#11 Vaste planten en borderopbouw

Carrie Preston weet met veel passie haar liefde voor vaste planten over te brengen en hoe je die op een natuurlijke manier toepast in de tuin. Ze legt uit hoe ze borders ontwerpt en inricht en hoe je met hergebruik van materialen en beperkt budget of ruimte een groene, voor dieren én mensen aantrekkelijke tuin kan creëren.
Tuinontwerp door Carrie Preston (foto: Jolanthe Lalkens)

Joost is helemaal in zijn element, het is eind september en ondanks het mooie en warme weer voel en zie je dat de herfst in aantocht is. Daarom is dit dan ook Joost zijn favoriete seizoen en zoals hij zelf zeg “hét tuinseizoen”. Je kan nog heel veel doen in de tuin en dit is dan ook het moment om aanpassingen te doen aan de beplanting, plantjesmarkten af te struinen, gescheurde planten te ruilen en uit te delen aan je tuinvrienden enzovoorts.

Onze gast: Carrie Preston

De afspraak met Carrie stond al een tijdje en we keken er erg naar uit om haar in de uitzending te kunnen bevragen over vaste planten. Carrie voelt zich sterk verwant met de Dutch Wave beplantingsstijl, waarin je probeert een zo natuurlijk mogelijk beeld te creëren met beplanting.

Het is erg inspirerend als je hoort hoe Carrie een border ontwerpt en daarna uitzet. En hoe je in je ontwerp incalculeert en ruimte geeft aan de ontwikkeling van planten en je “compositie” die zich over tijd verandert.

Carrie is ook bekend van de “inclusieve tuin”, die al sinds 2012 in de Tuinen van Appeltern te bekijken is. Deze tuin was zijn tijd vooruit. Er is geprobeerd om met hergebruik van materialen en een beperkte plantenkeuze, op een formaat van een gemiddelde achtertuin, een natuurlijke tuin te ontwerpen. Het inclusieve is hier een tegenstelling tot het “exclusieve”: dure, nieuwe materialen, maar ook inclusief omdat het een aantrekkelijke plek is voor dieren en mensen en omdat het alles bevat wat je in een tuin kunt wensen zoals zelfs een vijver.

Carrie in haar eigen voormalige tuin (foto: Jolanthe Lalkens)

Verder geeft Carrie ook aan hoe je de borders opbouwt en uitzet. Hierin onderscheidt ze de op hoofdlijnen de volgende soorten vaste planten die elk (na de bomen en de heesters) hun eigen rol spelen in het ontwerp van je klantgroepen:

  • Structuurplanten: deze vaste planten vormen de ruggengraat van je ontwerp. Het zijn vaak planten die in het warme seizoen bloeien, later in de zomer. Ze vormen duidelijke groepen en is ook interessant als hij nog niet bloeit of uitgebloeid is.
  • Accentplanten: geven seizoensgevoel aan je ontwerp en op verschillende momenten in het seizoen zullen andere groepen accentplanten opvallen. Daarom probeer in je ontwerp voor verschillende seizoenen aantrekkelijke accentplanten te combineren.
  • Matrixplanten: vullen de gaten op, kortlevende vaste planten of tweejarigen. Houden het ontwerp bij elkaar. Deze trekken de eerste jaren aandacht terwijl in de tussentijd de accent- of structuurplanten kunnen groeien
  • Strooiplanten: deze planten zorgen voor spontaniteit in het ontwerp en lijken lukraak uitgestrooid te zijn in je tuin. Ze zijn heel even de hoofdrolspeler in je tuin choreografie maar zullen dan ook weer snel uit het zicht verdwijnen.

Een hele goede “catalogus” van vaste planten met uitleg over de toepassing van verschillende soorten vaste planten is het boek “droomplanten” van Piet Oudolf en Henk Gerritsen.

Uiteindelijk is de kern van Carrie’s verhaal: durf te experimenteren en durf te willen dat je tuin ieder jaar anders is!

tuinontwerp van Carrie (foto: jolanthe lalkens)