Euonymus alatus – Kardinaalshoed

Herfstverkleuring van Euonymus alatus

Een opvallende verschijning in het najaar! De Euonymus heeft niet alleen een mooie rozerode bladverkleuring in de herfst maar is natuurlijk vooral bekend van de bijzondere roze vruchten en oranje zaaddoosjes die zich in oktober en november openbaren. De soort die we nu gekozen hebben als tuinfavoriet, de alatus, heeft niet zo’n opvallende vrucht als sommige andere soorten maar kies je vooral voor de mooie herfstverkleuring.

Hoewel de roze openspringende vruchtjes veel op een bloemetje lijken is dit niet de echte bloei. De Euonymus bloeit in mei met onopvallende groengele bloemetjes. De roze vrucht springt in het najaar open en onthult de zaadjes die in een feloranje omhulsel zitten. De opengekrulde vruchtjes geven de heester zijn naam omdat die lijken op kleine kardinaalshoedjes.

Wanneer deze heester zijn blad verloren heeft zie je de bijzondere takken goed, die zijn voorzien van een reliëf wat je ‘kurklijst’ noemt.

Toepassing en onderhoud

Euonymus kun je toepassen als haag, hij is makkelijk te snoeien en behoudt zijn vorm, maar wordt in de winter dus wel kaal. Als je hem vrij laat groeien is het een meerstammige heester die tot maximaal 2 meter hoog wordt.

Het liefst staat de plant op een zonnige plek, in zand- of leemgrond. Euonymus is minder geschikt voor kleigrond.