Martin Buijtels, concept creator bij The Dutch Wave is bij ons te gast. Biophilic design, in het Nederlands biofilie gaat over het op wetenschappelijke wijze toepassen van natuur en groen in de woon- en werkomgeving. Dit is gebaseerd op het wetenschappelijke inzicht dat architectuur en inrichting gebaseerd op uitgangspunten van de natuur en groen ervoor zorgen dat mensen zich prettiger voelen.
We praten onder andere over stromingen in de woningbouw en de woonomgeving van de toekomst. De woonomgeving van de toekomst ziet Martin als 50% groen en 50% bebouwing. Iets wat ons heel prettig in de oren klinkt!
Dit kunnen woonwijken zijn met veel gedeelde buitenruimte zodat iedereen meer groen tot zijn beschikking heeft dan bij een traditionele omheinde tuin die meestal in verhouding tot het huis te klein is.
Als voorbeeld noemen we Villa Fifty-Fifty in Eindhoven, waarbij de bewoners in symbiose met de natuur en de omgeving wonen. Binnen en buiten zijn in het ontwerp gelijkwaardig gemaakt.
Om tot een gelijkwaardig ontwerp te komen is het van belang dat de groenarchitect en de bouwarchitect samen optrekken, waar nu de bouwarchitect vaak het grootste budget en het meest te zeggen heeft in een bouwproject.
De waardering voor de natuur begint met het zien en waarderen van het landschap direct om ons heen, en dat naar binnen te halen. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat wanneer je je muur behangt met bijvoorbeeld een foto van een tropisch strand je onbewust een kunstmatig ideaalbeeld voor jezelf creëert over wat ideale natuur is en je daarmee minder tevreden bent over wat er om je heen te zien is.
Haal de lokale natuur dus naar binnen! Dit doe je bijvoorbeeld met een goed tuinontwerp. Een goed ontwerp brengt jouw belevingswereld en de omgeving van je tuin bij elkaar. Deze combinatie maakt een perfecte blauwdruk en zorgt ervoor dat je ervan geniet en je goed voelt.
In moderne werkomgevingen is al heel veel aandacht voor meer natuurlijk design en de toepassing van levend groen omdat is aangetoond dat dit leidt tot meer werkgeluk. Martin vertelt uit ervaring dat in de Covid periode mensen dit ook in hun eigen woonomgeving meer zijn gaan toepassen omdat het zo goed voelt.
Het toepassen van eetbare planten in de tuin, meer plantaardig eten of het houden van een moestuin zijn ook mooie voorbeelden van het bewuster worden en bewuster omgaan met de natuur.
Tot slot is recyclen een belangrijk en groeiende stroming. Het hergebruik van materialen is niet altijd persé goedkoper, maar het geeft karakter aan je (tuin)inrichting en is duurzaam. De schoonheid van imperfectie is gaaf!
Dit wordt ook steeds meer toegepast met herplanten van bijvoorbeeld bomen en planten. In het Land van Ooit worden nu veel volwassen bomen weggehaald en deze krijgen een tweede leven op een andere plek.
Het bedrijf The Dutch Wave bevindt zich op Domein Oogenlust in Eersel. Het domein is in 2013 opgericht door de familie van Dijk die hun sporen hebben verdiend met de handel in bloemen. Zij hebben hun droom nagejaagd om een werkplek en park in te richten volgens biophilic design. Het doel is om de oorspronkelijke biotoop te herstellen. Domein Oogenlust hoopt een stabiele flora te ontwikkelen die het land elke maand een nieuw uiterlijk geeft, het hele jaar door. Het doel is het huisvesten van alle inheemse vlinders en vogels die in dit gebied horen. Het landgoed is vrij te bezoeken door het publiek en is alle dagen geopend van zonsopkomst tot zonsondergang. Kijk ook op de site van Domein Oogenlust.
Ben je benieuwd naar het artikel van de hoogleraar waaraan Martin refereerde? Dit is ‘Biophilia: van vensterbank tot landschap’ van Erik A. de Jong. Lees het hier.