#29 Gedeelde Passie: Tuin de Beukenhof (Hans en Ellen Lubbers)

Tuinierkwartier vanuit Tuin de Beukenhof in Barneveld

Tuinmoment

Een tuin is nooit klaar! In het voorjaar komen de vaste planten weer op en zie je wat de winter goed is doorgekomen. Vaak zijn er ook wel wat planten weggevallen. Dat kan komen doordat ze sterven, niet alle planten hebben het eeuwige leven. Andere planten vallen weg omdat ze niet op de goede plek stonden: te droog, te nat, te donker.

In de tuin van Petra is dat ook zeker gebeurd. En deze voorjaarstijd kun je nog goed gebruiken om beplanting aan te vullen. Hoe doe je dat?

De tip van Joost is: maak per border of vak een analyse en schrijf het op of maak een schetsje. Ga er even voor zitten, kijk naar de border. Wat mis je? Is het structuur, kleur (in blad of bloem), hoogte, een rustpunt, vormafwisseling (bijvoorbeeld schermbloemen tussen aren). Schrijf dit op en probeer het door te vertalen naar planten die je dan kan neerzetten om je “probleem” op te lossen!

Hiermee maak je je beplantingsoplossing overzichtelijk én praktisch!

Ellen in haar tuin

Tuin de Beukenhof

Ellen en Hans wonen sinds 2000 op dit prachtige plekje in Barneveld. Het begon met 3000m2 en hebben er later 7000m2 bij kunnen kopen. Een deel hiervan is boomgaard geworden, maar het grootste deel is écht tuin met tuinkamers en borders die allemaal een eigen sfeer of kleur hebben. Wat alle tuindelen gemeen hebben is het weidse uitzicht over de omringende weilanden.

Het voordeel van tuinkamers is volgens Ellen dat het ook beter te overzien is, je kunt steeds een deel van de tuin onkruidvrij maken en iets afronden.

Ellen heeft al heel lang groene vingers, vanuit haar werk bij een hoveniersbedrijf, opleiding en daarna haar werk bij Herwig de tuinboeken uitgeverij raakte ze bekend met planten en tuinieren. Hans is in de loop der tijd aangestoken door de groenpassie maar bemoeit zich wat minder met de planten. Zoals het vaak verdeeld is doet Hans het groot onderhoud, gras, hekjes en machinewerk.

De Beukenhof is ook al jaren een bezoektuin, dat legt de lat nog een stukje hoger om alles er perfect bij te laten staan. Om de tuin jaarrond er fraai bij te hebben staan wordt de tuin als een bedrijf gerund met excelsheets wanneer bollen er uit of in moeten, voor het snoeiwerk, zaaiwerk en groot onderhoud. Los van het snoeien van de hagen, doen Ellen en Hans al het werk zelf.

Overal in de tuin zijn mooie hoekjes en doorkijkjes te vinden

We vroegen Ellen of er in de loop der tijd veel aanpassingen zijn gedaan aan de tuin. Het mooie is dat er eigenlijk in de structuur niets is aangepast in al die jaren. Dit geeft wel aan hoe belangrijk het is om te beginnen met een goed doordacht plan.

De wijzigingen die in de ruim 20 jaar zijn aangebracht zitten met name in de inrichting van de borders en het aanpassen van de beplanting als kleuren niet bevallen, planten te groot worden of weg moeten.

Wil je zelf meer leren over tuinieren dan raadt Ellen aan om veel met andere tuinierders te praten, boeken te lezen, tuinen te bezoeken, lid worden van een tuinvereniging enzovoorts.

Ook voor jouw tuin hebben Hans en Ellen ook nog wel een paar goede adviezen:

  • Maak ruimte voor groen en maak je terras dus niet te groot.
  • Zet er altijd een boom in voor de schaduw.
  • Vang regenwater op zodat je dat later kan gebruiken voor het water geven.
  • Ook al vaker gehoord: leg een rijtje tegels tussen de hagen en de border zodat je makkelijk kan snoeien.

Het volgende open weekend is eind juni en daarna eind augustus. Kijk op de website van De Beukenhof [https://www.beukenhof.info/] en op Instagram @tuin_de_beukenhof wanneer je zelf de tuin kan bewonderen! Sowieso is de site de moeite waard voor de prachtige foto’s.

Het tuinwerk staat al klaar in de kas