Rosa ‘guirlande d’amour’ – Klimroos

De Rosa ‘guirlande d’amour’ bloeit in uitbundige witte trossen

Er zijn natuurlijk vele soorten klimrozen, maar onze tuinfavoriet is de Rosa ‘guirlande d’amour’. Deze roos voldoet aan alle vereisten voor een perfecte klimroos! Ze bloeit met halfgevulde, witte bloemen in prachtige trossen en geurt ook heerlijk.

Een zonnig muurtje of (stevig) prieeltje in je tuin is de perfecte plaats voor een klimroos. En omdat een klimroos weinig ruimte inneemt is ze ook heel geschikt voor kleinere tuinen.

Deze roos kan tot wel 3 meter hoog worden, maar met wat onderhoud kun je de roos goed in bedwang houden en zorg je ervoor dat ze over de hele hoogte goed bloeit.

De bloeitijd is juni tot september.

Verzorging, fabels en feiten:

  • Eigenlijk is dit natuurlijk geen klimplant, want zonder hulp en ondersteuning zal de roos omvallen. Het is meer een leiplant, en door de plant te leiden naar waar jij haar wil, kun je de saaie plekjes in je tuin goed camoufleren. Zorg dus voor goede ondersteuning voor de plant.
  • Plant deze roos op een plek met wat wind, veel zon en voedingsrijk grond. Vooral in losgemaakte kleigrond zullen rozen goed aanslaan en uitbundig bloeien. Maar, ook bij Joost in de zandgrond doet hij het goed. Als de grond droog is, zal de plant wat kleiner blijven. Verder is de roos een sterke plant, er kan weinig misgaan!
  • Snoeien is wel belangrijk om de struik mooi in vorm te houden. Een klimroos kun je in alle vormen leiden die passen bij de standplek, met een horizontaal gestel (horizontaal geleide takken) of juist meer omhoog aan aan smal muurtje. In het voorjaar (na de vorst) snoei je voor het eerst. Oude bruine takken, dunne takjes, kruisende en schurende takken knip je sowieso weg tot aan een groene scheut of een gezonde knop. Verder knip je groene takken terug tot op de dikkere hoofdtakken om de vorm te bepalen (vormsnoei). Knip de takken met een scherpe snoeischaar, ca 5 cm boven een knop af. In de zomer knip je vooral de uitgebloeide bloemen en bloemtrossen weg, en lang uithangende takken kun je wat terugknippen. Dan zal de roos langer doorbloeien.

de roos leid je langs kale muurtjes of tegen een regenpijp
 

Leuk weetje:

De roos is een bloem waar veel symboliek omheen hangt en staat voor liefde, geluk en genegenheid. Zelfs de kleur van de roos kun je gebruiken om een boodschap over te brengen op de ontvanger. Dat een rode roos staat voor liefde dat weten de meeste mensen wel. Gele rozen symboliseren ontrouw. En de witte roos staat voor onschuld, maagdelijkheid, licht en kalmte.

De roos komt op het hele Noordelijke halfrond voor, van Noorwegen tot China en van Canada tot Mexico. Er zijn beschrijvingen bekend die teruggaan tot de 13e eeuw.

Vanaf ca. 1800 werden rozen grootschalig gecultiveerd. Inmiddels zijn er meer dan 30.000 soorten!