Allium ursinum – Daslook

Daslook groeit van nature in schaduwrijke bossen

Deze alliumsoort is meest nauw verwant met de narcis al zou je dat misschien niet direct herkennen. Het is een inheemse soort voor Europa waarbij daslook graag groeit in schaduwrijke loofbossen met humusrijke, vochtige en kalkhoudende grond.

Het is in Nederland ook een bekende stinsenplant die enorme oppervlaktes kan bedekken. De zestallige bloemen bloeien wit van april tot juni. De plantjes worden zo’n 20 cm hoog en zijn dus heel geschikt als ondergroei bij een heester of boom.

De aanduiding ‘look’ geeft je wel een idee hoe je deze plant herkent. Daslook heeft een vrij sterke geur, de bladeren ruiken als je ze kneust of fijnhakt sterk naar ui of knoflook. Dat maakt het ook toepasbaar in de eetbare tuin. In aflevering 19 met Madelon Oostwoud bespreken we een aantal toepassingen. Van het blad kun je bijvoorbeeld pesto maken in combinatie met (hazel)noten en kaas. De bloemetjes die vanaf april bloeien gebruik je voor in de sla en de knolletjes kun je op dezelfde manier gebruiken als knoflook.

Het nadeel van daslook is dat de knolletjes snel vermeerderen, dus zet deze in een pot of een afgebakend deel van de border waar ze niet aan de wandel kunnen. En door de knolletjes regelmatig te oogsten beperk je het woekeren natuurlijk ook.

Je kan van het blad van Daslook heerlijke pesto maken

Leuk weetje

De soortaanduiding ‘ursinum’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘ursus’ wat beer betekent. Ursinum betekent dan ‘van de beren’. Dit is ontstaan door een oud bijgeloof dat beren zich na hun winterslaap eerst aan deze plant tegoed deden. In het Duits en het Frans wordt hierdoor daslook soms ook aangeduid als berenlook (In het Duits ‘Bärlauch’ en in het Frans ‘ail des ours’).

Veel beren zal je niet meer tegenkomen in het bos deze dagen. Wel houdt de sterke geur katten uit je tuin.

Tot slot: als je in het wild gaat plukken, zorg dan dat je er 100% zeker van bent dat je daslook hebt gevonden. De eerste test is natuurlijk ruiken! Het blad van daslook kan makkelijk verward worden met soorten als herfsttijlloos, lelietje-van-dalen en meiklokje. Deze komen in vergelijkbare omgevingen voor maar zijn zeer giftig. Zoek bijvoorbeeld op internet op welke kenmerken je moet letten, bijvoorbeeld hier.