Rhododendron mollis

Rhododendron mollis bloeit op de kale takken

Dit is waarschijnlijk één van de meest veelzijdige Rhododendron die wij kennen. Het is een van de weinige soorten Rhododendron (ook wel Azalea mollis) die in de winter haar blad verliest. Hierdoor vallen de bloemen in het voorjaar nog meer op. Vaak hebben deze Rhododendron opvallende kleuren zoals geel of oranje. De bloeitijd is mei-juni en van sommige soorten zijn de bloemen zoet geurend. Ook in de herfst valt deze plant op, de bladeren verkleuren oranje-rood voordat ze afvallen.

Deze soort wordt niet hoger dan 1.50m dus past prima in elke border.

Koningin van de bosrand

Voor alle Rhodo’s geldt dat zij het best gedijen in de halfschaduw of zon en houden van wat zurige grond. Niet voor niets zie je ze veel in bosrijke omgevingen. Ze worden solitair toegepast maar ook in hagen. 

In parken en kasteeltuinen zijn ze vaak in grote getale aanwezig. Vaak zijn dit de bladhoudende soorten met een Europese oorsprong zoals Rhododendron ponticus die meters hoog kunnen worden.

Onderhoud voor Rhododendron mollis

Wat betreft onderhoud heb je aan deze plant weinig werk. Hij zal niet heel snel groeien en wanneer hij de volwassen maat bereikt heeft snoei je na de winter alleen dode en beschadigde takken weg.

Vind je de struik te groot geworden, snoei dan na de bloei terug door de toppen van de takken weg te knippen tot op een punt waar een bladkrans uitloopt, niet te diep dus!

Alle Rhododendron houden van zure grond. Als je deze plant in je tuin gaat zetten, vul het plantgat dan aan met tuinturf voor een goede start. En in het najaar kun je ook een laag tuinturf over de aarde onder de plant strooien. Afgevallen bladeren kun je ook gerust laten liggen, dit beschermt tegen vorstschade, uitdroging en zorgt voor voeding voor de plant.

RHODODENDRON MOLLIS STAAT MOOI VOORIN DE BORDER, DE BLOEMEN GEVEN EEN FIJNE ZOETE GEUR AF

Herkomst Rhododendron mollis

De meeste Rhodo’s en ook de Rhododendron of Azalea mollis komen uit bergachtige gebieden in Azië, van Japan tot China en van Korea tot de Himalaya. Er zijn meer dan 700 soorten. Het dikke leerachtige blad dient er voor dat de plant bij lage luchtvochtigheid of droogte niet uitdroogt.

Door deze oorsprong wortelen Rhodo’s oppervlakkig wat ze extra gevoelig maakt voor uitdroging. Zorg gedurende het jaar dat de plant niet uitdroogt. Geef ’s avonds extra water als het in de zomer lang droog blijft en zeker natuurlijk in de weken direct na het planten!

Probeer de aarde onder de plant zoveel mogelijk met rust te laten om de wortels niet te beschadigen en trek eventueel onkruid er met de hand uit.

Gelukkig voor Petra is de Rhododendron mollis er ook met roze bloemen