Scabiosa atropurpurea ‘Chile Black’ – duifkruid

Scabiosa atropurpurea ‘Chile Black’

Ondanks dat Scabiosa wat nadelen heeft, is het toch een tuinfavoriet geworden. De kleur van de bloem is prachtig donker bordeaux zoals je al kan zien aan de naamgeving ‘atropurpurea’. Dit maakt het een opvallende verschijning in je border en kan meer accent geven. De plant wordt zo’n 70cm hoog.

Het voornaamste nadeel van duifkruid of schurftkruid is dat het een kortlevende vaste plant is. Dat betekent dat hij na 1 of 2 seizoenen zal wegvallen. Maak je geen zorgen, dit ligt niet aan je tuinierkwaliteiten maar dat is een eigenschap van de plant. Je kan de plant proberen te vermeerderen door opnieuw uitzaaien, het wordt ook als (bio)zaad aangeboden of zelfs als eenjarige. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Waarom zet je de Scabiosa dan wel graag in je tuin? Ze is goed geschikt is als snijbloem. Haal regelmatig bloemen er af zodat de plant gestimuleerd wordt om steeds weer nieuwe bloemen aan te maken. Daarnaast trekt ze veel bijen en vlinders aan.

Scabiosa staat het liefst op een beschut plekje in de halfschaduw. Zet de plant niet klem tussen andere planten maar geef het de ruimte. En een handje kalk zal de plant ook goed doen.

Een andere mooie soort is Scabiosa columbaria ‘Butterfly Blue’. Deze lavendelkleurige columbaria soorten zijn sterker en zullen de winter makkelijker overleven.

Leuk weetje…

Als je zelf de zaden van Scabiosa wil opvangen om het volgend jaar uit te zaaien, doe je dit als volgt. Bewaar de uitgebloeide bloemen en laat deze verdrogen. Wrijf vervolgens de bloem voorzichtig tussen je handen tot je een bolletje overhoudt. Dit is het zaadje wat je kunt planten voor een nieuwe plant. Je kunt de zaadjes in maart in een potje kweken en in mei in een pot of de vaste grond planten. 

Scabiosa columbaria ‘Butterfly Blue’