#9 Je huis en tuin als geheel

Tuinverlichting maakt je tuin helemaal af en betrekt de tuin ook ’s avonds bij je interieur (foto: In-Lite)

We zijn weer terug van vakantie! Joost is weer aan het opstarten en is her en der al begonnen met het afknippen van vaste planten. En door het vochtige weer zijn planten en hagen behoorlijk gegroeid. Geen probleem om hier nog even met de heggenschaar langs te lopen om te voorkomen dat je hagen elk jaar een stukje van je tuin afsnoepen.

Let wel op dat je dit doet op minder zonnige of bewolkte dagen om te voorkomen dat je lelijke bruine verbrande randjes krijgt op afgeknipte bladeren.

Groen dak

We spraken over het groene dak dat Petra heeft aangelegd op de dakkapellen en een plat dak. Niet alleen voor een fraaier uitzicht maar ook als natuurlijke verkoeling. De zolder wordt erg warm in de zomer en door het groene dak aan te leggen willen we voorkomen dat er een airco nodig is. Het scheelt: normaal kan een plat dak wel 80 graden warm worden in de volle zon, deze warmte slaat door naar binnen. Met het sedumdak zal deze temperatuur veel lager blijven.

Qua werk valt het allemaal nog erg mee, je kunt handige kant- en klare bakken kopen met een gevarieerde sedumbeplanting die je zo op het dak kan zetten.

Let wel op als je hier zelf mee aan de slag wil. Natuurlijk dat je veilig werkt op het dak. Maar daarnaast ook dat je controleert wat de belastbaarheid is van het dak. Een sedumdak wat volgezogen is met vocht weegt zeker 80 kg/m2. En als je nog extra vochtabsorptie toevoegt neemt dit verder toe. Je wil zeker weten dat het dak dit kan dragen, vooral bij oudere huizen.

Petra’s nieuwe, groene uitzicht vanaf de werkkamer

De tuin als extra kamer van je huis

Onze gast vandaag is Berry Westland. Berry is architect en eigenaar van LJW Architectuur en heeft een aannemersbedrijf en ziet vaak dat de tuin op de laatste plaats komt na het verbouwen van het huis. Ons gesprek gaat over hoe je nu in een vroeg stadium rekening kan houden met je tuin als bijvoorbeeld je huis gaat verbouwen. En hoe je ook later de tuin bij je huis kan betrekken zodat je tuin als een extra kamer onderdeel wordt van je huis.

Tips om buiten en binnen meer bij elkaar te betrekken:

  • Denk als je gaat verbouwen hoe je huis en tuin wil gaan gebruiken. Vind je bijvoorbeeld koken en lekker tafelen belangrijk, dan zou je de keuken bij je tuin kunnen positioneren zodat je makkelijk vanuit de keuken naar buiten loopt. Of je maakt op je terras een buitenkeuken die aansluit bij je keuken binnen. 
  • Denk ook goed na waar deuren en ramen zitten zodat je vanuit binnen een logische route naar buiten maakt, en dat je ook mooi zicht hebt op de tuin. Als je gaat verbouwen kun je dit soort punten ‘meenemen’ terwijl je deze wijzigingen achteraf niet zo snel zal maken.
  • Ben je er eenmaal aan toe om de tuin aan te leggen, trek de sfeer van binnen door naar buiten door materialen en kleuren van binnen ook buiten toe te passen. Bijvoorbeeld door de kleur van de bestrating naar buiten door te trekken of kleuren die binnen gebruikt worden ook buiten toe te passen. Wees niet bang om een schutting of muurtje een gekke kleur te geven. Zeker in combinatie met beplanting kan het effect heel gaaf zijn. Pas op met wit, niet alleen omdat het snel vies wordt maar het kan met zon ook snel verblindend zijn.
  • Maak plantengroepen ook dicht bij het huis, waar je in huis ook planten hebt staan zodat deze groepen op natuurlijke wijze in elkaar overlopen 
  • Kies je tuinmeubels in de stijl die je ook binnenshuis mooi vindt. En als dit ook past bij de stijl van het huis wordt het helemaal een mooi geheel. Je hebt ook zo veel leuke styling mogelijkheden van waterbestendige kussens op je meubels zodat die er ook uitnodigend uitzien als het wat minder mooi weer is, tot leuke terraslampen en kleden voor buiten.
  • En tot slot, de finishing touch: tuinverlichting! Gebruik zachte sfeerverlichting om planten, bomen, ornamenten of je gevel uit te lichten. Mooi als je ’s avonds buiten in de tuin zit, maar ook vanaf binnen betrek je de tuin er dan meer bij en heb je nog uitzicht. Tot slot nog een tip waar het nachtleven in je tuin blij mee zal zijn. En fijn voor je portemonnee: gebruik een tijdschakelaar die bijvoorbeeld bij schemer aangaat en waarbij je ook een uitschakeltijd kan programmeren zodat het ’s nachts donker is in je tuin. Om ongewenst bezoek weg te jagen kun je een bewegingssensor aansluiten.

Joost: Goedemorgen, ik ben Joost van Rooijen. 

Petra: Ik ben Petra Vijverberg.

Joost: Welkom allemaal op deze mooie dag. 

Petra: Samen maken wij Tuinierkwartier. 

Joost: Ja, de podcast van Nederland.

Petra: Over tuinieren, en dit is aflevering 9.

Joost: Alweer.

Petra: Ja, en we gaan het vandaag hebben over hoe je je interieur en je tuin tot een geheel gaat maken. 

Joost: Superbelangrijk.

Petra: Ja, een moeilijk onderwerp, maar daar hebben we verrassende gast voor aan tafel vandaag: Berry Westland. Berry, welkom. 

Berry: Hallo. 

Petra: Jij bent interieurarchitect en dat is natuurlijk wel een verrassende keuze als gast voor een tuinier podcast denk ik, vind ik zelf.

Berry: Vond ik ook. 

Petra: Ja, maar ik denk misschien kunnen we toch daar tot verrassende inzichten komen zo meteen dus, ik wil je alvast welkom heten. We gaan zo meteen met elkaar in gesprek maar natuurlijk niet voordat Joost even zijn tuin moment gaat delen van deze periode. Het is eind augustus.

Joost: Ik ga ervan uit dat niemand kan wachten natuurlijk op mijn tuinmoment. Want dat is altijd een bruisend onderdeel van de podcast.

01:17 Tuinmoment van de week.

Petra: Nou, je bent weer terug van vakantie. Je hebt toch zeker wel weer een hoop te doen? 

Joost: Ja, sowieso inderdaad opstartproblemen natuurlijk. Vakantie kan ik toch altijd weer aan wennen, maar ja er zijn toch wel wat tuinen die niet afgekomen zijn voor de bouwvak, dus die moeten nog wel wat gedaan worden. Maar voornamelijk is het toch wel het afknippen van vaste planten die gewoon niet mooi meer zijn. En dat het er weer netjes uitziet. Het nu een beetje alles een beetje netjes houden tot het grote snoeien weer gaat beginnen in de loop van het najaar.

Petra: Ja, maar als je zegt van dingen die niet afgekomen zijn voor de bouwvak. Waar heb je het dan over? 

Joost: Ja, toch wel wat snoeiwerk wat tuinen netjes maken. Dingen zijn enorm laat nog enorm gegroeid door vochtige weer, warm. Dus dingen die iedereen altijd aan vasthoudt, snoeien rond de langste dag, dat gaat toch echt al lang niet meer op. Want je staat het gewoon keurig nog een keer te doen. Dus dat is bij ons niet anders, ik had het al een heel stuk later gedaan. Beetje eind, begin juli ben ik echt past gaan snoeien en dan nog zie je dat beukenhagen gewoon weer flink uitgelopen zijn. Dus ja, dat vinden een hoop mensen toch wel netjes als het nog een keer even gedaan wordt. Het is lang niet zoveel werk, het is nu echt even langs rennen en dan is het weer netjes. 

Petra: Het goede nieuws is dus voor onze, minder gedisciplineerde luisteraars waar ik mezelf dan voor een deel ook nog bij schaar. 

Joost: De luie tuinier hebben we het hier over?

Petra: Ja, zoiets. Maar als je nog iets wil doen naar je tuin qua snoeiwerk dan zeg je van nou, dat is oké. Je kijkt het door de vingers. Juist dat het geen kwaad kan. 

Joost: Nee, het kan helemaal geen kwaad.

Petra: Mensen zijn natuurlijk vaak bang dat ze wat fout doen. Dat hoor ik heel veel, dat zij zeggen van ja kan ik dat dan nog wel doen, gaat mijn plant dat niet dood? 

Joost: Ja, dat klopt. Die verbazing heb ik dat elk jaar inderdaad. Dat mensen echt vasthouden aan die langste dag. Heb je dingen die niet goed teruggesnoeid kunnen worden, coniferen bijvoorbeeld. Die kun je niet op kale hout snoeien, dat is wel erg belangrijk. Maar dat zou sowieso niet doen. 

Petra: Dat is ten alle tijden. 

Joost: Zou ik sowieso niet aan die langste houden? Want die moet je gewoon kort houden, want anders snoept hij er elk jaar een paar centimeter bij en dat is gewoon zonde. Of je moet hem te zwaar terugzetten en dat is die ook niet mooi. Maar kijk met laurier, Prunus rotundifolia, de grootbladerige, is eigenlijk niet anders. Die kun je natuurlijk wel gewoon op het kale hout terugzetten maar dat wil je ook niet om de twee, drie jaar doen. En die groeit zo snel, die moet je gewoon misschien wel drie keer per jaar bijhouden, dat is eigenlijk het makkelijkste. Dan verhoudt hij ook een stuk minder. 

Petra: Oké, en als je nu zo’n beukenhaag nu nog knipt, ga je hem dan in oktober nog een keer knippen? Of is het dan niet meer nodig? 

Joost: Ja, natuurlijk ik denk dat het wel nodig is, het moet gewoon strak zijn. Je moet nu wel een beetje rekening houden met de zon, we hebben nu best wel… In juli hebben we best wel mazzel gehad, dat het toch wel bewolkt was. Anders heb je echt wel last van verbranding, helemaal als je het met de motor heggenschaar doet, dan kneust dat blad best wel veel, dus heb je veel beschadigingen. En dan heb je wel echt een bruine gloed over je haag geen. 

Petra: Ik hou daar zelf ook altijd rekening mee, alleen maar snoeien als het bewolkt weer is en niet te warm en vochtig. 

Joost: Dat is gewoon belangrijk. Niet alles eraf, maar dat is niet nieuw. Dat is altijd een beetje. Het is helemaal niet erg, en als je maar goed met de klant overlegt, dan is het geen probleem. Zo houden we werk. 

Petra: Ja. 

Joost: En jij dan?

Petra: Ik heb de oppervlakte van tuin uitgebreid. 

Joost: Wat dan? Heb je de buren erbij gekocht?

Petra: Ik heb niet stiekem mijn tuin verplaatst toen de buren op vakantie waren. Nee, ik heb groene daken gelegd. 

Joost: Ow gaaf!

Petra: Niet overal moet ik zeggen maar ik ben boven begonnen. Op de dakkapellen, op zolder en mijn kantoorruimte thuis heeft uitzicht op een plat dak. Dus dat stoorde me eigenlijk al drie jaar dat dat gewoon een soort bitumen uitzicht was. En nu groene daken van gemaakt en op zolder hebben we het eigenlijk vooral gedaan als een natuurlijke airco, want er werd er echt veel te warm. 

Joost: En? 

Petra: Het helpt. 

Joost: Echt?

Petra: Ja, het helpt. Maar het is niet zo raar, want het blijft geen 20 graden op zolder, maar heb ik dat bitumen dakje van de dakkapel werd dus 80 graden. En nu 30. Dus dan kun je wel verzinnen dat het een stuk scheelt in temperatuur.

Joost: Natuurlijk.

Petra: En mijn uitzicht is er fraaier van geworden. Ik moet zeggen het is eigenlijk al een jaar dat we het erover hebben gehad. Maar het is eigenlijk helemaal geen werk om het te doen. 

Joost: Je legt het gewoon neer.

Petra: Je koopt een paar van die kratten met sedum en paar zakken grind en je bent een half uur bezig per dakje. 

Joost: Je legt het in principe zo neer. 

Petra: Ja, je moet even de ladder op, maar dat is alles. Dus ja, ik ben heel blij mee eigenlijk. 

Joost: Goed bezig!

Petra: Misschien volgt nu het uitbouw dak van de keuken ook nog een keer. 

Joost: En hou je hem dan ook nat af en toe? 

Petra: Ja, als het heel lang heel lang droog is, moet je dat doen. Maar tot nu toe was het eigenlijk nog niet nodig. Ik maak me eigenlijk nog wel iets meer zorgen over het mesten. Want er stond dat je dus officieel nog een of twee keer per jaar een beetje mest erop moet gooien. 

Joost: Ja, dat doet niemand.

Petra: Dat denk ik. Nou ja, dat is ook weer het lastige op een dakkapel op zolder. 

Joost: Ja, moet je balletjes kneden en dan gooien ofzo.

Petra: Ja, moet je heel goed mikken. Dus dat kijken we wel aan. Maar nee, tot nu toe ligt het allemaal gewoon waar ook de regen valt. En dat gaat hartstikke goed. 

Joost: Wat sedum niet fijne vindt is als grote proppen blad erop blijft liggen. 

Petra: Ja, dat zou misschien in de herfst kunnen gebeuren. 

Joost: Het waait er ook wel weer vanaf. Ik zou er niet zo bang voor zijn. 

Petra: Dus ja, ik kan het aanraden. 

Joost: Ja. Doe jij dat veel Berry? 

Berry: Sedum, nee.

Joost: Hebben jullie veel vragen?

Berry: Ja, dat wel. Er is veel vraag naar groene daken, ook met oog op koeling. En het enige waar ik altijd een beetje zorgen voor heb is duiven met eikels in de snavel die dan dat ding achterlaten op je sedum, ik weet niet echt of…

Joost: Een eikenboompje op je dakkapel. 

Berry: Dat is superleuk, maar na misschien een jaar of tien komt hij ook naar binnen. En dan wordt het minder leuk denk ik. 

Petra: Ja, ik denk wel dat je uiteindelijk een keer per jaar of zo even moet kijken hoe het erbij ligt en onkruid eruit moet halen. Maar kijk wij wonen ook bij heel veel eikenbomen, ook qua blad, op het dak van de dakkapel ligt dat meestal niet. Het valt meestal naar beneden. 

Berry: Ja, wat dat dan wel mooi is, is dat het ten opzichte van vroeger had je eerst nog heel veel van die mosachtige daken, dat kwam niet omhoog. En nu krijgt heel veel van die weelderige wilde bloemetjes en grassprieten die dan omhoog komen. Dat vind ik wel heel erg mooi. Zeker als je dus naar buiten kijkt, uit je kantoor, dan heb je wel het gevoel dat je in de tuin zit. 

Joost: Dat doet echt veel, dat is niet meer te ontkennen. Op kantoor zien we het al langer, maar ook voor woningen het maakt gewoon echt wel veel uit voor je gemoedstoestand. En hoe je ernaar kijkt, je wordt er vrolijk van. 

Berry En zeker als je ook de constructie goed gecheckt hebt. Dus dat het…

Petra: Daar hebben we het ook wel over gehad, inderdaad. Qua gewicht.

Berry: Ik nog wel eens meegemaakt dat er na een regenbuien, er is een voorgeschreven 75 kilo per vierkante meter of zo. En toen was er een regenbui en toen kon de schuifpui niet meer open. Dus toen was het blijkbaar toch iets meer verzadigd dan was toegestaan.

Joost: Dan is dat advies, houd hem vooral dicht, dan houdt de schuifpui nog een beetje de verzakkingtegen. 

Petra: Die houdt de constructie in elkaar. 

Berry: Maar uiteindelijk werkt glas niet zoveel mee, dus als die dan te veel doorbuigt dan krijg je een meer vlakkig glasvlak heet dat dan. 

Joost: Ja, precies.

Berry: Oftewel, een ster in je ruit.

Joost: Nou, jeetje. Ja, dat moeten we natuurlijk wel blijven herhalen. Wel nadenken wat je doet en wat je aanbrengt. 

Berry: Ja, zeker op wat oudere daken. Dus op nieuwere daken kan het veelal wel. En op wat oudere daken, dan is het vaak… 

Petra: Dan moet je even goed je constructie raadplegen.

Berry: Je wil ook niet dat de hele stellage vanuit de zolder naar beneden moet worden gebracht voor die paar plantjes. 

Petra: Nee, hoe wij het op hebben gelost is dat we dus niet nog met een extra vocht absorptie laag eronder hebben gewerkt. Gewoon alleen maar het krat met sedum. Dat scheelt al een hele boel gewicht. 

Berry: Zeker.

10:05 Interview

Petra: Nou, dat is een mooi bruggetje. Want de horen Berry al, en misschien is het toch leuk om even te vragen of Berry zich wil introduceren. 

Berry: Zouden mensen dat fijn vinden? 

Joost: Dat denk ik wel.

Petra: Ja, ik weet het wel zeker. 

Berry: Ik ben Berry Westland, ik ben interieurarchitect. Ik heb een jaar of zeven inmiddels mijn eigen bureau. LJW architectuur in huis, vooral gericht op de particuliere markt. Veelal verbouw, dus mensen hebben een woning gekocht en willen dat toch anders of naar hun eigen gebruik zetten. Dan ga ik vanuit het interieur nadenken over hoe ze moeten leven. 

Petra: Ja, en dan realiseer je de verbouwing. Maar ook het inrichten van de woning. 

Berry: Ja, ik ben daarnaast ook aannemer dus soms is dat gekoppeld. Soms doe ik alleen het tekenwerk en ontwerp, en soms doe ik ook de verbouw. 

Petra: Mooie combinatie. 

Berry: Zeker. 

Petra: Maar wat heb je dan met tuinen? 

Berry: Wat heb ik met tuinen? Uiteindelijk is de tuin zeg ik altijd de zoveelste kamer in het huis. Dus ik vind het altijd een beetje het ondergeschoven kindje. Ik merk dat in de aannemerij, maar zeker in het ontwerp. Dat als je een ontwerp moet maken dat mensen zeggen van nou ja, weet je die tuin, dat komt allemaal wel. Ik leef vooral binnen, dus die tuin als er weer budget is, gaan we dat verder doen. En eigenlijk is dat zonde. Want je merkt ook dat mensen steeds meer buiten willen leven. De keuken, de woonkeuken, waarin we toch, ja, ik wil toch wel even naar buiten kunnen zitten. En dan komt er een groot terras dan is het toch een gemiste kans dat daar niet de rekening is gehouden met groen. Of dat dat niet past bij de woning. Dat je om moet lopen bijvoorbeeld met je bordje als je uit de keuken komt, dat je daar dus niet gemakkelijk kan zitten. Dat is jammer. 

Joost: Ja, ik herken dat helemaal. Je komt het echt heel veel tegen. Het is fascinerend op meerdere vlakken. Ook qua budget vindt het altijd verrassend. Mensen hebben een heel mooi huis, er wordt weinig op bezuinigd. En dan denken ze dat de tuin bijna geen geld kost, zeg maar. Dat is altijd discussie, en dat is natuurlijk onwijs zonde. Heb je zo’n mooi huis of zo’n mooie verbouwing of een uitbouw of noem het maar. En dan is de tuin, zo zonde. 

Petra: Ik ga het ook even opnemen nu voor ons luisteraars. Het is ook wel logisch natuurlijk. Want je begint, je hebt een nieuw huis, je wil het mooi maken vanbinnen. Maar je moet natuurlijk ook zorgen dat je er goed kunt leven. En ja, de tuin is dan toch ook misschien wat minder belangrijk. 

Joost: Het is ook helemaal logisch dat de prioriteiten bij het huis liggen. Maar van tevoren kun je natuurlijk wel beter over nadenken van owja, we doen het binnen, daar hoort buiten ook bij. Je kunt het ook natuurlijk gewoon van tevoren een beetje inschatten wat daar het idee voor is en wat dat gaat kosten. 

Petra: Maar dan bedoel je ook het reserveren van het budget, een realistisch budget voor de tuin? 

Berry: Nou ook wel, maar vooral het belang dat je dus, je leeft 80 procent van de tijd in Nederland toch al binnen, het is regenachtig, je gaat niet snel naar buiten. Maar we willen allemaal wel een mooie tuin om naar uit te kijken. Dan is het eigenlijk niet meer dan logisch dat als je een ontwerp maakt, dat je daar ook met het oog op de tuin met je zichtlijnen, hoe ga ik naar buiten, je looproutes? Dat kan je alleen maar in het ontwerp doorpakken. Dat kan niet, zeg maar, nog achteraf van ow ja, wacht even, we hebben ook nog de tuin en ik had toch nog even die openslaande deuren daar willen doen. Dus dat is heel lastig. Uiteindelijk kijk ik naar het interieur, en als je daar binnen zit, wil je een bepaalde lijn hebben naar buiten. Wat wil ik zien als ik op de bank zit? Wat wil ik zien als ik aan de eettafel zit? 

Joost: Ja, slim. 

Petra: Ik zit te denken over zichtlijn. We zeggen dat best wel vaak van je moet de goede zichtlijnen hebben. Maar zouden we eens kunnen proberen om even goed uit te leggen wat we daarmee bedoelen? 

Berry: Wat ik onder zichtlijn versta is eigenlijk dat als je op een plek staat of zit. Dat je dus ook een bepaald beeld hebt. Ja kadert een bepaald beeld in.

Petra: Dus eigenlijk een soort uitzicht, een sfeerplaats die je wil schetsen als je uit een raam kijkt. 

Berry: Je tuin kun je ook indelen in kamers of schilderijen. Als je op de bank zit en je kijkt dan naar rechts of naar links naar je tuin, dan zie je een bepaald stuk van je tuin. En daar kun je dus op anticiperen. 

Petra: Het gaat er niet per se om dat je ver weg hoeft te kijken en dat aan het einde een ornament staat, dat bedoelen we niet volgens mij. 

Berry: Het kan wel. 

Petra: Het kan, maar dat hoeft niet. Het gaat erom dat het uitzicht in je zichtlijn spannend is en interessant om naar te kijken.

Berry: Ja, vooral dat. Vooral wel dat je eigenlijk getriggerd wordt om daar naartoe te gaan en eens te kijken wat daar is. Dat is eigenlijk het allermooiste als je dan een zichtlijn hebt dat je denkt van ow ik wil daar naartoe en ik wil kijken wat daar aan de hand is. Dus dat er ook iets spannends gebeurt. En dat kan natuurlijk een kunstwerk zijn of een ornament, waar je naartoe wil omdat het gewoon een mooi iets is om naar te kijken. 

Petra: Het kan ook een border zijn.

Berry: Kan ook een border zijn. 

Petra: Een mooi gesnoeide struik. 

Berry: Ja, of juist een haag en daarachter gebeurt er iets van een border of iets dergelijks waardoor je denkt van hé wat gebeurt er achter de haag. Dus dat je ook een stukje verrassing erin. Verrassing is heel belangrijk. Dus je moet vooral niet uitgekeken raken op je eigen ontwerp. 

Joost: Nee, dat als je de deur opendoet dat je eigenlijk alles al gezien hebt. 

Berry: Ja, dat is niks aan. 

Joost: Nee, helemaal nee eens. Wat zijn jouw keuzes met materialen? Heb je favorieten?

Berry: Ik werk vooral heel veel met diverse materialen. Ik probeer een beetje wars van saaiheid te zijn. Dus als ik alles met stuc doe, dan wordt het voor mijn gevoel al heel snel saaie. En natuurlijk kun je een kleurtje op de wand doen, maar het materiaal, het gevoel bij het materiaal blijft hetzelfde. Dus ja, en tegenwoordig zie je gewoon heel veel behang, hout, steen, beton, alles gaat door elkaar heen. En dan kan je ook nog eens met kleuren mixen. Ja, daar wordt het helemaal waanzinnig van natuurlijk. 

Joost: Een soort Haribotuiner binnen? 

Berry: Ja, geel en rood. Harstikke leuk Joost. 

Petra: Ja, en als je nou je tuin bij je huis wil betrekken. Wat adviseer je dan? Wil je dan dezelfde materialen doorvoeren, of juist niet?

Berry: Soms is het heel goed mogelijk om bijvoorbeeld, als je binnen een keramisch materiaal hebt, of een natuursteen of een tegel. Die kan je heel goed door leggen op je terras. Dus dan krijg je, zeker als je een glazen pui hebt, en tegenwoordig hebben heel veel mensen zo’n mooie zwarte stalen deur. Ik ben er een beetje op uitgekeken. 

Joost: Ik hoor het een beetje. 

Petra: We horen dat je bent uitgekeken. 

Berry: Elk Pinterest plaatje komt hij op terug, maar geeft niet. Dat zal ook wel weer veranderen, maar daardoor heb je wel heel veel glas en kijk je dus uit over een vloer. En dat is natuurlijk wel super dat het eigenlijk gewoon echt die zoveelste kamer in je huis wordt, dat je dus ook die eenheid hebt. En wat ik tegenwoordig ook wel eens tegenkom is behang voor buiten. Dus dat is waterbestendig, en dan kun je dus gewoon van binnen naar buiten hetzelfde behang doen. 

Petra: Ja, dat kun je op een buitenmuur plakken?

Berry: Het kan zelfs in de douchehoek.

Petra: Ow echt? 

Berry: Dus dan kun je behangen in de douchehoek.

Joost: Ja, gaaf, dat is ook de even een zijspoortje, maar een douche buiten dat is gaaf hè.

Petra: Ja, wat heb je daar aan? 

Joost: Dat is heerlijk.

Berry: Dat is geweldig.

Joost: Dat is echt goud. 

Petra: Maar dan heb je ook een zwembad nodig. Of ga je gewoon onder de douche staan?

Joost: Nee, dat hoeft niet. Met kinderen is het sowieso ideaal, maar het is zo lekker.

Berry: Mijn zwager en schoonzus, hij zat in corona thuis en wilde iets met zijn handen doen. En heeft dus helemaal zelf een buitendouche bedacht. En hij gaat het ongetwijfeld terug horen of mijn schoonzus gaat het terug horen. Maar ik vind, het is echt een waanzinnig, met een hokje eromheen. Het is echt superfijn en zij gebruiken het ook gewoon bijna dagelijks als een gewone douche.

Petra: Oké, er gaat nog een hele wereld voor mij open nu. gebruiken. Als het een beetje warm wordt, dan ga je er gewoon lekker onder staan. 

Berry: Dat is ook met warm water hoor.

Petra: Dus een comfortabele buitendouche, ik hoor het al. 

Berry: Ja, niet alleen maar met koud water. 

Joost: Moeten we een beetje bij vermelden dat ook met legionella moeten uitkijken?

Berry: Altijd verstandig. 

Joost: Altijd verstandig, genoeg gezegd. 

Petra: Maar goed, dat betekent dat je het goed moet doorspoelen als die lang ongebruikt is geweest. 

Joost: Het popt ineens naar binnen, het is erg relaxed. 

Berry: Het is ook gewoon leuk, als je dus de ruimte hebt in je tuin, om daar meerdere dingen mee te doen dan alleen maar borders of een gazon of het terras.

Petra: Ja, zoals wat?

Berry: Nou ik heb laatst een klant die hadden heel groot terras momenteel, 8 bij 5, dat is gewoon heel veel steen. Maar ze hebben heel veel ruimte ook naar beneden. Dus ook heel veel diepte in de tuin, dus heb een hoogteverschil. Ja, wat is er nu waanzinniger dan en apart te eten en apart te loungen en nog ergens apart die zonnebedden te hebben. En daartussendoor allerlei groen, dat je echt verschillende kamers ook nog eens in je tuin krijgt, in plaats van een grote strook waar je met z’n allen zit, zont en niets doet.

Joost: Nee, zeker. 

Petra: Heb je ook ideeën over hoe je eigenlijk, binnen ben je veel bezig met het creëren van sfeer. Toevallig ook wel een vraag die ik kreeg van een luisteraar. Die zei ja, mijn meubels staan in de tuin, mijn planten die doen het allemaal, maar hoe ga ik nou echt er een sfeervolle tuin van maken? Heb jij daar ideeën over? 

Berry: Dat is natuurlijk echt een beetje een hol begrip: sfeer. Want voor iedereen is sfeer anders. Maar het mooiste is als je natuurlijk ook de planten vanbinnen, en gelukkig hebben de laatste jaren heel veel planten binnen, dat je die ook deels naar buiten doortrekt. Zodat je al alles wat je binnen hebt ga je ook naar buiten doen. Hoe mooie is dat. 

Petra: Dat de overgang wat minder hard is. 

Berry: Ja, dat de overgang minder hard is. Je ziet tegenwoordig ook buitenkleden, dus gewoon kleden die goed tegen vocht kunnen zodat je ook een beetje een huiskamer krijgt. De kussens op de loungesets worden steeds meer waterbestendig. Dus die kan je ook goed buiten houden. Niet zo dat je op een warme dag ineens buiten gaat zitten en dat je denkt van he, wat zijn de kussens toch nat? Vervelend en dan moet ik eerst weer drogen. Dat is natuurlijk superfijn, dat je gewoon echt een huiskamer buiten kan creëren. Je hebt ook steeds meer verlichting. 

Joost: Ja, dat wilde ik vragen. Dat is ook super belangrijk.

Berry: Verlichting is heel belangrijk en het is al lang niet meer wandlamp die je met de schakelaar aan en uit doet. En dat is 60 Watt, of een schemerschakelaar, dat als er een vogel voorbij vliegt dat iedereen met de verblinde ogen. 

Joost: Waar je ook bruin van wordt zeg maar.

Berry: Nou ja, dat meestal niet. Maar wel dat je eventjes als een soort konijn in de koplampen kijkt. Dat is ook niks. 

Joost: Nee, ook daarbij zie je dat een architect die een lichtplan maakt, dat is ook niet zomaar gedaan. Je ziet ook best wel vaak dat het een overkill is inderdaad. Je zei het al eerder 80 procent van de tijd zit je binnen. En dan is het heel mooi om een subtiele buitenverlichting te hebben die dus weer het buiten binnen betrekt. 

Petra: Ja, maar dat kun je op zich, als je een mooie boom hebt of iets dergelijks, kun je een mooie uitlichten.

Joost: Super. Maar daar moet echt wel over nagedacht worden. Want ik ken ook wel voorbeelden dat je die schakelaar omduwt en dat je binnen ook een zonnebril op moet zetten. Dat gewoon echt zonde, het moet echt subtiel naar mijn idee. Ik weet niet hoe jij er tegenaan kijkt? 

Berry: Ja, het mooiste is als je heel veel dingen die je binnen doet eigenlijk hetzelfde door kan trekken naar buiten. Dus dat gaat over beplanting, maar ook over het type meubels, dat die een beetje hetzelfde zijn qua uitstraling als binnen. In ieder geval als het wat strakker is binnen, trek dat ook door naar buiten wat strakker in plaats van grote teakhouten meubels ineens. Daar krijg je gewoon wat meer eenheid in. En ook in kleur, als je heel veel kleur hebt in je huis, waarom zou je dat niet in je tuin doen? Waarom zou je niet die schutting ineens roze verven? Waarom moet die groen zijn of zwart of wit? 

Joost: Ja, maar daar komt ook wel durf bij kijken. 

Berry: Nou ja, wit is wel een beetje, als je makkelijk wilt dan doet iedereen wit op de wand. Want wit is een beetje de kleur waar niemand over na hoeft te denken. Wit is eigenlijk alleen goed als je erover nadenkt. 

Petra: Tegeltje, haha ik hoor een tegeltje. Nou, ik vind het wel een goede tips. Je zegt, om het even samen te vatten van kijk goed naar de zichtlijnen en de praktische indeling. Dus als je in je huis gaat schuiven met de woonruimtes, bedenk je dan of dat past ook bij hoe je je tuin wil gebruiken. 

Berry: En hoe je zelf leeft.

Petra: Dus de keuken bij een deur die naar de tuin gaat waar je terras zit bijvoorbeeld. 

Berry: Ja, en hoe je leeft is ook heel belangrijk. Want sommige mensen houden heel erg van eten en koken en die vinden dat is heel erg belangrijk om dat ook naar buiten te trekken. Sommige mensen hebben helemaal niks met koken, maar wel met eten en die willen dat gewoon graag op de lounge set doen. Of juist met zitten, dat ze alleen maar willen zitten in de tuin. Dus ja, dat moet ook wel een beetje echt op het persoonlijke vlak. 

Petra: Ja, maar daarmee zeg je dat een tuin inrichten net zo persoonlijk is als je huis. Wat op zich natuurlijk heel logisch is. Vervolgens zeg je van om er echt een geheel van te maken kun je kijken of je de materialen doorvoert, van je terras naar binnen. Je binnen meubels, dezelfde sfeer naar buiten doorvertalen. 

Berry: Het makkelijkste is natuurlijk de planten die je binnen hebt of ze ook naar buiten kunnen. Al zijn het een aantal kuip planten die hetzelfde zijn die al op dezelfde groep binnen en buiten zetten. Dus heb je binnen bij de deur grote planten staan, zet ze ook even om het hoekje buiten bij de plant. Zodat je eigenlijk een hoek aan planten krijgt ineens, binnen en buiten. En kleur is natuurlijk heel simpel, je koopt een pot verf en trek de kleur die je binnen hebt ook even door naar buiten. 

Petra: Ja, ik vind dat wel weer een van de spannender ideeën. Ja, ik zou me niet zo snel buiten in mijn tuin de muur ook blauw verven of zo.

Joost: Toch is het waanzinnig. 

Petra: Ja, zie je dat wel eens? 

Joost: Ja, heel veel. Ik heb met het televisieprogramma van 24:39 [onverstaanbaar], dat heb ik al eerder vermeld. Die is dus echt een kunstenaar met kleur. Elke keer sta je een tuin te maken, en dat sta je letterlijk zo’n schutting roze te schilderen. En dan denk ik, ik weet niet waar die gezeten met zijn gedachten. 

Petra: Ik hoop dat ze het mooi vinden, denk je dat dan ook wel eens?

Joost: Ja, ook dat, maar eigenlijk moet je daar ook wel een beetje schijt aan hebben, zeg maar even grof gezegd, omdat mensen… Je zegt het zelf al, mensen gaan het niet doen. En ik heb het nog nooit gehad dat als die tuin eenmaal beplant was, dat ik dacht van, Rob dit ziet er niet uit. Elke keer als het plaatje compleet was met de beplanting, dacht ik potverdikke, heeft hij toch tegelijk. 

Petra: Je creëert een compositie. Ja, en als die bij elkaar klopt. 

Joost: En dan doet het zoveel. 

Petra: Het is toch iets misschien ook wat heel erg tussen mijn oren zit in ieder geval van ja, buiten is dan toch natuurlijker En dan… 

Berry: Maar waar je zit niet uiteindelijk. 

Petra: Nee, daar heb je gelijk in. 

Berry: Daar zit je ook met meubels. Want je gaat niet op een kussen op het gras zitten. 

Joost: Dat is ook een beetje het grote verschil tussen tuin en natuur. Ik ga het toch wel meer de kant op van Berry, als je er een geheel van maakt. De natuur is gewoon echt wat anders. 

Petra: Waar we mee begonnen, een tuin is eigenlijk gewoon een kamer van je huis. 

Joost: Ja, exact. Dat vind ik een heel mooie. 

Petra: En ja, het wordt nooit de wilde, ruige natuur. Mooi, dank je wel. Berry.

Berry: Jullie bedankt. 

Joost: Dank je wel. 

26:15 Tuinfavoriet

Joost: Ja, en nu?

Petra: Joost, ik ga het je weer vragen. Ja, ik weet dat het verwarrend is. Maar, heb jij een tuinfavoriet?

Joost: Heb ik gewoon. Heb ik gewoon weer. Ongelooflijk. Ik had natuurlijk gewoon weer alleen de naam opgeschreven en voor de rest, jij wil natuurlijk allemaal weten waar die vandaan komt en alles. En als ik heel eerlijk ben, boeit mij dat echt helemaal niks. Want ik vind het gewoon mooi, maar ik heb het opgezocht. Ik heb gewoon zijn laptop meegenomen want zover gaat mijn kennis ok niet.

Petra: Wat is het. 

Joost: Het is een Caryopteris en dan de Heavenly Blue

Petra: Is het ook bekend onder een Nederlandse naam?

Joost: Ja, ongetwijfeld. Ik zit te bladeren.

Petra: De baardplant of zoiets toch? 

Joost: De blauwbaard.

Petra: Ow, blauwbaard. Dat verklapt waarschijnlijk iets over de kleur van de bloemen. 

Joost: Ja, zeker. Je zou hem uit kunnen schelden als een vlinderstruik. Maar dat is het niet natuurlijk. En ja, hij is heel fijn. Een stuk lager, fijner. Hij gedraagt zich een beetje hetzelfde. Hij heeft een beetje een zilveren gloed over het blad, hij moet zonnig staan. Je kan hem het voorjaar halveren na de vorst. 

Petra: Hoe hoog wordt hij als je hem gewoon het gaan? 

Joost: Ja, zou ik niet doen, dan dondert hij om.

Petra: Oké.

Joost: Je moet hem echt snoeien. 

Petra: Het is een struik, je moet hem ieder jaar kort snoeien. 

Joost: Ja, een beetje de helft eraf, de onderste bladeren laten zitten of de uitlopers laten zitten. Hij is winter kaal en na de vorst snoei je hem terug zodat je een mooi onderstel krijgt.

Petra: Tot op 20 centimeter ofzo?

Joost: Ja, een onderstel van de van de halve meter ongeveer. 

Petra: Ow hij wordt nog wel zo hoor. 

Joost: Ja, moet wel boven de vaste planten een beetje uitkomen. 

Petra: Dus hij wordt er ongeveer 1 – 1.20 meter. 

Joost: Ja, zeker. En mooi blauw, dus zet hem dichtbij bij je huis. Blauwe dat valt weg en helemaal ’s avonds. Dus zet hem een beetje dichtbij dan heb je er heel lang plezier van. Hij bloeit lang, leuk heestertje. 

Petra: Ja, leuk plantje. 

Joost: Ja, hij komt uit Amerika. Wil je nog meer? 

Petra: Nee, dat maakt mij niet uit. Maar we proberen een beetje natuurlijk te tuinieren. Dus dit is geen inheemse soort. 

Joost: Zeker niet, uit Amerika, moet goed doorlatende grond hebben, dus zand. 

Petra: Dat is het, nou hartstikke mooi. Dank je wel, ik ga de foto’s online zetten. 

Joost: Ja top, ga ik die weer sturen naar je. 

Petra: Ja, dankjewel.

Joost: Hebben we nog meer? Hebben nog leuke vooruitzichten? 

Petra: Goede vraag, je probeert mij gewoon terug te pesten nu? En nou, we gaan in een van de komende afleveringen, een eind september gaan we het hebben over beplanting hebben we een leuke gast, Carrie Preston. Echt wel een goeroe op het gebied van vaste planten, dus daar kijk ik heel erg naar uit. En ja, we gaan natuurlijk ook nog een keer tuinen bezoeken. 

Joost: Nou, en volgens mij, het is nog niet helemaal zeker. Maar zijn we toch ook wel bezig om de eerste keer op locatie te zitten. Dat lijkt me toch heel vet. Even een cliffhanger, want we moeten nog even…

Petra: We moeten dat nog even fiksen. We stretchen onszelf weer door in plaats van in de studio op locatie te gaan opnemen. 

Joost: Daar heb ik toch wel zin in. Ook de interactie met mensen.

Petra: En dat we kunnen zien waar we over praten. 

Joost: En ja, we zijn er voorbij gegaan, maar je had dus een vraag van een luisteraar. 

Petra: Ja, dat klopt, over de composthoop? 

Joost: Ik weet niet meer, ergens halverwege de podcast. Maar daar hadden we het vorige keer over. 

Petra: Ow, dan doen we de vraag over de composthoop een andere keer, het is een heel onderwerpen op zichzelf. Ja, het is leuk om feedback te krijgen. We zeiden het vorige keer volgens mij ook al, heb je een vraag die te maken heeft met je tuin, met je tuinbeleving. Wil je iets weten over een specifiek onderwerp, laat het ons dan vooral weten. Je kunt als ons, je weet dat inmiddels wel, maar bereiken via de e-mail petra@tuinierkwartier.nl en Joost@tuinierkwartier.nl of via onze website of via onze Instagram. Dan vinden het hartstikke leuk om dat te behandelen hier. 

Joost: Ja, feedback leuk, vragen. Een beetje interactie met de luisteraar, het lijkt me heel leuk om die erbij te betrekken. Mooi, Berry ik wil jouw bedanken natuurlijk. En dat doen we natuurlijk weer met de koffie van Kookotte. Ik weet niet of ze jou bekend zijn, ze komen uit Huizen.

Berry: Nog niet.

Joost: Aanrader.

Berry: Zeker van genieten. 

Joost: Mooi zo, bedankt voor je komst.

Berry: Lekker in de tuin. Dankjewel.