Met gemengde gevoelens hebben we deze aflevering aangekondigd dat deze aflevering de laatste aflevering is van tuinierkwartier. We maken de podcast met veel plezier maar willen tegelijkertijd ook tijd maken voor nieuwe projecten. Daarom hebben we besloten te stoppen met de podcast. Wij hopen dat we alle luisteraars veel inspiratie hebben gegeven en een hoop kennis hebben kunnen overdragen. Ontzettend bedankt aan alle fans voor jullie support!!
De luisteraarsvraag is van Ruud en gaat over het planten van een boom in de tuin. We bespreken de aandachtspunten voor het plaatsen van een boom dichterbij je huis.
Allereerst is het natuurlijk een heel goed idee om een boom in de tuin te zetten. Voor de biodiversiteit in de tuin en natuurlijk de sierwaarde is dit fantastisch. Let wel even op dat de boom niet te dichtbij het huis staat om problemen over een paar jaar te voorkomen als de boom fors groter is geworden.
Zet een boom bij voorkeur minimaal 3,5 – 4 meter uit de gevel en van je terras. Als de boom groter wordt vermijdt je dan het risico dat wortels je bestrating opduwen of fundering beschadigen. Denk ook takken die tegen de gevel komen en natuurlijk blad in de dakgoot, want dit kan de oorzaak zijn van vervelende lekkages. Kijk goed wat de volwassen hoogte en breedte van de boom wordt voordat je een keus maakt (of houdt de boom goed in vorm door de kroon te laten snoeien door een specialist).
Als de zon in de zomer op de kroon komt kun je gerust kiezen voor een boom die zon verdraagt. Bij weinig ruimte kun je een boom kiezen die zuilvormig is, die gaat dus wel de hoogte in maar minder de breedte in. Of je kiest een dakmodel zodat je onder de bomen door kan lopen. Dit vereist natuurlijk wel wat discipline met snoeien.
Wij hebben in de aflevering een aantal bladverliezende bomen genoemd die een natuurlijk gevormde en halfopen kroon hebben en eventueel ook bloemen geven. Halfopen betekent dat het bladerdek nog wat licht doorlaat.
Wij noemden:
- Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’, deze boom kies je voor het gelige blad en de mooie open kroon.
- Cercis canadensis ‘forest pansy’: bloeit mooi roze in het voorjaar op het kale hout en heeft paarsrood blad.
- Tetradium daniellii ofwel de bijenboom. De witte bloemen van deze boom zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en vlinders, bloeit in juni.
Wat kun je doen in de zomertuin?
Los van lekker genieten in de tuin kun je tijdens de zomer ook nog genoeg klusjes doen. Deze nemen we met je door.
- Vaste planten: uitgebloeide bloemen weghalen en als planten teveel door elkaar heen groeien knip je ze kort. Een goed idee als je met vakantie gaat, is om vaste planten die nog vlot nieuw blad geven nu kort te knippen. Je herkent de geschikte planten door even tussen de uitlopers te kijken. Zit in het hart van de plant veel nieuw blad of jonge uitlopers, kun je ze afknippen. De plant kan zichzelf vernieuwen en dan heb je in de 2e helft van de zomer of na je vakantie weer vers ogende plantjes. Dit kan goed met vrouwenmantel (Alchemilla), Nepeta, Heuchera, Geraniums en Salvia’s.
- Snoeien van hagen: als je nog hagen moet snoeien, kan je dat nog prima doen. Doe dit op een bewolkte dag zodat het blad wat nu voor het eerst in de zon komt, niet verbrandt.
- Snoeien van fruitbomen: uitschieters die licht wegnemen van je oogst, kun je nu ook weghalen. Als er heel veel fruit aan de takken hangt waardoor takken doorhangen of fruit in de verdringing komt, kun je het fruit wat uitdunnen.
- Onkruid wieden: Er groeit nu ook nog veel onkruid, haal dit weg voordat het in zaad komt, zeker als je het gewiede onkruid laat liggen wil je geen zaadjes verspreiden.
Het gazon vraagt in de zomer ook nog wat onderhoud. Je kan het gras nog wel een keertje bemesten met organische mest. Doe dit met vochtig weer of daarna besproei je het even zodat het gelijk in de bodem kan trekken.
En daarnaast natuurlijk regelmatig maaien en lekker op het kleedje gaan liggen!