Zo midden in de winter zijn er natuurlijk haast geen bloeiende planten meer. Daarom heeft Joost een heester gekozen die in de winter decoratief is. En dan ditmaal niet voor de takken maar voor de opvallende besjes. Je kent de Callicarpa misschien uit kerstboeketten en kerststukjes.
Deze favoriet is een echte knaller die in de winter pas echt op gaat vallen in je tuin. De rest van het jaar is het een wat onopvallende heester. Zelf vind ik de groeivorm wat rommelig met veel takken dicht op elkaar. Zet hem daarom naast andere heesters en planten die in de andere seizoenen de aandacht trekken. In juni-juli bloeit Callicarpa met lichtpaarse bloemen.
In de winter neemt de Callicarpa het toneel over en steelt de show door de knalpaarse, wat metallickleurige besjes die in clusters rond de takken zitten.
Zet deze heester op een droog en zonnig plekje. Teveel nattigheid gaat ten koste van de hoeveelheid bessen.
Verzorging, fabels en feiten:
- De ‘bodinieri’ komt van oorsprong uit China. Veel andere soorten komen ook uit Azië, Madagascar, Australië en Zuid Amerika.
- Ondanks de wat bijzondere kleur eten vogels de besjes ook, maar ze zullen ze pas eten als andere voorraden uitgeput raken.
- Snoeien doe je vooral om licht en lucht in de plant te houden. Snoei goed terug door in maart ongeveer een derde van de oude takken te verwijderen, Zo stimuleer je de groei van jonge takken. Hier zullen ook de meeste besjes aan komen.
- Snoeien doe je in het vroege voorjaar nadat ook de besjes verdwenen zijn.
- Voor mensen is het besje niet giftig, maar lekker is het ook niet. Ze zijn vrij bitter.
- De gekneusde bladeren kunnen ook gebruikt worden als anti-muggen middel. Leg de bladeren op een schaal bij je terras of smeer je huid er mee in!