Nicolien heeft samen met Suzanne de Boer het boek “Geluk zit in een groen hoekje” geschreven. Het boek heeft een hele optimistische boodschap en heel veel tips en leuke ideeën voor als je je woonomgeving wilt vergroenen. Er zijn aparte hoofdstukken gewijd aan balkon, voortuin en gemiddelde maat achtertuin. Daarnaast is ze ervaringsdeskundige met een achtertuin van 66m2, een voortuin van 15m2 en 2 balkons. Deze ruimte wordt optimaal gebruikt voor het gezin, moestuin, tuinieren en relaxen.
In een kleine tuin, balkon of dakterras moet je nóg kritischer zijn met de beschikbare ruimte en accepteer je dingen die niet lekker staan of passen niet lang en moet je direct bijsturen.
Daarnaast heb je vaak te maken met extremere omstandigheden, op de wind, volle zon, schaduw, geen regen. Per ruimte bespreken we tips.
Dakterras
Een dakterras heeft meestal veel zonuren. Let er daarom bij het dakterras op dat je ook als je er niet zit in het voor- en najaar, wel water geeft.
Vaak moet je iets ondernemen om wind te breken, bijvoorbeeld een verrijdbare groene schutting die je kan verplaatsen met de windrichting. Ook fijn voor de privacy!
Een andere manier om meer privacy te creëren is om je zitjes en meubilair laag te houden. Met plantenbakken of grote potten eromheen zit je in je eigen groene oase.
Op een groter dak kun je zelfs moestuinieren in bakken. Dan moet je natuurlijk wel de constructie van het dak laten controleren en berekenen of het het gewicht wel kan dragen.
Het fijne van groen op je dak is dat het ook helpt tegen de hitte op je dak en in het huis er onder.
Balkon of loggia (inpandig balkon)
Dé tip voor een kleine ruimte is om de hoogte in te gaan. Klimmers zoals Clematis of akkerwinde kun je langs de zijkanten van het balkon omhoog leiden en zo langs het “plafond” door laten groeien. Daarnaast kan je het hier natuurlijk ook helemaal vol zetten met potten.
Patio
Patio’s zijn vaak klein, en of veel in de schaduw of veel in de zon. Hier zet je dus tropische of mediterrane planten neer zoals palmen en olijf. Ondanks dat het een kleine ruimte is, moet je hier misschien wat tegenstrijdig, juist met grote gebaren werken, dus grotere potten en planten voor een rustig effect.
Koelte creëer je met een waterbak of ornament.
Andere planten die je in volle zon goed kan toepassen zijn, zoals Joost benoemde de Succulenten, dit zijn een soort vetplantjes met dikke vlezige “bladeren” en Sempervivum of huislook. Sedum behoort ook tot de Succulenten.
Voor schaduw patio’s zoek je vooral naar schaduwplanten bijvoorbeeld met lichte bloemen zodat het lichter lijkt.
Daarnaast is hier ook belangrijk om hoogte te creëren zodat je vanaf binnen het groen ook ziet. Zet bijvoorbeeld een tafel neer met mooie ornamenten en planten, een mooie eye-catcher vanaf binnen én als je buiten zit.
Er zijn ook systemen te koop die je aan een muur kunt bevestigen om verticaal te tuinieren.
Voortuin
Een voortuin heeft veel praktische functies die je op een kleine oppervlakte wil combineren. Voordat je plannen gaat maken, let op. Er zijn vaak regels vanuit de gemeente over hoe hoog de erfafscheiding mag zijn. Als je gaat graven, doe dit voorzichtig of doe voor €13,50 een KLIC-melding bij het Kadaster, er lopen vaak kabels en die wil je niet beschadigen. Bij een huurhuis mag je ook niet altijd iets veranderen als het bijvoorbeeld betegeld is.
Als je een fietsstalling of plek voor afvalcontainers nodig hebt, kun je die bijvoorbeeld verdiepen. Het dak kun je dan, net als Nicolien, gebruiken voor plantjes en je groene uitzicht.
Water kan je net als op het balkon ook toepassen door een hele kleine waterbak of ornament neer te zetten.
Toepassing van potten
De tuinfavoriet van deze week is eigenlijk meer een tip van Joost voor potten en de kleine ruimte. Neem niet teveel kleine potten, dat is snel rommelig en maakt je ruimte kleiner.
Zoek in plaats daarvan naar contrast. Is de omgeving druk en kleurig, zet dan een groenblijvende plant in met mooi blad en een rustige uitstraling in een pot.
Zoek je meer kleur, kies dan bijvoorbeeld voor een kleurige pot zodat je jaarrond hetzelfde effect hebt. Rust ontstaat ook als je grotere planten gebruikt en met herhaling.