Eupatorium purpureum – Koninginneplant/Leverkruid

Door zijn enorme lengte tot wel 2 meter hoog is de Eupatorium een indrukwekkende vaste plant in de border. Je zal ‘m vanwege de lengte vaak in groepen achter in de border plaatsen. Langs een vijver zal de plant ook mooi uitkomen.

Afhankelijk van de soort zijn de stengels stevig en donkerpaars van kleur, wat mooi afsteekt tegen het groene blad. Hier verwijst de toevoeging ‘purpureum’ naar. Eupatorium bloeit bleek paarsroze. Misschien een beetje leverkleur en heeft de plant hier zijn Nederlandse naam aan te danken?

De bloeitijd is augustus – september. Overigens heeft de Hessenhof ook een aantal soorten die wit bloeien (https://www.hessenhof.nl/al/e112.html). Je kan de uitgebloeide bloemen laten staan, maar het zaad verspreidt zich behoorlijk, dus als je dat niet fijn vindt kan je ze toch beter afknippen.

De Eupatorium bloeit met grote paarse bloemschermen

Verzorging, fabels en feiten:

  • De Eupatorium trekt veel vlinders aan en is een goede snijbloem.
  • Zoals we in de podcast al bespraken, het is een plant die echt graag in de zon staat in niet te droge, voedzame grond. Ik heb hem zelf ooit in de halfschaduw geprobeerd (op kleigrond) maar dat was geen succes.
  • Oorspronkelijk komt de Eupatorium uit Noord Amerika en is familie van de Aster.
  • Als de plant na een paar jaar (4-5 jaar) te groot wordt, kun je deze opgraven, scheuren en weer terugplanten. Zo blijft de plant fris en gezond.
De tuinfavoriet Eupatorium purpureum door Joost gespot in Toverland