Hemerocallis – daglelie

Hemerocallis of in het Nederlands ‘Daglelie’ is een mooie en opvallende verschijning met de grote bloemen. De Nederlandse naam zegt het al: elke bloem bloeit maar één dag. Je kan de plant in de border zetten, maar doet het ook goed als kuipplant.

Hemerocallis komt oorspronkelijk uit Azië en ook daar dankt de plant zijn naam aan de bloem. Hemera betekent dag en callis komt van kalos wat mooi betekent.

Hemerocallis is een vaste plant en verliest in de winter dus het blad. Bij voorkeur zet je de plant op een zonnige plek. Hoe meer zon, hoe meer bloemen.

De bladeren zijn groen en lang, een beetje als breed gras. Uit het hart van de plant schieten de vele bloemstelen omhoog die elkaar afwisselen met bloeien, zodat de totale bloeitijd tot een maand kan doorlopen. De hoogte kan oplopen tot 1.50m. Vaak zijn de bloemen fel gekleurd, heel vaak in geeltinten maar ook roze, rood en in allerlei combinaties. Voor de liefhebbers van een meer ingetogen border zijn er ook witte varianten.

Er zijn vele soorten verkrijgbaar met verschillende bloeiperioden. De vroegste soorten bloeien al vanaf eind mei. Middelvroege bloeiers late hun bloemen in juli zien en de laatste bloeiers pas in september.

Hemerocallis als borderplant

Onderhoud van de Hemerocallis

Wat betreft onderhoud is het vooral goed om tijdens het bloeiseizoen steeds de uitgebloeide bloemen weg te halen, dat bevordert de aanmaak van nieuwe bloemen. Als een bloemstengel helemaal uitgebloeid is, knip je die laag bij het blad af.

Als de plant helemaal is uitgebloeid kan het blad geel en rommelig worden. Dan kan je al het blad afknippen. Dit geldt vooral voor de vroege bloeiers. Als je uiterlijk in augustus de bladeren wegknipt zal er weer nieuw groen verschijnen.

Leuk weetje…

De bloemen zijn niet alleen mooi om te zien maar ook eetbaar. Wij hebben ze nog niet geprobeerd maar ze smaken licht zoet en zijn knapperig als een vers blaadje sla!