#14 Gedeelde passie: de Vlinderhof

Birds eye view over de Vlinderhof in herfstkleuren

In deze aflevering praten we met een andere tuinierfanaat: Marc Kikkert, initiatiefnemer van de Vlinderhof in het Maximapark in Utrecht, onze eigen Piet Oudolf tuin in Nederland!

Het leuke aan Marc’s verhaal is dat hij eigenlijk helemaal nog niet zo lang veel met tuinieren bezig is. In zijn zoektocht naar inspiratie is hij in aanraking gekomen met Piet Oudolf en heeft uiteindelijk de stoute schoenen aangetrokken en Piet gevraagd om samen een openbare tuin te gaan ontwerpen. Na heel veel gesprekken met ontwikkelaars en gemeenten is de tuin uiteindelijk in 2014 gerealiseerd in Utrecht. Met hulp van een enorme ploeg vrijwilligers is de tuin aangelegd en wordt deze wekelijks onderhouden.

De stijl van Piet Oudolf zou je kunnen omschrijven als “wild planting”. Het blijft natuurlijk een aangelegde tuin maar het doel blijft wel om zo’n natuurlijk mogelijk effect te bereiken. En ook juist in alle seizoenen een aantrekkelijk beeld te creëren. Dat kunnen de bloemen of de bladstructuur zijn maar ook in het najaar en de winter waarin bijvoorbeeld ook zaaddozen en -aren een prachtig effect kunnen geven.

Mooie combinaties kun je in je eigen tuin nabootsen

De tuin bestaat nu ruim 7 jaar en dat betekent dat de tuin volwassen begint te worden. Bijzonder aan de tuin is dat in deze periode, vrij sterk is vastgehouden aan het originele ontwerp. Dat is vanwege het onderhoud dat door een wisselende groep vrijwilligers wordt gedaan. Anders zou het onduidelijk worden na verloop van tijd welke soorten waar moeten staan en wordt de samenhang tussen de verschillende borders geborgd. Op de foto hieronder zie je de vrijwilligers aan het werk, herkenbaar aan de felgroene shirts.

Volg de Vlinderhof via Instagram voor de prachtigste foto’s en de website www.vlinderhof.com voor leuke activiteiten in de tuin.

Tips van Marc Kikkert voor je eigen tuin:

  • Kom kijken voor inspiratie, op verschillende momenten per jaar zie je de tuin en de planten ontwikkelen.
  • Maak keuzes voor 5-6 soorten die je mooi vindt en gebruik die voor je eigen tuin. Herhaling maakt ook het effect en dat kan als je een beperkt aantal soorten selecteert.
  • Op de website van de Vlinderhof vind je ook de plattegronden van de borders met beplantingsplannen, deze kun je eenvoudig “kopiëren” naar je eigen tuin.
De Vlindertuin tijdens de opnamen van de podcast, met de vrijwilligers aan het werk