In deze tijd van het jaar is de Prunus onze unanieme favoriet! Er zijn meer dan 300 soorten dus het geeft niet welke soort, ze bloeien allemaal even uitbundig met mooie roze of witte bloesem.
Als de prunus bloeit is de lente echt begonnen! De eerste soorten beginnen te bloeien in maart, de latere in april/mei.
Voor elke tuin is er een Prunus. Wil je een meerstemmige exemplaar, een boom of treurvorm? Hoogstam of laagstam, het kan allemaal. Er zijn variëteiten met paars blad en met groen blad, enkelvoudige of gevulde bloesems.
Orienteer je goed bij een kweker om het exemplaar te vinden wat aan al je wensen voldoet. Eén van de meest populaire soorten is de Prunus serrulata ‘Kanzan’, deze bloeit met dieproze, gevulde bloesemtrossen.
Verzorging, fabels en feiten:
- De sierkers komt bijna over de hele wereld voor, met uitzondering van bijvoorbeeld Australië. Ook als je een inheemse soort voor Nederland wil aanplanten, kun je een geschikte soort vinden. Bijvoorbeeld de gewone vogelkers (Prunus padus).
- Plant de prunus op een zonnige plek, dan zal deze veel bloesem geven
- Als je een boom aanplant, steun deze de eerste jaren dan altijd met een boompaal. Tot de boom diep genoeg geworteld is heeft Prunus deze steun nodig, haal de boompaal daarna weg.
- Prunus dulcis is een amandelboom die in warme streken ook echt amandelen zal geven. In Nederland zal de amandelbloesem mooi bloeien maar de kans op amandelen is erg klein. In dit rijtje mag de Prunus dulcis niet ontbreken omdat Vincent van Gogh deze favoriet graag schilderde toen hij in de Provence woonde.
- Al in de Griekse en Romeinse oudheid werd de Prunus en met name de amandelboom in Europa gecultiveerd. Vermoedelijk is deze met handelaren vanuit China over de Zijderoute naar Europa gebracht.
- Prunus snoei je liever niet. Snoei wordt slecht verdragen of je loot kans op waterloten, snel omhoog schietende lange takken die de vorm uit de plant halen. Omdat er zo veel soorten zijn doe je er beter aan de juiste vorm en grootte voor jouw tuin te selecteren.