Edgeworthia chrysantha – Papierplant

Edgeworthia in bloei

Deze heester is een bijzondere en mooie sierheester die in de winter zijn blad verliest maar in de wintermaanden (februari-maart) bloeit met mooie, heerlijk geurende goudgele bloemtrosjes. De bloemtrosjes worden al voor de winter gevormd en doen, zoals Joost het noemt, denken aan bloemkooltjes.

De ‘grandiflora’ heeft grotere, meer oranje bloemen en de ‘Red dragon’ heeft rode bloemen.

Laat na de bloei komt de heester in blad. Het blad is smal en ei-rond en heeft een zijdeachtige onderkant. In het najaar kleurt het blad geel.

Edgeworthia bloemknopjes lijken op kleine bloemkooltjes

De vorm van de Edgeworthia is ook bijzonder door de brede, opgaande vorm en de dikke houtige takken. De heester heeft weinig snoei nodig, enkel om deze mooi in vorm te houden. Een volwassen exemplaar is tussen de 1 meter en 1.50 hoog en ook 1.50 breed.

Zet deze plant op een beschutte standplaats en in vochtige goed doorlatende grond.

Leuk weetje…

Deze heester komt oorspronkelijk uit West-China. Maar in Japan maken ze er een speciaal soort papier van, hier ontleent de heester ook zijn Nederlandse naam aan.

De botanische naam ontleent de plant aan de Ierse botanist en plantenverzamelaar Michael Pakenham Edgeworth (1812-1881) die een groot deel van zijn leven in India woonde.

De heester is breed opgaand met een houtige structuur