Calycanthus raulstonii ‘Aphrodite’

Calycanthus raulstonii

Deze tuinfavoriet is vrij onbekend en lastig verkrijgbaar, maar dat is eigenlijk zonde! Het is een heel gemakkelijke meerstammige struik die relatief weinig onderhoud nodig heeft. De ‘Aphrodite’ en de ‘Hartilage wine’ lijken veel op elkaar en zijn onze favoriete Calycanthus vanwege de prachtige roodroze bloemen.

De Calycanthus is ook bekend onder de naam Sinocalycanthus, de Nederlandse naam is Meloenboompje of Specerijstruik, vanwege de fijne geur van de struik. Er zijn meerdere soorten die witte, roze of donkerrode bloemen kunnen hebben.

In Noord Amerika zijn is de Calycanthus floridus en orientalis inheems, de Calycanthus Chinensis bloeit wit en verraadt ook de oorsprong van deze variant, namelijk China. Bloeitijd: van mei tot september.

Deze plant groeit vrij dicht, heeft veel takken en een dicht bladerdek. In de winter verliest hij zijn blad. Het liefst zet je de Calycanthus op een plekje in de halfschaduw of zon. En geef je hem een goed doorlatende, humusrijke bodem. Calycanthus doet het dus ook goed in bosachtige omgevingen waarde bodem wat vochtiger blijft.

Dit is echt een struik voor de luie tuinier, want hij groeit niet snel, behoeft geen jaarlijkse snoei (anders dan misschien wat dode takken verwijderen) en is niet erg vatbaar voor ziekten of plagen.

Na 10 jaar bereikt de Calycanthus zijn maximale hoogte van 2,5 meter.

Calycanthus raulstonii (foto: www.tropische-tuinen.nl)