#2 Hoeveel werk is een tuin

In aflevering 2 bespraken we in het tuinmoment van de week de tuin ‘het Bergje’ van Anneke Caljouw in Amersfoort en was Alewijn de Bruijn te gast. Alewijn is hovenier van beroep en eigenaar van Alewijns Kunstzinnige tuinen, https://www.alewijnstuinen.nl.

Het gespreksonderwerp is de onderhoudsarme tuin. We bespreken hoeveel werk een tuin nu eigenlijk is en wat je kan doen om in minder tijd toch een fijne groene en “nette” tuin te creëren.

Hier vind je de informatie die je net even niet op kon schrijven tijdens het luisteren en foto’s van de tuinen die genoemd zijn in de podcast.

Het Bergje Amersfoort

Deze prachtige tuin van 1300m2 dankt zijn naam aan het hoogteverschil van 3 meter in de tuin. Deze wordt veroorzaakt door de ligging op de Amersfoortse Berg. Ik zag in de tuin dat deze mede hierdoor zo beschut ligt dat sommige planten wel twee weken verder waren in ontwikkeling dan mijn tuin. Terwijl dat nog geen 15 kilometer verderop is.

Vanaf het terras kijk je over de vijver de tuin in. Nu stonden de voorjaarsbollen in bloei, ’s zomers zie je veel soorten bijzondere vaste planten, rozen, grassen omlijst door een decor van struiken en bomen.

De tuin van Anneke is te bezichtigen op 19 juni en 14 augustus 2021 of op afspraak. Kijk hiervoor op www.hetbergjeamersfoort.nl.

Alewijn de Bruijn

Planten die het onderhoud in je tuin verminderen doordat ze de bodem mooi bedekken en onkruid daardoor minder kans geven:

  • Gebruik grote groepen grootbladige planten zoals Hosta (wel regelmatig controleren op slakken als je geen opgegeten blaadjes wil)
  • Zet de planten in het begin dichter op elkaar en kies de juiste plant voor de juiste plek
Zelf heb ik de Hosta in een zinken teil staan zodat de slakken er niet bij komen

Planten die een mooi natuurlijk beeld geven en favorieten zijn waar Alewijn graag mee werkt:

  • Cotinus coggygria rubrifoliax of Pruikenboom; dit noemt Alewijn zijn ‘signatuurplant’ die hij in bijna al zijn tuinen toepast. Mooi door de paarsrode bladeren en herfstkleur.
  • Corylopsis pauciflora of Schijnhazelaar; een mooie struik die in maart-april met lichtgele bloemen bloeit. Hij wordt maximaal 2 meter hoog en het blad krijgt een mooie herfstkleur.
  • Iris: iris is een bolgewas die verwildert. In het voorjaar bloeit de iris met vaak intens blauw/gele bloemen. Het blad is decoratief door de strakke platte vorm.
  • Heuchera of Purperklokje is een vaste plant waar veel soorten van bestaan. Er zijn soorten met lichtgroen en donkergroen blad maar ook met donkerpaars blad. Hij doet het goed in de border en behoudt in de winter meestal zijn blad. Heuchera bloeit wit in lange aren.
  • Carex of Zegge: de Carex is een van de meest gebruikte en populairste siergrassen voor de tuin. Er zijn wel 2.000 verschillende soorten, zowel bladverliezende als groenblijvende. Er is er altijd wel een soort te vinden naar je smaak.
  • Luzula sylvatica, de Grote Veldbies, is een grassoort die ook goed toe te passen is als bodembedekker. Hij wordt 30-70cm hoog en bloeit in de periode april-juni met een vrij onopvallende witte bloem.
Prachtige bloesem van de Corylopsis pauciflora of Schijnhazelaar

Tot slot de tips om minder werk aan je tuin te hebben:

  • Spaar het onderhoud van je tuin niet op tot het “te laat is”, doe elke dag een beetje! Als je langs de border loopt en je ziet iets wat je niet wil, haal het er even uit. Of dat grasje tussen je tegels, gelijk weghalen voordat het zich uitzaait.
  • Snoei je planten regelmatig. Je zal zien dat ze er vaak mooier van gaan bloeien maar ook de afmetingen blijven binnen de perken en de vorm blijft compact.
  • Hoe meer strakke hagen, hoe meer werk… want die moet je snoeien. De tip van Alewijn is om ze wat later in het seizoen te snoeien, hij snoeit zijn buxus zelfs in juli want dan is de meeste groei achter de rug en blijft de plant de rest van het jaar strak in vorm.
  • En misschien wel de belangrijkste tip, stel je eigen verwachtingen bij over hoe netjes en strak een tuin mag zijn! Een meer natuurlijker en iets rommeliger beeld kan niet alleen heel mooi zijn maar scheelt uren werk en die kan je gebruiken om lekker in de zon te genieten van je mooie tuin.

Tot slot: volgens Alewijn hoort in elke tuin een boom. Dat oogt natuurlijk, geeft diepte aan de tuin als je hem wat dichter bij huis of halverwege de tuin zet. Daarnaast zorgt het voor meer vogels en dieren in de tuin. Wie wil dat nou niet!

De tuin met het Rhododendron pad één van Alewijn ’s favoriete tuinen
De oprit is voorzien van halfverharding, grauacke grind, wat mooi aansluit bij de natuurlijke beplanting
Mooi voorbeeld van de natuurlijke beplanting waar Alewijn van houdt, in de herfst zie je goed de verschillende kleuren en structuren die hij in de border heeft toegepast.

00:00 Intro
02:02 Tuinmoment van de week
04:41 Interview met Alewijn de Bruijn
24:06 Favorieten van Alewijn
25:34 Laatste tip
30:10 Tuinfavorieten

00:00 Intro

Petra: Nou, daar gaan we jongens.

Joost: Daar gaan we.

Petra: Van harte welkom bij de tweede aflevering van Tuinierkwartier, de podcast over tuinieren in Nederland. Ik ben Petra Vijverberg. 

Joost: Ik ben Joost van Rooijen, en vandaag is het onderwerp: hoeveel werk is een tuin eigenlijk? En wat is een onderhoudsarme tuin?

Petra: Ja, want dit was eigenlijk een hete aardappel die we maar meteen beet moeten pakken, Joost. Want ik zie op sociaal media en over je hoort natuurlijk een hoop mensen. Iedereen heeft het druk, iedereen wil wel graag een tuin maar met zo min mogelijk werken. Ja, kan dat ze eigenlijk wel? Dat gaan we vandaag bespreken met onze gast Alewijn de Bruijn. Alewijn we gaan je zo meteen nog verder introduceren en aan het woord laten maar jij bent van Alewijns Kunstzinnige tuinen. Tuinier liefhebber en hovenier. Dus jij kent deze problematiek, maar voordat we daar uitgebreid over gaan hebben. Ja, dit is de tweede aflevering en Joost, heb jij nog vaak terug geluisterd naar onze eerste aflevering? 

Joost: Ja, om heel eerlijk te zijn vond ik het eerst tenenkrommend om mezelf terug te horen. Dat is wel normaal denk ik maar heel veel leuke reacties gehad. En ook dat het allemaal goed in elkaar zit. Dat het mooi liep en ook qua stem dat het goed was. En ook een leuke gast: Pieter Hessels. 

Petra: Ja, en dat mensen zeiden, wat leuk een podcast over tuinieren! Eigenlijk het gevoel dat we zelf ook hadden. 

Joost: Ja, een gat in de markt.

Petra: Ja, ik heb hem zelf ook vaak terug geluisterd en allemaal dingen die beter kunnen maar daar gaat het allemaal niet om. We gaan gewoon gezellig praten over onze passie en dat willen we uiteindelijk ook overbrengen aan onze luisteraars. 

Joost: Dan is het altijd goed. 

Petra: En ja, ik wil iedereen uitnodigen, heb je ideeën of leuke onderwerpen, stuur me dan een mailtje of Joost wat je liever wil, joost@tuinierkwartier.nl of petra@tuinierkwartier.nl, het komt allemaal aan. 

Joost: Ja, leuk, alle input is welkom. 

02:02 Tuinmoment van de week

Petra: Ja. Nou, wat we elke week ook doen, of elke aflevering, we beginnen ook even met het tuinmoment van deze week. 

Joost: Daar kan ik heel makkelijk over zijn: Nat. 

Petra: Een beetje regen gehad?

Alewijn: Maar wel heel groeizaam.

Joost: Zeker, maar vooral nat. Nee, maar prachtig. Je ziet gelijk alles de grond uit knallen, dat is bij jou denk ik ook Alewijn?

Alewijn: Ja

Joost: Ongelooflijk, en ook wel heel blij om te horen dat het grondwaterpeil weer in orde is. Beetje jammer dat ik er zelf insta. 

Petra: Ja, ik keek gewoon van binnen naar buiten. 

Joost: Ja, zie je.

Petra: Dat is toch het verschil tussen de tuinierders en de vakmannen. 

Joost: Met onderhoud vind ik het helemaal niet erg moet ik zeggen. Dan heb je gewoon je regenpak aan en dan ga je er gewoon aan zitten. Dan is het zo. 

Alewijn: Het is meestal erger als je binnen zit. Dan denk je daar wil ik niet in zitten, maar als je eenmaal bezig bent en je hebt een regenpak aan, dan valt het heel erg mee. 

Petra: Valt het weer mee, het was ook niet koud.

Alewijn: Zo lang je in de auto blijft zitten lijkt het heel hard te regenen.

Joost: En die opstartmomenten, dan zit je te lunchen en dan moet je daarna weer je regenpak aan. 

Alewijn: Ja, dat is nooit even leuk. 

Joost: Een mooie tuin gemaakt weer dus helemaal mooi.

Petra: Super. 

Joost: Wat is jouw tijd moment dan Petra?

Petra: Ik was op het moment dat het even zonnig was, ben ik op bezoek gegaan bij Anneke Caljouw in Amersfoort, zij heeft een tuin en die stelt ook een paar keer per jaar open. En het leuke is ik heb vorig jaar toen ik met mijn eigen tuin bezig was heb ik haar om advies gevraagd omdat ik zag dat zij gravel gebruikte op de tuinpaden en ik wilde graag weten of dat een goed idee was in mijn eigen tuin. Ik dacht ik trek de stoute schoenen aan en ik mail haar.

Joost: Je geloofde mij niet, he? 

Petra: Nee, precies, second opinion. Dus ja, toen heb ik met haar afgesproken dat ik een keer graag wilde komen kijken als ze dat goed vond. Dat heb ik vorige week gedaan en ze heeft een waanzinnig mooie tuin in Amersfoort “Het Bergje”. Dus zoek het op als je het leuk vindt om daarheen te gaan, ze heeft in juni en in augustus ook een open dag. En het is nu een prachtige voorjaarstuin met heel veel bollen. Je ziet gewoon dat dat in alle seizoenen een waanzinnige mooie tuin is waar je heel veel inspiratie uit kan halen, dus die kan ik je aanraden. Ik zal een paar foto’s ook op onze Insta zetten met een linkje. 

Joost: Ja, mooi door de seizoenen heen is dat zeker de moeite waard.

04:41 Interview met Alewijn de Bruijn

Joost: Ja, Alewijn, dan de introductie. Ik ken jou via Mark die nu voor mij werkt en daarvoor bij jou. 

Alewijn: Vijftien jaar bij mij gewerkt, bijna vijftien jaar en nu bij jou.

Petra: Jullie zijn nog steeds vrienden? Dat is heel fijn. 

Alewijn: Ja. 

Joost: Wil je hem terug hebben? Want ik ben er wel op uit gekeken. 

Alewijn: Dat kan ik me niet voorstellen. Nou, heel graag om hem weer af en toe te zien dat vind ik leuk. Maar ik doe het nu verder alleen. Alleen maar onderhoudt, geen aanleg meer. 

Joost: Nee, want je kwam bij mij. Jullie hebben een bed en breakfast in Ruinen, zeg ik dat goed?

Alewijn: Ja, Arnold, in Ruinen. 

Joost: Je wilde meer vrijheid en zo is het balletje gaan rollen. Nee voor de rest, ik ben heel blij met Mark.

Petra: En jouw hoveniersbedrijf zit in Amsterdam, even om het duidelijk te maken.

Alewijn: Het zit in Amsterdam, hier in de plantage buurt.

Joost: Kun je wat over jezelf vertellen? 

Alewijn: Ja, ik ben in 1991 begonnen, in september. Ik had een wereldreis gemaakt en ik had bij een hovenier gewerkt.

Joost: In Nederland of in het buitenland?

Alewijn: In Hilversum en toen dacht ik wat hij kan, dat kan ik ook. Dus ik ben voor mezelf begonnen. En dat is de beste keuze die ik ooit gemaakt heb. Gewoon de vrijheid die je hebt als je zelfstandig bent. En alle credits die zijn voor jou die je krijgt van je klanten. En ja, het is gewoon het leukste wat er is. Ik heb daardoor, dat ik voor mezelf werk heel veel mogelijkheden om lekker te reizen, wat ik heel belangrijk vind. Dus die vrijheid in zelfstandig werken, dat vind ik het leukste. Ik werk heel veel op de grachten, maar ook Edam, Monnickendam, Purmerend. 

Joost: Van je reizen, doe je dan ook veel inspiratie op?

Alewijn: Onbewust denk ik, ik hou heel erg van de bergen en ik heb nu de laatste tijd een paar vijvers aangelegd met allemaal zwerfkeien die ik dan weer voor niks via marktplaatsen de kop tik in Drenthe en dan merk ik dat ik gewoon heel veel inspiratie heb. 

Petra: Je krijgt veel ideeën ervan. 

Alewijn: Voor natuurlijke vormen en juist niet te statische, niet te strak. Je ziet heel vaak mensen allemaal rijtjes en clubjes maken. 

Joost: Meer de klassieke. 

Alewijn: Maar je moet juist, gooi het bij wijze van spreken gewoon maar neer. Dat is beter dan dat je erover na gaat denken. 

Joost: Ja, met rolkeien zeker. 

Petra: En je zegt dat je nu alleen onderhoud doet, is dat ook wat je het leukste vindt? 

Alewijn: Ik doe alleen onderhoud nu omdat ik, aanleg kost gewoon veel tijd. Het kost twee avonden dat je bij de mensen aan het praten bent. Je maakt een ontwerp. Je moet een offerte maken en dan weer bespreken, je materialen bestellen. Dat kost gewoon heel veel tijd. Dus ik doe nu alleen onderhoud omdat het makkelijker is. En ja, ik vind het nog steeds elke dag heel leuk. Dus dat is ook belangrijk. 

Petra: Ja, je gaf wel een beetje aan dat je van natuurlijke tuinen houdt. Maar hoe zou je jouw stijl verder omschrijven?

Alewijn: Ja, ik zeg altijd in een tuin, de basis is je bestrating of je terras. En dat vind ik niet zo heel belangrijke aan materiaal. De juiste beplanting maakt een tuin heel los en geeft de sfeer aan een tuin. Dus ik hou heel erg van wat weelderige wollige tuinen. Maar wel dus de combinatie van strakke hagen, het liefst ook een tuin moet niet in een keer overzichtelijk zijn. Dus met wat ruimte, dus wat kamers.

Joost: Om het een beetje spannend te maken. 

Alewijn: Een beetje spannend te maken, dus ook niet echt alleen maar indammen met schuttingen en hoge hagen. Maar ook echt de ruimte gebruiken die je hebt. Nederlandse tuinen hebben niet veel ruimte. Je hebt altijd te maken met buren. Maar probeer dat zo open mogelijk te houden. 

Joost: In de vorige podcast hadden we het met Piet Hessels over de verhouding tussen verharding en beplanting. Dat die dan op een derde moeten liggen qua verharding. Herken jij jezelf erin? 

Alewijn: De vraag is, mensen houden gewoon toch van grote terrassen. Mensen hebben kinderen, die willen een trampoline tegenwoordig. Dus ik denk dat het bij mij niet helemaal opgaat. Ik denk dat het half half is soms zelfs. Het hangt ook van de grootte van de tuin af, als een kleine tuin is in Amsterdam is het toch al fiftyfifty. Dat probeer ik en soms willen mensen meer, maar dan hebben ze aan mijn een lastige, want d at doe ik gewoon niet. 

Petra: Jij staat ook voor de beplanting en de sfeer die je creëert.

Alewijn: Ik heb wel eens een klant aan het huilen gemaakt. Die wilde per se het terras groter. Ik zeg ja, dat doe ik niet. Dan moet je een stratenmaker inhuren. 

Petra: Ow mooi, je blijft bij je principes. 

Alewijn: Er moet ook echt een boom in en een border in. En we gaan het niet helemaal betegelen, want wat ik zeg, dan moet je een stratenmaker inhuren en geen hovenier.

Joost: Maar je bent hovenier. Dus wat doet een hovenier eigenlijk? Een klant die zoekt je op, Alewijn’s kunstzinnige tuinen en wat doe je dan? 

Alewijn: Ja, eerst vragen wat mensen willen van mij, wat ze verwachten van mij. Soms is het een ontwerpen alleen en dat ze het zelf uitvoeren. Of een advies en onderhoud toch meestal. Wat ik zeg nu meestal alleen het onderhoud. En dan begin ik er meestal met het snoeien, vaak in de winter de bomen ook wel. Soms moest ik streng zijn en dingen eruit halen. 

Petra: Wanneer doe je dat?

Alewijn: Nou, soms staan dingen echt te dicht op elkaar. En dan komen ze ook niet tot volle wasdom, de planten. Dus het is soms ook goed om dingen weg te halen. 

Joost: Kunstzinnige tuinen, werk je ook veel met kunst?

Alewijn: Dat was mijn bedoeling vijfentwintig jaar geleden dacht ik op wereldreis, hoe ga ik mijn bedrijf noemen? Toen dacht, ik ga eerst een beeld verkopen en dan daaromheen maak ik de tuin. Maar is eigenlijk niet een keer gelukt. Maar kunstzinnig staat er wel voor dat een tuin creatief moet zijn. Dat je moet zien dat het niet een soort standaard. 

Joost: Ja, een stukje persoonlijkheid. 

Alewijn: Stukje persoonlijkheid en zinnige staat toch echt voor mij wel voor. Een tuin moet ook zeker praktisch blijven. Je moet niet van alles bedenken van pergola’s en vijvertjes en dingetjes. Op een gegeven moment is een tuin, verliest zijn kracht ook door te veel dingen. Dus het moet wel praktisch zijn ook. 

Petra: Ja, het lijkt ook wel een beetje op wat Pieter vorige de vorige keer vertelde. Die zei eigenlijk ook van probeer je creativiteit te laten stromen maar kies dan één thema of één idee. En dat hoor ik jou ook zeggen. 

Alewijn: Dat is een nadeel van al die tuincentra tegenwoordig. Die verkopen van alles.

Petra: Die verleiden iedereen. 

Joost: Vooral impuls.

Alewijn: Het wordt allemaal weggegooid. Als mensen net in een nieuw huis komen slopen ze vaak ook alles, willen alles weer weg hebben vaak. En dan denk ik waar zijn we mee bezig. Dus denk goed na voordat je iets koopt en voordat je een keuze maakte in materiaal. 

Petra: Ja, heb je nog een tuin die je zelf hebt aangelegd waar je nog met veel plezier aan terugdenkt? Kun je die eens beschrijven, wat jouw hoogtepunt voor jou is geweest? 

Alewijn: Ja, dat is een tuin in Huizen toevallig, in jouw vaarwater Joost. Ik had een tuin aangelegd voor deze mensen in Amsterdam, een hele lange tuin. Ik denk dat die wel dertig meter lang is en acht meter breed. 

Petra: Dat is best een moeilijke opdracht.

Alewijn: Toen dacht ik, ik ga eerst dicht bij het huis. Het is een statige pand, heel formeel houden, dus met mooie, strakke hagen. En daarna laat ik het los en dan ga ik over in organische vormen, een mooi pad, een slinger pad erdoor. Er staat een hele grote gechipte moerbei.

Petra: Een gechipte moerbei, wat is dat? 

Alewijn: Een boom die dus, daar mag je niet zomaar aan snoeien, mag ook niet weghalen. 

Joost: O, zo gechipt

Petra: Ja, die heeft ook dus bepaalde cultuurhistorische waarde of die is beschermd?

Alewijn: Ja, in Amsterdam heb je heel veel bomen die gechipt zijn.

Petra: Ik weet het alleen van mijn kat. 

Joost: Ik ken het ook niet eerlijk gezegd. Ik weet wet dat de bomen beschermd zijn, maar een gechipte boom…

Alewijn: Maar goed, die mensen waren enorm tevreden en toen kochten ze nog een huis in Huizen, als tweede huis, dat is een hele grote villa met een enorme tuin, mocht ik ook doen. En ja, dat is wel echt een geweldige tuin geworden. Maar heel wild gelaten ook, wel een grote vijver aangelegd. Een heel groot terras, allemaal met natuursteen. Met een hele grote oprit van de grauwacke grind. Niet het gewoon een witte grind, maar dat grauwacke grind dat oogt ook heel natuurlijk. 

Petra: Dat is grijs?

Alewijn: Dat is grijs. Ja, grijs/bruin/zwart, er zitten allerlei kleuren in. En ja, daar ben ik eigenlijk wel het meest trots op. Het is gewoon echt heel mooi geworden.

Petra: Dat is leuk, je hebt dan twee tuinen voor dezelfde opdrachtgever, die een bepaalde stijl natuurlijk ook mooi vindt. Maar is dat voor jou doorslaggevend? Kijk je dan vooral naar het huis en de ligging om te bepalen hoe je de tuin ontwerpt. Of gaat het om de smaak van de eigenaar?

Alewijn: In dit geval lieten ze het helemaal aan mij over, ze hadden zoiets van nou, we vertrouwen op jou. Dus ik kon mezelf echt helemaal uitleven in die tuin. Maar juist waar we het net over hadden, moet je keuzes maken, en die heb ik voor die mensen gemaakt. Dus er zit ook heel veel rust in maar er zit ook echt… Er zitten heel veel rhododendron in, een soort bos is het, daar heb ik een pad doorheen gemaakt. Dus een soort sprookjesachtige route is dat geworden. Het is niet alleen een mooie tuin maar ook een spannende tuin gewonnen. 

Petra: Ik word daar nieuwsgierig naar. 

Alewijn: Ik kan wel wel wat foto’s sturen. 

Petra: Ja, dat lijkt me leuk zijn. 

Joost: Ja, dat zou leuk zijn. 

Petra: Maar dan ben ik ook wel benieuwd naar jouw ideeën bij ons onderwerp van vandaag. Want je krijgt ongetwijfeld vaak de vraag van hoeveel werk heb ik er straks aan? En, ik wil een onderhoudsvrije tuin of zoiets. Voor zover dat überhaupt bestaat. 

Alewijn: Ja, nou, onderhoudsarm dan is een balkonnetje misschien ergens. Maar ja, het hangt er helemaal vanaf hoe je zelf naar een tuin kijkt en hoe je een tuin laat aanleggen natuurlijk. Maar als je houdt van een beetje dat een tuin niet te strak is en niet overdreven gestyled is, dan kun je ook de planten een beetje spontaan laten groeien. En zelfs misschien wat laten uitzaaien hier en daar, zelfs tussen je bestrating. Dan vind ik een tuinen veel makkelijker te behappen en meer een tuin worden dan dat je, ja sommige mensen willen dan alleen maar kunstgras bijvoorbeeld in hun tuin. Dat is hun idee van een onderhoudsarme, tuin. Maar dat noem ik geen tuin meer. 

Joost: Dus wat zou je tip dan zijn? Want je beplanting op orde zeg je dat onkruid minder kans heeft. Was zou jouw tip zijn?

Alewijn: Vooral groot bladerige planten. Dus als je echt een grote groepHosta, daarhoef je bijna niks aan te doen. Misschien een paar slakken weghalen, daar moet je dan iets voor doen. Maar grote groepen, niet de te wijd uit elkaar planten in het begin, dus echt wat dichter tegen elkaar. De juiste plant op de juiste plek, dus dat de plant het goed gaat doen. En ja, een boom planten vind ik wel heel belangrijk in de tuin. In elke tuin hoort gewoon een boom. 

Petra: Ja, waarom vind je dat?

Alewijn: Voor de vogels ten eerste, het is een aanvliegroute, ze willen altijd even een soort platform te hebben om te kijken waar ze wat eten kunnen vinden. Dus ja, ik vind dat er veel te weinig bomen in de tuin gezet worden. Kun je voorstellen, dan heb je een kunstgrasveld je maar dan ook nog geen boom erin, plant er dan gewoon een boom in. Dan oogt het ten eerste ook veel natuurlijker. 

Petra: Ik heb ook wel eens gelezen en ik ervaar dat zelf ook, als je een boom in de tuin hebt, dat eigenlijk de boom ook dient als een soort dak voor je tuin. Dat het ook voelt dat er aan de bovenkant een soort afscherming is van je tuin. Waardoor je tuin ook veel intiemer, plezieriger aan voelt om in te zitten. 

Alewijn: Je geeft je tuin veel meer diepte door een boom niet helemaal achterin, maar misschien halverwege of juist dat zelfs wat voor bij het raam te zetten. Ik vind als we iets willen doen, op het moment is een boom planten wel het eerste.

Joost: Ja, vind je dat belangrijk? De insecten en de duurzaamheid? 

Alewijn: Ja, probeer ik wel. Ik heb nu ook een paar tuinen waar ik het onkruid niet meer afvoer, en de takken. Dan trap ik het gewoon in een hoek, ik heb nu al twee tuinen waar ik ook een egel heb gevonden die gaat daar dan in, zelfs een tuin met een paar schuttingen. In Loenen aan de Vecht en dan toch een egel en dat is wel ontzettend leuk. 

Petra: Dan is het wel leuk om te zien dat je inspanningen dan resultaat hebben. 

Alewijn: Ja, dat zeker. 

Petra: Je zegt eigenlijk van kies de goede beplanting. Maar wat ik er vooral ook in door hoor is: stel je eigen instelling bij over wat netjes is in een tuin. Als je een tuin natuurlijk net zo opgeruimd wilt hebben als binnen, niks op de vloer alles glad en strak. Als je dat op je tuin projecteert, dan ben je heel druk. Dan moet je continu onkruid wieden en gras tussen de tegels vandaan halen. Het is ook wel mensen wachten vaak te lang om iets in de tuin te doen aan onderhoud. Bijvoorbeeld als je gras in je bestrating hebt en je laat het uitzaaien, dan heb je in plaats van één grasplant heb je er honderd die je eruit moet trekken. 

Petra: Dus regelmatig bijhouden.

Alewijn: Probeer het onkruid vooral wat je niet wil, laat dat ook niet uitzaaien. Dus wees het voor. 

Joost: Wat zou jij dan adviseren aan onderhoudsinterval?

Alewijn: Wat bedoel je daarmee?

Joost: Je hebt een tuin hoe je zelf omschrijft? Hoeveel onderhoud heb je dan nodig in een jaar genomen? 

Alewijn: Dat hangt ook natuurlijk ook van de het budget af, wat mensen zelf doen. Maar ik kom in de meeste tuin voor het snoeien en dat is twee of drie keer per jaar. Maar sommige mensen die zelf helemaal niets aan hun tuin doen is eigenlijk één keer per maand nog te weinig. 

Joost: Ja, herken ik mezelf ook in. 

Alewijn: Maar als mensen bijvoorbeeld helemaal niet doen en de hele bestraling zit vol met onkruid en ik gebruik geen bestrijdingsmiddelen. Ja, dan ben je wel aan de beurt. Ik zeg wel eens tegen de mensen, laat je kinderen dan. Geef ze wat zakgeld en laat hun. Maar je krijgt niemand zover.

Alewijn: Ik geef altijd mee, als je ’s ochtends met je bakje koffie, en het is lekker weer, je loopt een rondje door de tuin. Pak dan, ik heb jou de tip ook meegegeven geloof ik Petra.

Petra: Ik wil dat net zelf zeggen. Want zo doe ik dat ook. Ik heb op drie plekken in de tuin heb ik gewoon een grote bak staan en als ik langs loop en ik zie iets wat me niet aanstaat, trek het eruit en gooi het in de bak. En als je dat af en toe een keertje doet, voor mijn gevoel heb ik er dan eigenlijk al bijna geen werk meer aan.

Alewijn: Je kan beter af en toe tien minuten wat in je tuin doen, ’s avonds.

Joosts: Houdt het bij is het eigenlijk. 

Petra: Ja, bijhouden is denk ik een goede tip. De beplanting is natuurlijk heel goed. Want dat is ook mijn ervaring, dat vragen mensen mij ook wel eens, je hebt zoveel planten, heb je daar niet veel werk aan? Ik zeg nou zolang die planten de bodem bedekken, of het groeit er niet of ik zie het niet. En dan is het ook geen probleem.

Joost: Precies, ook opgelost. Zo werkt dat toch ook wel? Onkruid is natuurlijk een relatief begrip. Als het per se ongewenst is, dan is pas onkruid. 

Petra: Maar goed, even terug naar de onderhuidse arme tuin. Die kun je ook gewoon vol leggen met tegels, toch? Het is niet jouw ding, maar heb je er ook geen werk aan of is dat een fabeltje? 

Alewijn: Ik vind stel dat je je hele tuin betegeld hebt en er staat dan een onkruidje in, is het gelijk enorm irritant. 

Joost: Dat is wel een andere podcast waart ja. Dat hoort wel echt in een andere podcast thuis. 

Petra: Dan krijg jij ook. 

Alewijn: Ik vind dat dat niet kan als je door Volendam rijdt en je ziet alleen maar die betegelde tuinen, sorry Volendammers, maar het kan echt niet meer. Dat is niet van deze tijd vind ik.

Petra: Of met één conifeer erin? 

Alewijn: Ja, het is niet nodig. Je kan echt in een hele kleine voortuin met een paar goede planten erin en wat ik zeg een boom, daar kun je zoveel mee doen. 

Joost: Het hoeft gewoon niet inderdaad. Als je de beplanting op orde hebt, dan valt het echt wel mee. Ik denk dat mensen er een verkeerd beeld bij hebben. Het is gewoon bijhouden en anders iemand in de hand nemen die dat dan doet.

Alewijn: En stel dat je je tuin verhard. Doet dan ook een deel een halve harding bijvoorbeeld met grind. En zet daar dan in dat grind bij wijze van spreken een halve regenton met wat planten erin. Dus dat het water in ieder geval weg kan. En dan heb je toch een leuke plant. Je kan er ook een moestuintje van maken bij wijze van spreken, als je het leuk vindt. Dan pissen de katten er ook niet tegenaan. Dat het vaak de grootste angst voor een heleboel mensen. Dan heb je toch groen in je tuin.

24:06 Favorieten van Alewijn

Petra: Je hebt veel plantenkennis en dat is ook een van je passies. Naast de Hosta, wat ik zelf ook hele mooie plant vindt. Wat zijn nog meer favorieten waar je mee werkt?

Alewijn: Ja, een soort signatuur van de tuin dat is bijna in elke tuin zet ik een Cotinus coggigria rubrifolia. Dat is rood blad, dat vind ik wel het mooiste in een tuin. Dus je hebt niet eens bloemen nodig in een tuin. Als je met bladkleuren en vormen werkt, structuren, dan heb je al een hele mooie tuin. En ik vind de Corylopsis pauciflora echt een hele mooie plant. die bloeit in februari al licht geel. Ik hou gewoon heel erg van Irissen en heuchera’s echt planten die mooie bladvormen, bladkleuren hebben.

Petra: Werk je ook veel met grassen?

Alewijn: Heel veel, vooral de Carex en Luzula als bodembedekker zijn prachtig, vooral in de schaduw. Als je een tuinen hebt met schaduw is dat een prachtige bodembedekker. Maar ook grasachtige, wat ik zeg je iris, die vind ik ook schitterend. 

Joost: Ja, houd de site in de gaten voor de foto’s mocht het te technisch worden.

Petra: Hoor ik hier een sneer? Naar mij dan?

Joost: Moet kunnen. 

25:34 Laatste tip

Joost: Alewijn heb je nog een super tuin tip voor de luisteraar?

Alewijn: Een super tuin tip. Zeker sinds een jaar werk ik met de accu gereedschap, dus de heggenschaar, de bladblazer, de grasmaaier, alles. Alles is bijna van elektra naar accugereedschap gegaan. En dat is fantastisch! Sowieso voor de buren is het heel fijn want ja, het maakt veel minder lawaai. En het is veel makkelijker te bewerken. Je hoeft machines niet meer te starten. 

Petra: Je kan het snoer niet doorsnijden met de heggenschaar. 

Joost: Uit ervaring Petra?

Petra: Ik het daar zelf niets. 

Alewijn: En je hebt niet meer de stank, geen benzine meer. Het is uiteindelijk veel goedkoper want de Aspenbenzine is hartstikke duur, die je gebruikt altijd. Dus ik zou zeggen Nederland ga over op accu. 

Joost: Ja, goede tip en qua onderhand, heb je daar nog een tip? 

Alewijn: We hebben het over snoeien gehad, wat ook heel belangrijk is natuurlijk had je dingen niet te groot moet laten worden, dat je ook niet bang moet zijn om dingen terug te snoeien. Vlinderstruiken natuurlijk, dat dat spreekt voor zich. 

Petra: Als je die niet snoeit, dan krijg je geen bloemen meer op een gegeven moment ook.

Alewijn: Dan worden ze enorm groot en heb je kans dat de takken uitwaaien of afbreken. Dus je moet ook echt af en toe de schaar pakken. En ook dingen terug knippen. 

Joost: Vooral ook durven terug knippen. 

Joost: Hoe doe jij dat Petra?

Petra: Ik loop vaak met schaar door de tuin. De buxusbollen staren mij op dit moment aan. 

Alewijn: Die mag je pas over een maand knippen. 

Petra: Ja, ik doe het stiekem ook wel eens eerder. Ja, dat denk ik dan groeien ze nog een beetje voller. 

Alewijn: Dan mag ik het over een maand weer doen? 

Petra: Ja, dat doe ik dan ook.

Alewijn: Ow dat doe je dan ook. 

Joost: Jij zegt je mag ze nu niet snoeien. 

Alewijn: Omdat het nu heel warm en vochtig is. Dus je hebt kans op schimmels als je ze nu knipt. En ja, het groeit zo snel dus moet je het over een maand weer doen. Je kan beter even wachten. 

Petra: Dat vind ik ook wel passen bij waar we het vandaag over hebben in het kader van minder werk aan je tuin. Als je wat later knipt, maar buxus moet voor de langste dag geknipt worden, toch? 

Alewijn: Moet niet, maar ik knip het meestal zo in de maand juli ergens. 

Petra: Ow dat is veel later. 

Joost: Na de langste dag.

Alewijn: Na de langste dag.

Joost: Maar dat is puur om, dan is de meeste groei geweest. 

Petra: En dan blijft hij mooi in vorm.

Alewijn: Blijft hij mooi ik vorm en dan loopt hij ook weer iets minder snel uit. Dus het hoeft niet per se 20 juni dat je in de tuin moet gaan staan om te knippen. 

Joost: En de rozen, heb je daar nog tips voor? 

Alewijn: Ja rozen, in het najaar kun je de bloemen er uitknippen. Maar dan knip je de bottels er vaak uit, dat vind ik wel jammer. Maar in het voorjaar, wees ook niet te bang om niet halveren, maar meer dan halveren en boven het 5e, 6e of 7 oog. En mesten is natuurlijk ook heel belangrijk in het voorjaar.

Petra: In deze tijd, hè? 

Alewijn: Ja, dat is februari, maart, april. Dan echt mesten, niet vergeten. Dat vind ik heel belangrijk. 

Joost: Als je veel verwacht van je planten dan moet je ze ook goed eten geven, en te drinken.

Alewijn: En te drinken, vooral. Nu is dat minder belangrijk maar vorig jaar en planten goed voordat je ze in de grond zet, altijd even goed in een emmer water dompelen. Want in thuiscentra zijn planten vaak half uitgedroogd, worden net in leven gehouden. Dus voordat je ze plant, maakt ze even heel goed nat. Dat zie ik heel vaak, dat de planten daardoor niet redden. 

Joost: Zorg voor een goede start. 

Petra: Supergoede tips allemaal. Ik denk dat wij doorgaan naar onze tuinfavoriet van de week.

Joost: Is het er alweer tijd voor? 

Petra: Ik denk het wel. 

Joost: Dat is mooi. 

Petra: Dank je wel Alewijn voor je mooie verhaal. 

Joost: Ja, je bijdragen en ik zie de foto’s graag tegemoet. 

Alewijn: Ja, leuk. 

Joost: Dan kunnen we zien waar je het over hebt.

30:10 Tuinfavorieten

Petra: Wat is de tuin die je nu hebt uitgekozen Joost?

Joost: Ja, ik reed erlangs, want hij knalt eruit. Het is de Rhododendron mollis. 

Petra: En wat maakt deze rhododendron zo bijzonder? 

Joost: Ja. Het is misschien wel een beetje ouderwets. Misschien herken je je erin Alewijn? 

Alewijn: Ja, zeker, alle kleuren: geel, rood, oranje, alles. 

Joost: Mensen kennen hem ook wel misschien van de Azalea. Zo heette die vroeger Azalea Mollis. Ja, het is een bijzondere rhododendron omdat die z’n blad verliest en daardoor de bloem de extra uit knalt. En daarom vind ik hem zeker de moeite waard om in de tuin. Hij past in alle tuinen, klein/groot.

Petra: Komt hij nog in bepaalde kleuren veel voor?

Joost: Geel, oranje dus hij valt wel op.

Petra: Ja, ik dacht al dat je hem daarom had gekozen, om mij te plagen. 

Alewijn: Wit, geel 

Joost: Ja, heel gevaarlijk.

Petra: Ja, Alewijn, dat weet jij niet. Maar ik heb het niet zo op gele bloemen in de tuin.

Alewijn: Er zijn heel veel mensen die dat, ik begrijp er niks van, zo fantastische kleuren.

Joost: En dan wel een narcis neerzetten. 

Petra: Ik heb geen narcissen in de tuin.

Joost: Nee, dat klopt. 

Petra: Maar dit is wel, jij ziet heel veel rhododendrons, vooral als je natuurlijk in de bosrijke omgevingen woont of voorkomt. Wat jij net ook al zei van de laatste tuin. Meestal zijn het van die paarachtige of witte bloemen en die zijn niet blad verliezend. Dat is deze dus wel. 

Joost: Ja, een tip is wel zet hem beschermd onder een boom.

Alewijn: Of een beetje halfschaduw. 

Joost: Niet in de volle zon. En dan heb je er jaren plezier van.  

Petra: Ik denk ook dat hij goed past bij ons onderwerp van vandaag. Want je hebt weinig onderhoud aan rhododendrons toch?

Joost: Bijna geen.

Alewijn: Geen. Als je alleen ze te groot vindt worden, dan kun je ze ook nog terug snoeien. Dan, is hij eigenlijk ook prima. 

Joost: Zorg wel dat er wat blad blijft zitten, dan loopt hij altijd wel weer uit. Zeker de moeite waard. 

Alewijn: Een prachtige plant. 

Petra: Nou super. Ja, dat was het weer onze tweede aflevering. Alewijn ik wil jou onwijs bedanken. 

Joost: Hij ging soepel.

Petra: Ja, inderdaad. We hebben heel veel informatie gedeeld. Ik hoorde ook allemaal Latijnse namen voorbij komen van planten en we willen natuurlijk onze luisteraars er niet al te veel mee intimideren. Dus we gaan dat ze ook allemaal even uitschrijven in de shownotes, die kun je nalezen op de website. 

Joost: Absoluut. 

Petra: En vergeet dan natuurlijk ook niet om je nog een keer te abonneren op onze podcast als je het interessant vond en er geen meer wil missen. We hebben ook goed nieuws, hebben we sinds deze aflevering al meteen een mooie sponsor. Als je in de tuin aan het werk bent en je hebt natuurlijk zin in een kopje koffie na het onkruid opruimen, dan raden wij de koffie aan van Kookotte uit Huizen en Alewijn, omdat jij hier vandaag was voor ons krijg jij hier een heerlijk pak koffiebonen van ons. Geniet er lekker van. 

Alewijn: Dank je wel. 

Joost: En check de site ook even binnenkort, want daar komt dan een kortingscode op van Kookotte. Dat is de moeite waard. Kwaliteit tuinen, kwaliteit koffie natuurlijk. 

Alewijn: Kookotte.

Petra: Goed, tot de volgende keer.

Joost: Tot de volgende keer.