Hamamelis – Toverhazelaar

Close-up van Hamamelis x intermedia Rubin

De toverhazelaar is wel de meest fotogenieke tuinfavoriet van het voorjaar. In mooie felle gele, oranje of roze kleuren springt het voorjaar je tegemoet vanaf de kale takken.

Meestal zie je close-up foto’s van de mooie bloemetjes, maar ook van een afstandje is de Hamamelis een mooie verschijning door de grillige groeiwijze. Op Wikipedia vindt je een mooi overzicht van de verschillende variëteiten met hun bloeikleuren en -maanden.

Door de bijzondere vorm en groei is dit een heester die je het best solitair, dus vrijstaand, neerzet zodat hij er echt mooi uit kan springen. En omdat je in de bloeitijd meestal nog vanuit huis van de tuin geniet zet je ‘m op een plekje in de buurt van je huis, in de voortuin of langs een pad. Sommige soorten geuren ook, dus zal je er dan het meest plezier aan beleven. Na de bloei (december-februari) komt Hamamelis in blad. In de zomer is deze plant wat minder opvallend, maar in de herfst zal het blad mooi verkleuren.

In de natuur ontwikkelt de Hamamelis zich in als een vaasvorm met veel horizontale takken. Hij groeit ook langzaam, dus wanneer je wilt snoeien is het echt een kunst om de opbouw van de heester niet te verpesten. Doe dit alleen wanneer de plant te groot dreigt te worden. Je knipt dan als eerste de kruisende takken weg tot op een gezonde, jonge tak.

De meeste soorten blijven 2,5 – 4 meter groot, maar let op dat ze ook in de breedte uithangen.

Tot slot, zet de toverhazelaar in de border en direct op de goede plek. Ze houdt niet van een plek in bestrating en ook niet van verplaatsen. De beste plek is in de zon of halfschaduw, maar niet te droog.

Als volwassen heester groeit de toverhazelaar breed uit