Leucothoe – Druifheide

leucothoe zeblid
Leucothoe is alle seizoenen een aanwinst voor je tuin

Leucothoe is een kleine heester behorend tot de Heidefamilie die in de winter het blad behoudt en prachtig meekleurt met het seizoen. In de zomer is het blad groen/geel. In het najaar kleurt het blad naar donkerrood en paarstinten.

De hoogte van dit winter”groene” struikje is slechts 30-80cm afhankelijk van de soort en past dus in elke tuin, is zeer geschikt om in groepen onder hogere heesters, bomen of langs een vijver aan te planten. Vanwege de maat en het decoratieve karakter is Leucothoe ook erg geschikt voor in potten op het terras.

In het voorjaar kleuren de rode bladeren weer terug naar groen. In mei-juni bloeit Leucothoe met 408cm lange trosjes witte klokvormige bloemen, hieraan dankt de Leucothoe zijn Nederlandse naam: druifheide. De bloemtrosjes hebben wel wat weg van druiventrosjes.

Druifheidesoorten zijn goed winterhard houden van zure grond in de schaduw of halfschaduw. Let wel op dat ze niet te droog staan.

Enkele veel voorkomende soorten:

  • Leucothoe axillaris ‘zeblid’ of ‘scarletta’ is veel voorkomend met wat grover blad, ook goed geschikt voor in potten omdat deze maximaal 60cm hoog wordt.
  • Leucothoe axillaris ‘Curly Red’ is vooral herkenbaar aan de omgekrulde bladeren.
  • Leucothoe walteri ‘rainbow’ is het hele jaar door bontgekleurd en wordt wel aanzienlijk groter, tot ca 1.50m.

Leuk weetje…

Het woord “leuco” is het griekse voorvoegsel duidend op een witte kleur, dit kan verwijzen naar de witte bloemen van deze tuinfavoriet. De naam Leucothoe kan ook verwijzen naar de Babylonische prinses Leucothoe. Volgens de Griekse mythologie kwam zij in de problemen doordat de god Apollo verliefd op haar werd. Wie zal het zeggen. De Leucothoe kreeg deze Griekse naam pas in de 18e eeuw van de Engelse botanicus David Don.