Baptisia – Valse indigo

Een gele Baptisia

Baptisia is een vaste plant die niet standaard is, en een echte blikvanger. De meest voorkomende soort is de Baptisia australis en geeft paarse bloemen. Het is een lupine achtige soort, wat je ook ziet aan het blad wat erg lijkt op het blad van de lupine. Baptisia is echter veel sterker en minder gevoelig voor ziektes en luizen.

Je selecteert deze plant niet alleen voor de bloei maar ook juist voor het opvallende blauwgrijze blad. De bloeitijd is van mei tot juli.

Baptisia heeft zijn oorsprong in Noord-Amerika en verdraagt volle zon en droge grond goed. Liefst wel meer kalkhoudend en dus liever geen kleigrond. Het is een robuuste plant die eenmaal goed aangeslagen flink kan uitgroeien en tientallen jaren oud kan worden. De hoogte is tussen 0.70 en 1.50 meter afhankelijk van de soort.

Er zijn Baptisia’s in alle kleuren van de regenboog. Petra’s favoriet is de ‘lunair eclipse’ waarvan de bloemaar van blauw naar lichtgeel verloopt maar helaas is deze niet makkelijk verkrijgbaar. De wat lossere bloei van de Baptisia past wat ons betreft ook meer in de natuurlijke tuin dan de wat stijver ogende lupine.

Na de bloei verschijnen zaadpeulen die verkleuren van groen naar zwart. Vermeerderen door zaaien is echter lastig en zal niet snel succesvol zijn.

Scheuren is ook lastig omdat de plant een penwortel heeft die makkelijk beschadigt. Verplanten wordt daardoor ook minder goed verdragen.