Tropaeolum majus – Oost Indische kers

Voor de Oost Indische kers is in elke tuin een plekje te vinden

Uiteraard bij aflevering 23 over het zaaien van planten, een plant die je goed kunt zaaien!

Dat is de Oost Indische kers. Als je begint met zaaien is dit een goede start en zal het meestal lukken.

Oost Indische kers kun je binnen voorzaaien of direct buiten in maart-april. De beige erwtachtige zaden duw je niet te diep in de grond waar je de planten wil laten groeien.

Oost Indische kers is meestal geel of oranje en groeit makkelijk. Er zijn klimmende soorten en laagblijvende soorten die je ook in potten kunt kweken. Hou er rekening mee dat de plantjes 30-40 cm breedte nodig hebben als ze volwassen zijn. Omdat dit een eenjarige soort is zal de plant aan het einde van de herfst afsterven. Door de zaden na de bloei te oogsten of op de grond te laten vallen zal de Oost Indische kers zichzelf verder uitzaaien.

Deze plant is niet veeleisend, zet ‘m op een zonnig plekje en het kan haast niet mis gaan!

Als de Oost Indische kers in een natte periode te hard gegroeid is knip je ‘m gewoon weg en eet je de onderdelen op, of je gebruikt het als mulch, binnen een paar dagen verdwijnen de plantenresten en heb je de bodem in je tuin gelijk verbeterd.

Leuk weetje…

Alle onderdelen van deze plant zijn eetbaar! Met de overvloed aan bloemen kun je de hele zomer je salades opfleuren. De groene blaadjes zijn eetbaar en zelfs de zaden kun je (voordat ze hard worden) oogsten, inmaken en gebruiken als kappertjes!

De blaadjes gebruik je rauw in salades of geblancheerd als spinazie. Alle onderdelen van de plant smaken peperig, dus het is minder geschikt als decoratie van een zoet gerecht.