#26 Beginnersfouten

Door een border langs het terras te laten lopen zit je direct meer in de tuin

Alternatieven voor de Buxus

De buxusrups is weer gesignaleerd! Ben je nu echt klaar met kale plekken in je Buxus, overweeg dan om eens wat nieuws neer te zetten in je tuin. Misschien is het juist wel verfrissend om die strak geknipte vorm te verruilen voor iets wat natuurlijker oogt. Alternatieven die groen blijven zijn bijvoorbeeld:

  • Japanse hulst: Ilex crenata, een kleinbladige en groenblijvende hulst soort die ook goed geschikt is voor vormsnoei. Dat maakt dat deze hulst vaak toegepast wordt als buxusvervanger wanneer deze als snoeivorm of haag vervangen wordt. In mei heeft deze hulst kleine witte bloemen en later in het jaar worden dat zwarte besjes.
  • Portugese laurier: Prunus lusitanica. Een veel toegepaste groenblijvende heester, met name voor hogere heggen. Het blad is wat grover maar deze laurier is een mooie aanwinst in elke tuin.
  • Conifeer of Thuja. Er zijn veel verschillende soorten coniferen die je kan gebruiken voor het groene geraamte in je tuin. Coniferen zijn misschien wat uit de gratie geraakt maar zoals we in de podcast bespraken, zijn er vele soorten en als je goed snoeit en niet te grote soorten selecteert, prima toe te passen!
  • Leucothoe, druifheide, eerder onze tuinfavoriet, kijk hier voor meer informatie.
  • Een ander mooi alternatief is natuurlijk Sarcococca confusa of vleesbes. Het is een wat bossige, groenblijvende heester die goed geknipt kan worden als haag. Hij zal zonder snoei niet hoger worden dan 80cm. De witte bloemen verspreiden in de winter een fantastische zoete geur door je tuin.

Verder noemde Rob het biologische bestrijdingsmiddel Topbuxus Xentari. Of je met dergelijke (biologische) bestrijdingsmiddelen aan de slag wil, die beslissing is aan jezelf. Ondanks dat de buxusrups een soort is die hier niet thuishoort en weinig tot geen natuurlijke vijanden kent, zijn we bij Tuinierkwartier geen voorstander van het gebruik van bestrijdingsmiddelen omdat het tegenstrijdig is met wat we ook met natuurlijk tuinieren willen bereiken: zoveel mogelijk dieren in de tuin!

Ga je er mee aan de slag, zorg in elk geval dat het bestrijdingsmiddel dan alleen op je Buxus terecht komt en alleen de buxusrups doodt.

Je kan de rupsen ook handmatig bestrijden door ze op te sporen in de planten en ze eruit te plukken. Wel wat arbeidsintensiever maar je weet zeker dat je alleen de rupsen weghaalt die je niet in de tuin wilt.

Beginnersfouten bij het aanleggen van een tuin

Rob Verlinden, bekend van RTL’s Eigen Huis en Tuin heeft in zijn loopbaan als Rob de Tuinman honderden tuinen ontworpen en aangelegd en gerenoveerd. Grote en kleine tuinen en in uiteenlopende stijlen. Daarom is hij de perfecte persoon om uit eigen ervaring met ons te praten over veelgemaakte beginnersfouten en hoe die te voorkomen.

Op ons Instagramkanaal hadden we een oproep geplaatst wat veelgemaakte beginnersfouten zijn. Hier kwam een mooie lijst uit, deze nemen we in de uitzending door en we vullen ze aan met tips.

We proberen de gemiddelde Nederlandse tuin in gedachten te houden, dit is een tuin van

60-80m2 groot. De eerste vuistregel die we hanteren bij een tuin van deze maat is dat je minimaal 1/3e van het oppervlakte gebruikt voor groen en planten.

Hieronder vindt je veelgenoemde beginnersfouten en natuurlijk tips om deze zelf te vermijden!

Starten zonder plan

Je begint eerst met nadenken hoe je je tuin gaat gebruiken. Heb je kinderen en moet er ruimte zijn voor een glijbaan, zandbak of trampoline? Dan moet je al wat creatiever worden met de indeling. Bespreek je ideeën met je huisgenoten en maak een prioriteitenlijst.

Als je een zithoek belangrijk vindt: loungebanken nemen veel ruimte in beslag en hier zal je niet alleen je terras op aan moeten passen. Doordat je laag zit kan het een goed idee zijn om de borders rond de bank te verhogen zodat je de planten ook ziet als je op de bank zit.

Te snel starten

Neem de tijd om goed te kijken en te ervaren waar de zon en de schaduwrijke plekken zijn gedurende de dag. Dit is in de winter anders dan in de zomer wanneer de zon hoger staat. Samen met hoe je de tuin wil gebruiken bepaalt dit waar je de zitjes en de planten gaat zetten.

Als je bijvoorbeeld doordeweeks alleen aan het eind van de dag in de tuin kan zitten, zal je met een zitje in de avondzon meer van je tuin genieten.

Kijk ook naar zichtlijnen. Wat is interessant om te kunnen zien vanuit huis, maar ook vanuit achterin de tuin? Kijk dan ook naar het uitzicht rondom je tuin. Wat wil je camoufleren en wat wil je juist benadrukken. Zorg dat de gewenste zichtlijnen vrij zijn.

Het kan ook juist interessant om een zitje achterin je tuin te maken zodat je een zichtlijn naar het huis toe creëert.

Bedenk je ook dat je met een terras pal voor het huis de hele winter naar je tuintafel kijkt, dit kan zichtlijnen blokkeren.

het eerste tuinontwerp van Petra’s tuin zat vol beginnersfouten!

Ontwerpfouten

Een paar tips: ontwerp een terras voor minimaal 4 personen, voor deze maat hou je rekening met een minimale diameter van 3 meter voor voldoende beweegruimte om de tafel.

De borders langs het randje van de tuin is heel traditioneel en vaak worden de borders dan te ondiep of liggen ze de hele dag in de schaduw van een schutting of andere tuinafscheiding. Het meest zonnige plekje is vaak in het midden van de tuin waar je misschien gras bedacht had. Kun je het eens omdraaien en het ontwerp spannender maken? Hou voor een border een minimale diepte van een meter aan.

Een manier om je tuin spannender te maken is door bijvoorbeeld begroeiing zo toe te passen dat je niet je hele tuin in 1x overziet.

Planttips

  • Te weinig planten is zonde van je tuinbeleving, zeker als je een kleinere tuin hebt, wil je die gelijk mooi hebben. Zet het gelijk goed vol en kies voor je heesters niet te kleine planten die pas over 5 jaar tot volle wasdom komen, maar investeer in iets wat gelijk meer volume heeft.
  • Een border is minstens een meter diep om hier een mooie opbouw in te maken. Dit doe je door hoge en lage planten neer te zetten en een evenwicht te creëren tussen groenblijvende planten en planten die kaal worden of verdwijnen in de winter én natuurlijk het toepassen van verschillende bladkleuren. Een vuistregel is: niet meer dan 40% van de heesters en bomen is hoger dan 1.25m. Rob zei het mooi: “het ontwerpen van een border is als het ontwerpen van een boeket bloemen”.
  • Denk er ook eens aan om de planten juist in het midden van je tuin te zetten, vaak is dat de zonnigste plek in de tuin!
  • Kies naast een grotere eye-catcher zoals een boompje, meer kleinere planten, geen heesters die meer dan 2 meter hoog worden en veel vaste planten.
  • Planten toepassen op de juiste, geschikte plek, dit spreekt voor zich. Let op de bodemsoort (klei, zand) en zon of schaduwplekken. Niet alleen mooier voor een geslaagde tuin, ook budgettair kom je beter uit als de planten langer blijven leven.
  • Laat je dan ook goed informeren als je zelf beperkte plantenkennis hebt. Ga langs bij een kweker of tuincentrum en kijk goed wat er te koop is en wat je zelf mooi vindt. Let ook op of de plant gedurende meerdere momenten in het jaar decoratief is door de bloei, bladvorm, bessen, verkleuring of wintersilhouet.
  • Ga daarom meerdere keren per jaar struinen bij kwekers en het tuincentrum. Als je verspreid aankoopt wat op dat moment bloeit of er aansprekend uitziet, zal je gedurende het gehele jaar een interessante tuin hebben.

Bij beperkt budget

  • Juist als je beperkt budget hebt maak dan nog steeds een totaalplan en investeer hier in, want dit is het geraamte van je tuin waar je decennialang plezier van hebt. Je hoeft niet alles in 1x aan te schaffen. Een tuin kan je prima in fasen opbouwen over een aantal jaren. Werk dan altijd van groot naar klein.
  • De delen waar je nog geen planten neerzet kun je bijvoorbeeld inzaaien met eenjarigen. Dit kan gerust nog tot in mei.
  • Bij je tuinvrienden kun je ook planten vragen. In het voor- en najaar kun je vaste planten scheuren (kijk hier hoe dat werkt). Let wel goed op dat het geen zieke planten zijn en verwijder het onkruid goed uit de kluit voordat je het aanplant.
  • Probeer goedkoop aan tuinmaterialen te komen, afgedankte tuintegels kun je goed hergebruiken voor je terras, muurtjes en bankjes.

Bespaar in elk geval niet op de grond! Een goede toplaag waarin je de planten zet is erg belangrijk, luister hiervoor ook nog eens naar aflevering 10 over de bodem. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld bladaarde of andere biologische tuinaarde, het liefst veen/turfvrij.

Als je niet in één keer je tuin kan overzien maakt dat het ontwerp spannender