Wisteria – Blauwe Regen

Prachtige Wisteria aan Amsterdamse gracht

Deze week komen de eerste Wisteria’s in bloei, een prachtige klimmer die je vaak aan de gevel ziet in jaren-30 wijken. Of mooie oude exemplaren in hartje Amsterdam zoals op de foto. Ze ruiken heerlijk en hun naam ontlenen ze natuurlijk aan de kleur van de blauwe bloemtrossen die als watervallen van de takken naar beneden hangen. Maar voordat je zelf in je tuin kunt genieten van deze plant zijn er nog wel een paar valkuilen die je moet zien te vermijden! Je leest het hier.

Welke soorten Wisteria zijn er?

Er zijn in Nederland 2 soorten Blauwe Regen te koop, de Wisteria sinensis met een Chinese oorsprong en de Wisteria floribunda met een Japanse oorsprong. Beide soorten zijn in de 19e eeuw in Europa geïntroduceerd. Soms zijn ze niet blauw maar wit, dan staat er achter de Latijnse naam de toevoeging ‘alba’.

De twee soorten zijn lastig van elkaar te onderscheiden maar niet onmogelijk:

Wisteria sinensis

  • bloeit in april
  • Bloeit op het kale hout
  • Ranken draaien linksom, tegen de wijzers van de klok in
  • Zaailingen bloeien na 3 jaar

Wisteria floribunda

  • bloeit wat later in het voorjaar, april-mei
  • Bloeit als de struik al blad heeft
  • De meeste soorten hebben langere bloemtrossen
  • Kan in de nazomer een tweede bloei geven
  • Ranken draaien rechtsom, met de wijzers van de klok mee
  • Zaailingen bloeien pas op zijn vroegst na 10 jaar!

Koop een Wisteria altijd in bloei

De meest gehoorde klacht over de Wisteria is dat hij niet bloeit. Zeker met zaailingen van beide soorten kan het 3 tot 10 jaar duren voordat de eerste bloemen verschijnen. Daarom is ons advies: koop de Wisteria alleen als je ziet dat hij bloemknoppen heeft, bloeit of uitgebloeid is!

Vaak zijn bloeiende Wisteria’s geent, wat je kan zien aan de verdikking op het onderste deel van de stam. De zaailingen waarop men enten plaatst van rijkbloeiende moederplanten zullen al na twee jaar bloeien. 

Hoewel deze planten in aanschaf iets duurder zijn, ben je wel zeker van de soortechtheid, kleur en een goede bloei.

Ook als je geen plek in de tuin hebt voor een Wisteria, kun je genieten van deze mooie plant, koop dan een solitair op stam. Mooi in de border of in een pot op het terras.

Snoeien van de Wisteria

Omdat de Wisteria of blauwe regen heel snel kan groeien, soms wel 10 centimeter per dag (!) wordt het een warrige of rommelige struik met lange dunne takjes als je niet snoeit. Ook zal goed snoeien ervoor zorgen dat de plant volgend jaar weer rijk bloeit. Snoeien doe je twee keer per jaar:

  • in januari/februari snoei de de zijtakjes die op de hoofd- of gesteltakken groeien, terug. Met een scherpe snoeischaar knip je de tak weg na het tweede of derde “oog”. De ogen zijn de donkere knopjes die je duidelijk op de tak ziet zitten. Dit zijn de knoppen waaruit straks de bloemen groeien.
  • in juli/augustus snoei je deze zijtakken allemaal terug tot vijf of zes bladeren.

Nog een laatste tip

De Wisteria of blauwe regen heeft al menig regenpijp kapot ‘gewurgd’ met zijn enorme groeikracht. Laat de plant daarom bijvoorbeeld langs een dik touw of een pergola omhoog klimmen. Controleer bij het snoeien ook of de stam niet te strak aangebonden is. Voor het opbinden gebruik je het best rubber bindband, dit rekt wat mee, en zeker geen touw of ijzerdraad.

Wisteria op stam