kan verbeteren.

Muizen en ratten

Spitsmuizen en mollen zijn goede vrienden voor de bodem, hoewel je met mollen toch niet zo blij zal zijn. Deze dieren eten bijvoorbeeld engerlingen en andere plaagdieren die in de bodem voorkomen.

Tegen ratten is niet zo veel te doen, daar zul je echt een bestrijdingsdienst voor moeten bellen, zeker in stedelijk gebied.