Miscanthus – Prachtriet

Miscanthus is aan het eind van de zomer en in de herfst het mooist

Miscanthus is een siergrassoort met meerdere variëteiten die geschikt zijn voor kleine en grotere tuinen. De kleinste soorten zijn ca. 70cm hoog, de grotere reiken tot 2 meter. Ze staan prachtig in de border maar ook in potten.

In alle seizoenen heeft Miscanthus iets te bieden. In het voorjaar verschijnen groene, rietachtige bladeren met witte nerven. In de zomer komen de ‘bloemen’ tevoorschijn, lange pluizige pluimen die eerst bruin of bruinrood van kleur zijn en later verkleuren naar zilverachtig.

In juli-augustus groeien de grassen nog flink door voordat ze in augustus-september de pluimen laten zien. In het najaar verkleuren het blad en de pluimen naar wit bruin en grijzig. Het blijft een stevig geheel waardoor Miscanthus in de winter structuur geeft aan de tuin. En beschutting voor vogels, insecten en andere kleine dieren in je tuin.

Afknippen doe je vooral niet te vroeg! Pas als je de eerste groene sprietjes ziet, rond eind maart, knip je de plant op vuisthoogte kort. Wees niet bang om iets fout te doen, en ook die groene sprietjes die er al doorkomen knip je af, er komen weer genoeg nieuwe bladeren voor in de plaats!

Zoals de meeste siergrassen staat Miscanthus het liefst op goed doorlatende maar niet te droge grond in de volle zon.

Miscanthus sinensis in de zomer

Vermeerderen

Als de Miscantuhus te groot wordt, kun je deze delen of splitsen. Met een spa deel je de kluit in 2 of meer stukken. Het makkelijkst gaat dit als de plant nog in de grond staat. De afzonderlijke delen graaf je daarna uit en verplaats je ze.

Vergeet niet om ze na het verplanten weer goed water te geven. De beste tijd om te splitsen is april, dan zie je goed wat je doet want er is nog niet veel blad. De plant is wel weer actief en kan dus gelijk wortelen en verder groeien.

Leuk weetje

Miscanthus sinensis ‘Giganteus’ is een metershoog rietgras dat je na één keer planten twintig jaar kunt oogsten. Rondom Schiphol zijn grote velden met dit gras te vinden, omdat de hoge stengels ganzen uit het gebied weren. De hoge elasticiteit van de stengel maakt de plant ook geschikt als grondstof voor bouwmaterialen. Zo wordt onder de naam Xiriton heel innovatief en duurzaam beton gemaakt waarbij een deel van het grind en zand vervangen wordt door stukken Miscanthus.