Aflevering 3

Een waterbestendig ontworpen tuin (foto Amsterdam Rainproof)

In deze aflevering hebben we het over water in de tuin. Na de natte weken die we achter de rug hebben, is het maar weer eens een actueel onderwerp gebleken: water in je tuin. En hoe je dat water in goede banen leidt als er veel van is en wat doe je om je planten in leven te houden in tijden van droogte. Om hierover te praten hebben we Lisette Heijke en Mirko van Ingen van Amsterdam Rainproof in de show.

Maar eerst even onze tuinmomenten: Joost zijn tuinmoment is het beplanten van tuinen waar hij druk mee is. Dit vindt Joost niet alleen leuk om te doen, maar hij merkt ook dat er echt een run is op planten. Door Corona is de vraag naar planten nog steeds toegenomen en de kwekers kunnen het niet bijbenen.

Petra is de wedloop met slakken in haar tuin weer begonnen. In de schaduw komen ze met het natte weer allemaal weer tevoorschijn. We hebben wel een aantal tips om slakken wat weg te pesten: bv. Plantensoorten Dropplant en Geranium macrorrhizum. Wil je nu toch ook graag Hosta’s in je tuin, kies dan voor soorten met hardere blaadjes. De regel hierbij schijnt te zijn hoe blauwer het blad, hoe minder de slakken ervan lusten. 

Andere tips zijn: koffiedik strooien, geplette eierschaal verspreiden waar je geen slakken wil. Je kan je tuin ook aantrekkelijk maken voor egels en hopen dat die je een handje gaan helpen.

Verder hebben we nog een leuke tip voor een andere podcast, namelijk ‘Aan tafel bij Dille’, ook een leuke feel good podcast om even voor te gaan zitten. Dit is een nieuwe podcast van Dille en Kamille. In aflevering 2 is Loethe Olthuis te gast, zij heeft net een nieuw boek uitgebracht: Duurzaam handboek voor de luie tuinier. In de aflevering vertelt Loethe hoe je kan beginnen met duurzaam tuinieren. Dat moet onze luisteraars toch ook aanspreken!

Amsterdam Rainproof

Amsterdam Rainproof is een programma waarin gemeente, waterschappen, bedrijven en bewoners, verzekeraars en nog veel meer partijen samenwerken om de stad Amsterdam regenbestendig te maken. Het programma is al in 2014 opgestart en veel initiatieven vinden ook navolging zijn andere steden. We gaan met Lisette en Mirko in gesprek over wat je zelf kan doen om je tuin rainproof te maken en waarom dat belangrijk is.

Het belangrijk om in je eigen tuin en straat na te denken over waar overtollig regenwater heen gaat. Met de kortere en hevige regenbuien die de afgelopen jaren veel voorkomen, kunnen straten en achtertuinen onder water lopen. In Amsterdam is hier zelfs een waterknelpuntenkaart voor, deze kun je hier raadplegen om te zien wat het risico in jouw buurt is.

Regelmatig lopen straten in Amsterdam onder na een hevige regenbui (foto: Amsterdam Rainproof)

Daarnaast verbindt groen ook de mensen in straten en wijken door samen groene stroken beplanting aan te leggen of wijktuinen te onderhouden. Overal is plek om te vergroenen! Zelfs op daken en balkons.

Wat kun je zelf doen…

…om het water goed weg te laten lopen?

  • Zorg voor een goede waterdoorlatende bodem. Belangrijk in de bodem is lucht. In nieuwbouwwijken is de grond vaak aangestampt door zware machines die erover heen zijn gereden en moet de aarde los gespit worden zodat er lucht en meer leven in de bodem komt.
  • Verrijk de grond die onder de tegels zit met goede (biologische) tuinaarde. Meestal ligt er (veel) wit zand onder de tegels, hier haalt de beplanting geen voeding uit.
  • Tegels eruit halen: groen laat meer water door dan tegels. Als je zoveel mogelijk tegels vervangt door groen, zal je tuin niet alleen koeler worden maar ook loop je minder risico’s op overstromingen! In een warme zomer kan het zomaar tot 7 graden schelen in de temperatuur, waardoor het in huis ook minder warm zal worden. In Amsterdam en ook andere steden, is er zelfs een gratis ophaalservice voor de tegels die je uit de tuin haalt. Makkelijker kan niet!
  • Overweeg halfverharding in plaats van tegels voor je terras en paden, bijvoorbeeld waterdoorlatende of waterpasserende tegels, grind, houten vlonders of gravel.
  • Laat je terras goed afwateren, van je huis af! Eventueel kun je met een wadi het water meer naar achter in je tuin laten lopen, en een wadi zal het water ook langer vasthouden als een klein vijvertje.
De tegels die je eruit haalt kun je in veel steden gratis laten ophalen (foto: Mirko van Ingen)

…om water op te slaan voor drogere tijden?

  • Water opvangen in een regenton of ondergrondse wateropslag waaruit je bij droogte water kan oppompen. Zelfs als je een balkon hebt kun je eenvoudig een regenton aansluiten op de regenpijp om je plantjes water te geven. Wees voorzichtig met het helemaal afkoppelen van de regenpijp! Er kan behoorlijk wat water van je dak afkomen en kan je tuin alsnog onder water lopen.
  • Groen dak met waterretentie systeem: onder het groene dak zit een wateropslag systeem waar de sedum vocht uit onttrekt maar waar ook water uit kan worden weglopen als het droog is. Let wel op voordat je een groen dak aanlegt, dat je je ervan verzekert dat je dak dat aankan! Een vierkante meter sedumdak met wateropslag kan tot 80kg wegen!
  • Verder zal je tuin minder snel uitdrogen als je planten kiest die de bodem goed bedekken en schaduw maken. En de juiste plant op de juiste plek natuurlijk! De meer mediterrane planten op warme plekken en op een natter plekje in je border, weer andere planten. Merk je nu dat een bepaalde plant dood gaat, zet dan niet hetzelfde terug maar iets anders.
  • Op de site van Amsterdam rainproof staan mooie voorbeelden, bijvoorbeeld deze tuin van Joke: https://www.rainproof.nl/ruimte-voor-regen-achtertuin

een waterbestendig ontworpen tuin van joke (foto Amsterdam Rainproof)


De urban jungle van Lisette (FOTO AMSTERDAM RAINPROOF)

Kortom, er zijn heel veel mogelijkheden en veel mensen zijn je al voorgegaan. Op www.rainproof.nl vind je heel veel inspiratie en voorbeelden die overal in Nederland toepasbaar zijn!

Je kunt ook bij Amsterdam Rainproof terecht voor advies en vragen.

Zoek ook op NL tegelwippen https://nk-tegelwippen.nl/ en Een groener Nederland begint in je eigen tuin: https://www.onswater.nl/groene-en-watervriendelijke-tuin/groene-tuin-zelf-aan-de-slag.

De uitgebreide shownotes zullen snel worden toegevoegd!