Asclepias tuberosa – Amerikaanse zijdeplant

bloeiende Asclepias tuberosa in de Vlinderhof, Utrecht

De tuinfavoriet is deze week een favoriet van Marc Kikkert, die ook in de Vlinderhof voorkomt.

De Asclepias kende ik nog niet, maar ik denk dat ik deze volgend voorjaar ook in mijn eigen tuin ga neerzetten! De soort die in de Vlinderhof groeit is de Asclepias tuberosa interior, deze bloeit mooi diep oranje. Voor alle soorten geldt: de zaaddozen zijn écht spectaculair.

Oorsprong

De Asclepias komt, zoals de Nederlandse naam al onthult, oorspronkelijk uit Noord Amerika. Het is een steppeplant die daar van nature en daarom doet deze vaste plant het goed in Nederland, zeker op drogere grond en in de volle zon. Zijn populariteit dankt de Asclepias ook een beetje aan Piet Oudolf die deze plant regelmatig toepast, waaronder dus ook in de Vlinderhof.

De plant wordt 50-60cm hoog en past dus goed voorin of midden in de border. Daar zal de bloei (juni – september) ook mooi tot zijn recht komen want dat is diep oranje. Best een schaars voorkomende kleur en je kan hier dus ook heel verrassende kleurcombinaties mee maken.

Omdat Asclepias al vroeg in het voorjaar opkomt, stevig blad heeft, en een mooie bloei en ook in het najaar decoratief is, is het een echte tuinfavoriet.

Asclepias heeft een stevige structuur met rechtop groeiende stengels die net als de vruchtdozen wat behaard zijn. Het blad is ook dik en heldergroen. Er zijn wel verschillende bloeikleuren en -vormen, variërend van dieppaars tot oranje en wit.

De nog onrijpe zaaddozen van de Asclepias tuberosa

Verzorging, fabels en feiten:

  • De bloemen zijn klein en staan geclusterd in schermen bij elkaar. Deze bloemen staan bekend als een van de meest gecompliceerde uit het plantenrijk en zijn te vergelijken met die van bijvoorbeeld een orchidee wat complexiteit betreft. Kijk eens op deze pagina voor meer leuke weetjes en foto’s
  • Als het zaad rijp is barst de zaaddoos open en komt het witte zijdezachte pluizige zaad te voorschijn wat door de wind zal worden verspreid. Hier dankt de plant zijn Nederlandse naam aan.
  • In het engels heet Asclepias “Butterfly weed”, je kunt wel raden waarom!
  • In de herfst sterft zoals bij alle vaste planten, het bovengrondse del af. De knolvormige wortelstokken onder de grond zullen in het voorjaar weer uitlopen. Pas wel op voor slakkenvraat!
  • Sommige soorten kunnen woekeren, let daarop als je ze koopt. Deze oranje soort heeft daar geen last van
  • De bloemen zijn ook goed te gebruiken als snijbloemen.