Je zou het misschien niet verwachten, maar de cyclaam is een knolgewas en kun je ook prima in de tuin planten! Ik ken het plantje vooral als kamerplant, maar door de late bloeitijd is het juist in het najaar ook een leuke aanvulling voor de donkere plekjes in je tuin. Cyclamen zijn er in het wit en vele roze en roodtinten.
Omdat de cyclaam een najaarsbloeier is, plant je de knolletjes dus niet nu, maar in het voorjaar. Om zeker te zijn van de kleur van je cyclamen kun je wel de planten die je bloeiend koopt, direct in de grond planten (bij voorkeur in augustus/september). In de winter zullen ze na de bloei afsterven en volgend jaar weer terugkomen.
Waar zet je cyclamen in de tuin?
Het is een echte najaarsbloeier voor de schaduw. Daar zijn niet zo heel veel planten geschikt voor, je kunt cyclamen rustig onder bomen of struiken planten. Van oorsprong is het een bosplant en houdt absoluut niet van direct zonlicht. Verder houden cyclamen niet van natte voeten en kalkrijke grond.
De bomen en struiken zijn daarom een goede bescherming tegen het felle zonlicht en regenbuien worden gefilterd zodat de grond niet te nat wordt.
Verzorging, fabels en feiten:
- Omdat cyclaam een knolgewas is, zullen de bladeren in de lente afsterven en verdwijnen. Net zoals dat gebeurt bij bollen. Geen zorgen, als je in de winter de standplaats een afdekt met een extra laagje compost bescherm je de plant tegen al te veel kou en komt volgende zomer de plant weer boven de grond uit.
- Van oorsprong komt de cyclaam uit de warmere streken rond de Middellandse Zee
- Hoewel cyclamen niet van natte voeten houden, is droogte ook zeker niet goed. Geef wat extra water in droge tijden!
- Als de cyclaam het naar zijn zin heeft, zal deze zichzelf vermeerderen
- Het woord cyclaam is afgeleid van het Oudgriekse κύκλος, kuklos, wat cirkel of schietschijf betekent. Dit verwijst niet alleen naar de vorm van de bloem maar ook de knollen zijn plat en cirkelvormig.
- Cyclamen bevatten saponine, wat in grote hoeveelheden giftig is voor mensen. In kleinere concentraties wordt cyclaam in de geneeskunde gebruikt.