#17 Natuurlijk tuinieren hoe doe je dat?

In de natuurlijke tuin heb je veel wintersilhouet van takken en vaste planten en weinig kale aarde

Luisteraarsvraag

De luisteraarsvraag van aflevering 17 komt van Marianne die in onze Instagram winactie met Kees Smit gewonnen heeft. Zij heeft gele plekken in het gazon. Haar vraag is: Wat doe je als je gazon hebt onder bomen, bijvoorbeeld platanen en het gras wordt geel en kaal?

Dit heeft vaak ermee te maken de boom veel vocht uit de bodem haalt waardoor je gras te droog wordt. Hoe groter de kroon van de boom, hoe meer vocht de boom verdampt en uit de bodem haalt.

Er zijn verschillende manieren om hier mee om te gaan. Ten eerste kan je het gras beluchten, dit doe je in het najaar, hier hebben wij laatst ook een post over gemaakt op Instagram. En hieronder zie je een foto van het apparaat waarmee je dat kan doen. Rijdt banen over je gazon om kleine rupsjes aarde omhoog te trekken. De luchtgaatjes die ontstaan in het gras bezem je in met grof zand of kieseriet. Kieseriet is een natuurlijke meststof vol magnesium die de gele kleur in planten verhelpt.

De aarde die je omhoog getrokken hebt hark je los en verspreid je ook weer over het gazon.

Met deze machine belucht je het gazon. Deze kun je huren, of je gebruikt een riek om gaatjes te prikken.

Tuinieren met de natuur

Onze gast in deze aflevering in Jeanine Jonker. Jeanine is al meer dan 30 jaar bezig met groen, lesgeven aan hoveniers, tuinen inrichten, beplanting enzovoorts. Ze geeft ook tuincursussen en gratis masterclass tuinieren, hier kun je je via haar site voor aanmelden.

Tuinieren met de natuur gaat erom dat je de balans zoals de natuur het bedacht heeft in je tuin probeert te behouden. Dit is best een spanningsveld, want je tuin is natuurlijk nooit echt natuur. Zelfs voor heel Nederland is het discutabel hoe natuurlijk de natuur is.

Wat kan je doen als je meer natuurlijk wil tuinieren?

Als eerste kijk je goed naar de grondsoort die overheerst in je tuin, hierover hebben wij het ook gehad in aflevering 10. Maak een keuze voor planten die van nature voorkomen op deze grondsoorten en die inheems zijn. Dat scheelt al heel veel problemen met bijvoorbeeld plagen of planten die gewoon doodgaan.

Daarnaast zet je de planten op de plek die ze nodig hebben: zon, schaduw of halfschaduw. Als je dit niet weet van een plant, kun je zelfs aan het blad zien en inschatten of dit een zonminnende plant of een schaduwminnende plant is.

  • Klein en/of behaard blad, vetachtige bladeren zorgt voor minder verdamping. Deze plant kan op een droge, zonnige plek
  • Grijs blad of andere lichte kleur is ook meer geschikt voor de zon.
  • Grote bladeren hebben veel bladmondjes en zullen veel verdampen en zet je liever in de schaduw
  • Planten met donkere bladeren zijn meer voor de schaduw
  • Rond blad geeft veel verdamping want dat is een groot oppervlak. Alle planten met bladeren die kleiner of ingesneden zijn zullen minder verdampen en kunnen dus meer zon verdragen.
Een goed voorbeeld van vetachtig blad: Sedum houdt van een zonnige plek

De natuurlijke kringloop in stand houden

Afvallend blad is organisch materiaal voor je tuin en levert indirect voedingsstoffen voor de planten. In de winter laat je daarom het blad in de border liggen en kun je in het voorjaar de afgestorven vaste planten fijn knippen en over de aarde verspreiden zodat er altijd voldoende nieuw organisch materiaal beschikbaar is.

Als je in de winter liever een opgeruimde kale border wil, vul dan de organische materialen die je wegneemt, aan met compost of bijvoorbeeld bladaarde. Paddenstoelen in je tuin zijn een goed teken! Ze wijzen op een actief bodemleven en dat betekent dat je een goede basis hebt voor planten.

Planten kopen

De tip van Jeanine is om op meerdere momenten in het jaar naar een kweker of tuincentrum te gaan om planten te kopen voor je tuin. Want je koopt in het tuincentrum meestal planten die op dat moment bloeien. Als je meerdere keren per jaar gaat in de verschillende seizoenen, zul je ook meerrond decoratieve planten kopen.

Daarnaast is de tip natuurlijk om je bezoek voor te bereiden en met een boodschappenlijstje op pad te gaan.

Er is gelukkig ook steeds meer keuze uit biologische gekweekte planten, te herkennen aan het SKAL keurmerk. Deze zullen misschien nog wat kleiner zijn maar deze planten zijn op eigen kracht gegroeid en zullen sterker en weerbaarder zijn. Als ze eenmaal goed aanslaan in je tuin dan zie je dat verschil al snel niet meer en heb je ook minder last van ziekten en plagen.