Agapanthus – Afrikaanse lelie

Een fantastische kuipplant.

Voor de tuinliefhebber is het vooral belangrijk te weten dat er bladhoudende en bladverliezende soorten bestaan. De bladhoudende Agapanthus is een ideale terras -en potplant. De bladverliezende soort komt het meest voor.

Afrikaanse Lelie

De Agapanthus wordt vaak ook (Zuid) Afrikaanse lelie genoemd en dit verwijst rechtstreeks naar het land van herkomst: Zuid-Afrika. Dankzij de koloniale zeevaart en de Oost Indische Companie belandt de Agapanthus in de tweede helft van de zeventiende eeuw ook in Europa. De geïmporteerde exemplaren waren allen afkomstig van rond Kaap de Goede Hoop en bladhoudend. Vaak werden ze aan botanische tuinen met oranjeries en serres geschonken omdat men helemaal niet wist of ze het in ons gematigd klimaat zouden overleven.

Verzorging, fabels en feiten:

  • Geef de Agapanthus een open, zonnige standplaats. In de schaduw zal je veel minder bloemen krijgen. In de volle grond zal je waarschijnlijk ook meer bloemen krijgen dan in een pot. Geeft de plant sowieso mest na het bloeien, dan blijft hij ook jaar na jaar mooi bloeien.
  • Agapanthus houdt niet van natte voeten, zeker niet in de winter! Wanneer je ‘m als kuipplant hebt, zorg dan voor een goede waterdoorlatende laag onderin de pot met bijvoorbeeld grind. En gebruik natuurlijk goede kwaliteit potgrond.
  • Je hoeft de Agapanthus echt niet ieder jaar te verpotten. Zet de plant na aankoop in een voldoende grote pot want de stevige wortels groeien aardig door. Dat een Agapanthus het beter zou doen in een te kleine pot is een fabeltje. Om de 4 tot 6 jaar zal je de plant wel moeten scheuren (het verdelen van de plant in kleinere stukken), anders kan je pot stuk gaan, maar ook de bloei zal minder worden of stoppen. Dit scheuren doe je bij voorkeur in september.
  • In de winter moet je alle soorten beschermen tegen al te strenge vorst (max -5°C). Bladhoudende Agapanthus moet vorstvrij bewaard worden op een lichte plaats, Zeker niet in huis overwinteren, dat is veel te warm. Ideaal is een niet verwarmde ruimte zoals een serre of schuur met wat licht.
    Bladverliezende Agapanthus kan wel een paar graden vorst aan (max -5°C tot -10°C) maar dek de plant tijdig af met met een flinke laag stro en noppenfolie en daarop iets zwaars tegen het wegwaaien. 
  • Bloemstengels verwijderen na de bloei, wel of niet doen? Het kan gerust, na de bloei, maar in een natuurlijke tuin is het ook prachtig om de stelen met zaaddozen juist te laten staan in het najaar. 

Leuk weetje: van oorsprong wordt de Agapanthus in Zuid-Afrika ook gebruikt voor medicinale toepassingen, vaak de gedroogde wortel. Hierin zit saponine, een stof die ontstekingsremmend werkt. (Alleen mee experimenteren als je er verstand van hebt natuurlijk.)