#15 Alles over verharding

gebakken steentjes geven een warm effect

Met Berry Nohlen van Benoton.

Tuinmoment: Joost wil het dilemma nog eens ter sprake brengen over het wel of niet weghalen van vaste planten. Ook op ons Instagram kanaal kwam dit ter sprake. Voor de mensen die van een 100% natuurlijke tuin houden laten echt alles liggen tot in het voorjaar.

Joost heeft een bedrijf waar hij natuurlijk ook aan de wensen van de klant moet voldoen en als hij door alle borders heeft gelopen de hele dag voor snoeiwerk is het niet altijd haalbaar om alles netjes te laten staan.

Ook voor de biodiversiteit is het beter om de vaste planten te laten staan, maar haal je toch afstervende vaste planten weg, vergeet dan niet de balans te herstellen in je tuin door het opbrengen van nieuw organisch materiaal in de vorm van compost of bladaarde.

Verharding

We promoten natuurlijk graag een groene tuin, alleen om van al dat groen te genieten heb je natuurlijk ook paden en een terras nodig! Dus in aflevering 15 bespreken we welke soorten verharding er zijn, de kosten en afwegingen die je kan maken. Onze gast in deze aflevering is Berry Nohlen, oprichter van Benoton met websites zoals Stenenwinkel.nl en grindensplitwinkel.nl.

Grofweg zijn er 4 materiaalkeuzes te maken:

  • Producten gemaakt van beton, dit is nog steeds de meest toegepaste soort verharding
  • Keramische verharding
  • Gebakken materialen
  • Halfverhardingen

We bespreken in de podcast de eigenschappen van alle materialen. Het is natuurlijk ook leuk om materialen te combineren, wees niet bang om iets nieuws uit te proberen! De tip van Joost is wel: maximaal 3 soorten bestrating in de tuin om het effect rustig te houden en laat materialen terugkomen.

Betonproducten

Het is aan de buitenkant van de betontegel haast niet te zien wat de kwaliteit van het product is. Een mindere kwaliteit zal snel kleur verliezen en heeft een minder dichte structuur.

Soms bestaan betontegels uit meerdere lagen en in de bovenste laag geldt, hoe fijner de structuur, hoe beter.

Er zijn ook geïmpregneerde tegels, wat het waterafstotend maakt en soms wordt er ook een kleur toegevoegd. Hou er rekening mee dat kleuren in de betontegels zullen uitspoelen na een aantal jaar.

Kies voor gerenommeerde merken en voel aan het product om een keuze te maken.

En maak in de showroom de tegel ook nat, want dan kan de kleur nog wel eens heel anders uitvallen! En een deel van het jaar kijk je tenslotte naar een natte tegel.

Het schoonmaken van de tuintegels doe je bij voorkeur niet met de hoge drukspuit! Daarmee beschadig je de tegel en haal je eventuele beschermlagen er snel van af en bereik je eigenlijk het tegenovergestelde resultaat.

Je kan wel speciale schoonmaakmiddelen gebruiken, Berry raadt bijvoorbeeld Lithofin aan. Beton is één van de goedkopere types bestrating met een prijs variërend tussen €25-€65/m2.

Keramische tapijttegels

Keramische materialen

Keramische tegels zijn gemaakt van gebakken klei, en worden gefabriceerd volgens een proces wat gelijk is aan bijvoorbeeld productie van de badkamertegel. Door het proces kun je de tegels bedrukken met een tint of print, zoals bijvoorbeeld de ‘tapijttegel’ die sinds een paar jaar meer te zien is. En hiermee ontstaan weer heel veel leuke en nieuwe toepassingen.

Je legt de tegels met een dunne voeg op een betonnen of gestabiliseerde ondergrond. De voeg dicht je met zand of een epoxyvoeg die uithardt waardoor je minder last zal hebben van onkruid.

De prijzen liggen gemiddeld tussen de €40 en €80,- per m2.

Gebakken materialen

Dan hebben we het eigenlijk altijd over gebakken klinkers. Een heel natuurlijk en duurzaam product. De kleuren zullen niet uitspoelen want deze zit door- en door in het product. En daarnaast gaan ze jarenlang mee. Er is ook een levendige handel in gebruikte oude klinkers. Nieuwe klinkers kosten tussen €25 en €65,-/m2 afhankelijk van de maat, kwaliteit en kleur.

Let wel op, als je het heel belangrijk vindt dat je paadje strak ligt koop dan maatvaste klinkers. Met restpartijen (die vaak goedkoper zijn) en oude klinkers kunnen de stenen krom zijn, van hoogte verschillen of voorzien zijn van resten cement.

Combinatie van verschillende materialen

Halfverharding

Hieronder verstaan we half open tegels, grind en split. Split is gespleten grind. Het heeft als voordeel dat het hoekiger is en daardoor zak je er minder in weg. Als onderlaag leg je een kunststof honingraat tegel die je opvult met grind. Zeker als het een oprit is leg je die tegels op een puinlaag zodat het pad niet gaat verzakken.

Nog fijner is gravel, dit wordt doordat het veel magnesium bevat na een aantal regenbuien een hardere, compacte laag.

Los van dat deze materialen praktisch zijn, kun je ze ook makkelijker zelf leggen. Bestellen doe je per kuub en worden ze in een bigbag afgeleverd. Een dikte van 5-6cm heb je minimaal wel nodig voor alle materialen.