#13 De tuin winterklaar maken

De vlinderhof herfstbeeld

Aflevering 13 zit bomvol met leuke tuinweetjes en tips om je tuin sterk en schoon de winter in te helpen. We hebben aan het einde van de uitzending een leuk item in samenwerking met Kees Smit tuinmeubelen, want ook je terras en meubelen verdienen een schoonmaakbeurt en hebben een gebruiksaanwijzing om mooi de winter door te komen.

En voor de leukste luisteraarsvraag kunnen we dankzij Kees Smit ook een hele mooie Cosi gaslantaarn verloten ter waarde van €79,-! Stuur je vraag in naar joost@tuinierkwartier.nl of petra@tuinierkwartier.nl. Op 5 november maken we via Instagram bekend wie de winnaar is van de actie.

Luisteraarsvraag over Camelia met gele bladeren

De luisteraarsvraag van deze aflevering gaat over een Camelia die 15 jaar oud is. Het probleem is dat de plant gele bladeren krijgt en bloemen vallen uit. Wat is daar aan te doen?

Joost geeft aan dat de gele bladeren en uitvallende knoppen erop duiden dat de struik moeite heeft met het opnemen van voedingsstoffen. Dit kan komen doordat de Camelia last heeft van een ziekte of een schimmel, of dat de struik aan het einde van zijn levensduur is gekomen.

Het opstrooien van turf wat al geprobeerd is maar geen effect heeft gehad, geeft al aan dat het wel een structureel probleem is.

Eigenlijk is het advies van Joost om de Camelia uit de tuin te halen. Als de wortels inderdaad aangetast zijn dan zal dat ook makkelijk gaan, de wortelkluit is dan klein en zal je daar ook witte schimmels in waarnemen.

Als je dan op dezelfde plaats weer een nieuwe Camelia wilt neerzetten, schep dan wel het plantgat goed uit, gooi de oude aarde weg en vervang dit met nieuwe, verse aarde.

Winterklaar maken van de tuin.

Dit is dé tijd van het jaar om je tuin winterklaar te maken. Zowel de borders als je terras en meubels.

Vaste planten zullen in de winter verder afsterven. Je kunt ervoor kiezen om je vaste planten af te knippen of te laten staan voor het wintersilhouet, dat is heel persoonlijk. Petra laat de planten lekker staan als ze tenminste een stevige structuur houden in de winter en Joost houdt van een nette, opgeruimde tuin en knipt zeker voorin de border de vaste planten af.

Zonde om af te knippen toch! Herfst in de inclusieve tuin, Tuinen van Appeltern (foto: Jolanthe Lalken)

Bemesten en afstrooien

September en oktober kun je nog gebruiken om de tuin te voorzien van najaarsmest. Najaarsmest is laag in stikstof. Hiermee versterk je de planten om gezond de winter door te komen.

Het is belangrijk om mest te nemen met een laag stikstofgehalte omdat stikstof de groei bevordert. Als het niet gaat regenen in de dagen nadat je tijd had om te mesten, besproei de aarde dan na het mesten zodat het direct goed op kan lossen en de aarde in kan zakken.

Wat Joost het mooist en prettig vindt om te verwerken zijn fijnere mestkorreltjes omdat die snel uit elkaar vallen en snel opgenomen worden.

Afstrooien doe je om voedingsstoffen en lucht toe te voegen aan de grond, je strooit de bladaarde of potgrond op de aarde tussen je planten.

Zijn de bladeren en je gras wat geel geworden, kun je wat extra’s doen en kiezeriet toevoegen aan de aarde bij de zuurminnende en groenblijvende planten zoals Skimmia’s en Rododendrons.

Daarnaast kun je nu ook aluin op de aarde toevoegen als je je roze hortensia’s blauwer wilt laten worden. Dit wordt in de winkel verkocht onder namen als ‘Hortensia Blauw’.

Wat doe je met de beplanting?

Zoals we een paar weken terug al besproken, is dit nog steeds hét moment om aanpassingen te doen aan je beplanting, zoals nieuwe planten zetten, verplaatsen en scheuren van te grote groepen.

Onder de grond is het nog lekker warm en boven de grond sterven de planten af. Als je besluit om  vaste planten te verplaatsen, knip ze dan 10-15cm boven de grond af en dan kun je ze daarna verplanten of scheuren. Het afknippen doe je zodat alle energie van de plant de komende tijd naar de wortels gaat. Dan gaan ze goed geworteld de winter in heb je volgend jaar weer een mooie sterke plant.

Scheuren doe je als pollen echt te groot worden of lelijk worden in het midden. Op Instagram hebben we er een post over gemaakt, kijk daar ook even, je steekt met je spade de pol in stukken van ca 10x10cm en deze plant je met verse aarde opnieuw. Wat te veel is geef je weg!

Goeie planten om te scheuren zijn Astilbe, alle siergrassen, Sedum, Saxifraga, Heuchera, Geranium, alles wat op een bepaald moment te groot wordt.

Hier scheurt Joost een grote pol Persicaria in nieuwe, kleinere planten.

Gazon

In het najaar investeer je in celstructuur en de bodem. De najaarsmest is heel belangrijk voor gras om het gras de vochtige tijd door de helpen en schimmelvorming te voorkomen.

Om het gras wat te beluchten kun je met een prikker gaatjes prikken in het gras en je strooit najaarsmest over het gazon.

Lege gaten opnieuw inzaaien heeft nu niet zo veel zin, de zaden zullen niet meer kiemen. Ook is het niet nodig om je gazon te verticureren. Beiden zijn echte voorjaarsklussen!

Haal ook regelmatig de bladeren van je gazon af zodat het gras droog blijft en het niet gaat rotten.

En wat ga je doen met je terras en tuinmeubelen?

Kees Smit tuinmeubelen is de favoriete tuinmeubelwinkel van Petra en Joost. Daarom vinden we het heel leuk dat we een samenwerking zijn gestart met Kees Smit. Natuurlijk is het terras een belangrijk onderdeel van je tuin en pak je ook je terras mee als je de komende tijd aan de slag gaat in de tuin.

Om de levensduur van meubelen te verlengen, is het advies om de meubelen van Kees Smit in het najaar binnen op te bergen in een onverwarmde en droge ruimte. Ook al zijn de meubelen van Kees Smit geschikt om het gehele jaar buiten te staan. Hierbij is het wel van belang dat de meubelen niet worden afgedekt met een hoes of zeil. Hierdoor kunnen namelijk vervelende vochtvlekken en/of schimmelplekken ontstaan, omdat het materiaal kan ‘verstikken’ en dus niet meer kan ademen. Alle kussens kunnen opgeborgen worden in een opbergbox.

Tuinmeubelen van kunststof vlechtdraad zijn in de winter gevoeliger dan in de zomer. Door de lage temperatuur verhardt een kunststof en kan vervolgens bij belasting knappen. Het advies is om bij lage temperaturen en vooral bij vorst de tuinmeubelen absoluut niet te gebruiken. Om zulke vorstschade te voorkomen, is je tuinmeubelen op een droge vorstvrije plek op te slaan de beste manier. Heb je ’s winters een feestje en wil je je tuinstoelen even snel naar binnen halen voor extra zitplekken? Haal je stoelen dan vast in de ochtend naar binnen. Ze hebben dan de tijd om zich te acclimatiseren aan de binnentemperatuur voordat ze gebruikt worden.

Terrasfoto Kees Smit (herfstfoto)

Laat de meubels die niet binnen in de opslag kunnen lekker staan voor de mooie herfstdagen

Tot slot de potplanten

En tot slot, heb jij mediterrane planten in de tuin staan of in potten op het terras? Bescherm deze dan goed als het echt koud wordt door vrieskou of snijdende wind. Een olijf- of laurierboom kan bijvoorbeeld vorstschade oplopen. Pak ze daarom goed in met een vliesdoek. Laat het vliesdoek er niet langer omheen dan nodig is, dat verstikt de plant maar ziet er ook niet mooi uit vanuit je huis.

Is er toch vorstschade? Wacht dan met het snoeien tot het voorjaar. Dit is beter voor de snoeiwond. Over het algemeen kunnen de planten wel tegen de kou, maar wat minder goed tegen de regen. Staan bij jou de planten in een pot of in de grond? Als ze in een pot staan, zet ze dan hoog en droog. In de winter valt er namelijk veel regen en dit is niet goed voor de planten. Pas dus ook op met water geven in de winter. Dit is meestal niet nodig.