Varens

Varens rollen hun blad sierlijk uit

In het voorjaar rollen de zachte, frisgroene bladeren van de varen zich weer uit. Sierlijk geven deze planten licht in de schaduwrijke en wat nattere plekjes in de tuin.

Bij vaste planten denk je misschien niet snel aan een varen. Toch is het de moeite waard je te verdiepen in de verschillende soorten. Er zijn vele soorten qua maat, kleur, groenblijvend of niet en bladstructuur.

Van oorsprong is de varen een bosplant. Daaruit kan je al afleiden dat varens van humusrijke grond houden, schaduw of halfschaduw en wat vochtigere plekken. Varens bloeien niet maar zet je neer voor hun prachtige groene blad wat mooi combineert met vaste planten.

De meeste soorten zijn winterhard maar verliezen hun blad in de winter. Polystichum soorten zijn wintergroen en zullen ook in het voorjaar meer en nieuw blad vormen.

De Dryopteris filix-mas of mannetjesvaren is een grotere en bekende varensoort. In de podcast spraken we over de Adianthum (venushaar), hier zijn meerdere soorten van, de meest bijzondere is de Adianthum pendatum of hoefijzervaren. Orienteer je voor aanschaf op de vorm en kleur van het blad en met name de hoogte van de varen.

Het lichtgroene blad van geeft donkere tuinhoekjes een opfrisser

Varens hebben niet veel onderhoud nodig. Joost knipt ze in het voorjaar altijd kort (voordat er nieuw blad aan komt) zodat het nieuwe blad de ruimte heeft en mooi opvalt. Dit kun je zelfs bij de wintergroene soorten doen.

Leuk weetje

Varens zijn een oeroude plantensoort, er zijn 400 miljoen jaar oude fossielen gevonden met de afdruk van varenbladeren.

De bladeren van varens worden ook wel bladveren genoemd. Aan de onderkant van de bladveren komen tijdens het groeiseizoen toefjes bruine sporen die zorgen voor de voortplanting. Elke plant verspreid miljoenen sporen waarvan er vele nooit zullen ontkiemen of jaren in de bodem liggen te wachten op het juiste kiemmoment.

Andere soorten verspreiden zich via broedbollen. Deze verschijnen aan het blad. Wanneer het blad of de broedbol de grond raakt ziet deze zijn kans schoon en zal de broedbol wortel te schieten. Met de broedbolletjes is het ook eenvoudig om zelf de planten te vermeerderen.

Het lichtgroene blad van geeft donkere tuinhoekjes een opfrisser