Veronicastrum Virginum

Veronicastrum heeft een opvallende verticale groeiwijze

Een prachtige toevoeging voor je siertuin. De Veronicastrum heeft opvallend blad, bloei, of vorm en laat zich eenvoudig combineren en is heel sterk. De meeste soorten zijn pastelkleurig, vaak wit, roze of paars en bloeien van juli tot en met augustus.

Met zijn sierlijke rechtopgaande groei geeft hij een prachtig verticaal accent aan de tuin. Knip in het voorjaar de plant vrijwel helemaal af, zoals met alle vaste planten. Om extra lang te genieten van de bloei, kun je de bovenste bloemen (de hoofdbloemen) verwijderen na de bloei. Je geeft dan de trossen die vervolgens uit de bladoksels ontstaan ruimte en energie om langer door te bloeien.

De Veronicastrum wordt 70-150 cm hoog.

Van oorsprong  is dit een weideplant, echter niet inheems maar uit Noord Amerika. De toevoeging virginum verraadt al dat de plant onder andere voorkomt in Virginia, in het oosten van de USA. De Veronicastrum uit het tuincentrum is een gekweekte soort die sterk is en mooi combineert in de border.

Geen inheemse plant dus, hiervoor moet je de Veronica soorten kiezen (Ereprijs) die veel op de Veronicastrum lijkt. 

Vind je deze toch het mooist: zet de Veronicastrum op een zonnige plek en goed doorlatende, voedselrijke grond. In de USA groeit de plant in natte en moerasachtige gebieden en zal het daarom ook goed doen op zwaardere bodemtypes, rond vijvers and andere meer vochtige grond, vaak achterin de border.

Veronica Longifolia ‘Pink Evelyne’: een mooi inheems alternatief voor de Veronicastrum