Echinops – kogeldistel

Echinops in een prachtige combinatie met Echinacea (Zonnehoed)

Echinops is een opvallende plant in de border. De kogelronde bloemknoppen zien er totaal anders uit dan de meeste andere bloemen en zijn dus een interessante afwisseling in de border.

Meestal zijn de bloemen wit of blauw wat mooi past bij de grijzige distelachtige bladeren. Ondanks het stekelige uiterlijk is de kogeldistel zeer geliefd bij hommels en vlinders.

Ook na de bloei blijft Echinops heel aantrekkelijk. Door de stevige structuur kan je de plant de hele winter in de border laten staan. Dit zullen vogels ook fijn vinden die houden van de zaden uit de uitgebloeide bloemen.

Echinops is een vaste plant en zal dus in het voorjaar weer vanuit de wortels uitlopen. Je knipt in februari of maart de oude stelen weg en dan komt hij in het voorjaar weer opnieuw op met fris nieuw blad. Afhankelijk van de soort wordt Echinops tussen de 0.80 en 1.50m hoog.

Vond je dit jaar de plant nou te groot worden of teveel aanwezig in de border, doe dan volgend jaar voor midden juni de Chelsea chop. Je knipt dan bijvoorbeeld de helft van de plant voor de bloei tot de helft van de hoogte terug. Het deel wat je niet hebt afgeknipt bloeit eerder en de rest zal tegen het eind van de zomer bloemen geven. Zo verdeel en verleng je de bloeitijd en is de plant minder dominant aanwezig in je border.

Leuk weetje:

De naam Echinops komt uit het Grieks (echinos) en betekent ‘Egel’. Als je de bloem ziet dan begrijp je wel waarom. De ronde bol bestaat uit vele kleine blauwe bloemetjes op steeltjes.