#20 Waar komen tuinplanten vandaan?

Het terrein van Planta vanuit de lucht

In deze aflevering hebben wij Dirk Warmendam te gast, samen met zijn broer eigenaar van Planta Groencentrum in De Bilt. We praten met hem over waar planten vandaan komen en waar je op kan letten als je planten gaat kopen.

Planta is één van de favoriete groencentra van Joost en Petra omdat er zoveel keuze is en Planta zich voornamelijk richt op advies over en de verkoop van planten. Doordeweeks is Planta alleen open voor hoveniers en op vrijdag en zaterdag ook voor particulieren.

De tips van Dirk voor het kiezen en planten van nieuw aangekochte planten vind je hier!

Waar komen de planten vandaan?

Het viel ons op dat toch wel 80% van de planten die Planta verkoopt, zijn oorsprong heeft in Nederland. De Mediterrane planten komen bij Planta uit Italië en de Rhodendrons komen uit Duitsland. Maar de vaste planten komen bij zo’n 5 verschillende kwekers vandaan uit Nederland. Veel kwekers zitten in Boskoop en Brabant.

Planta verkoopt niet specifiek biologisch gekweekte planten maar ziet dat bij de kwekers dit onderwerp wel leeft. Kwekers willen zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruiken bij het kweken van planten en proberen daar ook in te innoveren.

Sommige planten die Planta verkoopt hebben ze zelf ook een tijd op pod of in de grond gehad. Dit kunnen bomen zijn die ze als wortelgoed inkopen, verder opkweken en zelf oppotten. Daarnaast staan er planten op containervelden (velden met planten in pot). Dit zijn planten die vrij vroeg in de potten zijn gezet en geen last zullen hebben van “tussentijds” oppotten en verpotten omdat zij in de pot doorgeworteld zijn.

Het voordeel van deze werkwijze is dat het verkoopseizoen langer wordt van veel soorten omdat je minder gebonden bent aan de periodes waarin planten verpot kunnen worden vanuit de vaste grond. Dit realiseer je je vaak niet als je in het tuincentrum jaarrond een boom of heester koopt.

Waar let je op bij de aankoop?

Je kiest intuïtief vaak wel de beste plant, de fraaiste, de groenste en mooist vertakte die in het vak staat. Daarnaast kan je de pot even van de kluit trekken om te zien of de plant goed geworteld is.

En denk er ook nog even over na of de boom in je auto past, anders kun je ‘m misschien beter later bezorgen en eventueel laten planten door een expert! Sommige kwekers geven je dan ook aankoopgarantie.

De meeste voorkomende “fouten” zijn toch de plant neerzetten op een plek die niet past qua grondsoort of beschutting. Bijvoorbeeld een schaduwplant in de zon of een plant voor zandgrond op de klei.

Kijk voordat je alles in je kar laadt ook even of het in je auto gaat passen!

Wortelgestel

Als heesters of bomen direct vanuit de grond weer opnieuw in de grond gezet worden, zullen deze planten moeten wennen en herstellen na het verplanten. Het zal waarschijnlijk wel een groeiseizoen duren voordat de plant echt goed aanslaat.

Als de wortels van bijvoorbeeld heide of Rhododendron of andere bomen die je aankoopt, een dichte kluit vormen, dan moet je de kluit losser maken en een beetje kneuzen of evt met je snoeischaar wat inknippen zodat de wortels gestimuleerd worden en de aarde goed mengt tussen de wortels zodat deze goed aanslaat. Dit wil zeggen: dat de wortels goed groeien en de plant goed vast komt te staan in de omringende aarde.

Aanplanten

De beste manier om een plant aan te planten is natuurlijk door een plantgat te graven wat groot genoeg is. En de plant goed onderdompelen totdat er geen belletjes meer uitkomen. Dan weet je zeker dat de kluit goed vochtig is.

Daarna vul je het plantgat op met goede kwaliteit tuingrond of bladaarde (geen potgrond en liever ook geen turfhoudende grond).

Wat je beter ook niet kan doen, zeker niet als je bijvoorbeeld op kleigrond zit, is het plantgat vullen met water en daar je plant inzetten. Hierdoor kan na het dichtgooien van het gat en het aanstampen, de grond dichtslaan en zal je plant dit niet fijn vinden!

De mediterrane planten worden in Italië ingekocht